Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ερμιόνης ευχαριστεί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το διοικητικό Συμβούλιο του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης, θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στον Κύριο Σπύρο Γεωργιλή, ιδιοκτήτη του τοπικού γραφείου πωλήσεων Κρανιδίου της Interamerican, για την ευγενή χειρονομία της δωρεάς ενός γραφείου, ενός ερμαρίου και μίας καρέκλας γραφείου που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των γραφείων του ομίλου μας.

Η προσφορά σας αυτή αποτελεί απόδειξη των αισθημάτων αγάπης και ενδιαφέροντος προς τον όμιλό μας, και εκτιμάται ιδιαιτέρως.

Ελπίζουμε αυτή η πράξη να βρει μιμητές ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τα αθλήματα της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στον τόπο μας

Μετά τιμής
Το ΔΣ του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης

Η ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων

 Σημαντική η πρωτοβουλία από το Δήμο Ερμιονίδας, να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του internet και να μεταδίδει ζωντανά τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
 Ευχόμαστε να έχει επιτυχία η δοκιμαστική σήμερα προσπάθεια.
 Θα βοηθήσει πάρα πολύ στην σωστή ενημέρωση του κάθε πολίτη, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
 Επίσης θα σταματήσει η αποσπασματική μετάδοση των όσων έχουν διατυπωθεί, από όσους διαχειρίζονται τον χώρο της πληροφόρησης, που πολλές φορές μπορούσε να παραπλανήσει και να οδηγήσει σε μεθοδευμένες ερμηνείες και συμπεράσματα..
  Η ίδια δυνατότητα θα  πρέπει να επεκταθεί και για τα  Δημοτικά Συμβούλια των Τοπικών Διαμερισμάτων.

                                     Για να συνδεθείτε σήμερα στις 19.30  εδώ

.λάθος!

σας παρακαλώ, σας ικετεύω: αποκαταστήσετε τη μαύρη αλήθεια κι όποιος την πίκρα αντέξει...
(δεν μπορώ να την κρύψω, δεν είναι του -"ΕΙΔΙΚΟΎ"- χαρακτήρος μου και έχω χρέος απέναντι στον συγχωρεμένο)περιέχει έγγραφο και ηχητικό ντοκουμέντο του δημιουργού: http://www.snhell.gr/anthology/content.asp?id=150&author_id=44

Άρνηση
 Σεφέρης Γιώργος

Στο περιγιάλι το κρυφό
κι άσπρο σαν περιστέρι
διψάσαμε το μεσημέρι·
μα το νερό γλυφό.

Πάνω στην άμμο την ξανθή
γράψαμε τ' όνομά της·
ωραία που φύσηξεν ο μπάτης
και σβύστηκε η γραφή.

Mε τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος,
πήραμε τη ζωή μας· λάθος!
κι αλλάξαμε ζωή.

(από τα Ποιήματα, Ίκαρος 1972)

Άρνηση (διαβάζει: Σεφέρης Γιώργος, Aνέκδοτη ηχογράφηση, Woodberry Poetry Room, 1952)
     Άρνηση (διαβάζει: Φυσσούν Πέτρος, Aνέκδοτη ηχογράφηση, 1962)
κουρΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, σήμερα στις 19.30

ΘΕΜΑ 1ο : Σχετικά με υπόμνημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος «ΑΧΛΑΔΙΤΣΑ».
ΘΕΜΑ 2ο : Ψήφιση - έγκριση προγραμματικής σύμβασης για την λειτουργία του δεματοποιητή.
ΘΕΜΑ 3ο : Λειτουργία δεματοποιητή στη θέση «Σταυρός» στην Τοπική Κοινότητα Διδύμων.
ΘΕΜΑ 4ο : Αίτημα για συμμετοχή σε πρόγραμμα ανακύκλωσης .
ΘΕΜΑ 5ο : Έγκριση παράτασης χρονοδιαγράμματος του έργου: «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πλατειών του 2010» του Δήμου Κρανιδίου.
ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Οδοποιία Δήμου Κρανιδίου» αρ. μελέτης 75/2007

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Μουσικούλα..

Αιολικά πάρκα

Του Βασίλη Γκάτσου
Αιολικά πάρκα
Λίγα συγκεντρωτικά στοιχεία:

1.Γίνονται στα βουνά, στις κορυφογραμμές. Το πιο βουνό είναι ωραιότερο από το άλλο δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμο. Άρα το κάθε βουνό (ως χώρος, ως αισθητική, ως αξιοθέατο, ως τουρισμός κ.λ.π.) που θα δεχθεί αιολικό πάρκο είναι απειλούμενο είδος.

2.Αν συνεχίσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, τότε συμβάλουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Άρα η ατμόσφαιρα και η ΓΗ είναι απειλούμενο είδος.

3.Για αιολικό πάρκο ισχύος 10 MW με τις σημερινές τιμές εισπράττονται 2 000 000 € ετησίως από την πώληση του ρεύματος.

4.Αποδίδεται το 3%, δηλαδή 60 000 € για το συγκεκριμένο πάρκο, στον Δήμο που το φιλοξενεί, εκτός και αν υπάρχει πιο ευνοϊκή σύμβαση για τον Δήμο.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η πρώτη επιτυχέστατη ενημέρωση από την ΔΕΥΑ Ερμιονίδας

Του Βασίλη Γκάτσου
Η πρώτη επιτυχέστατη ενημέρωση από την ΔΕΥΑ Ερμιονίδας
 Αντί να πληροφορηθούμε πόσοι τελικά δουλεύουν αυτήν την στιγμή στην ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, ή έστω ξεχωριστά στις ΔΕΥΑ Κρανιδίου και Ερμιόνης, στο Site του Δήμου Ερμιονίδας αναρτάται όχι έγγραφο αλλά επιστολή (!) της Διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΥΑ Κρανιδίου με παραλήπτη τον Δήμαρχο Ερμιονίδας και την Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ Κρανιδίου. Η επιστολή αυτή έχει πρωτόκολλο Δήμου 841/28.1.11 και στα Σχετικά, εκεί που αναμένουμε να διαβάσουμε το σχετικό έγγραφο του Δημάρχου ή της Προέδρου που ζητούσε αυτήν την ενημέρωση διαβάζουμε άλλα αντ’ άλλων!
Αντί δηλαδή να μεταφέρει η Τεχνική Υπηρεσία τα όποια προβλήματα και τις όποιες εισηγήσεις της στην Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας (φυσικά με εσωτερική αλληλογραφία) και αυτή με την σειρά της να απευθυνθεί στον Δήμαρχο, τα στέλνει κατευθείαν στον Δήμαρχο, χωρίς αυτός να έχει ζητήσει κάτι τέτοιο εγγράφως.
Τίθενται με την επιστολή αυτή υπ’ όψιν του κυρίου Δημάρχου και της Προέδρου 39(!) θέματα.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αγρίεψε ο καιρός..

Φωτ: Ρίνα Λουμουσιώτη

Η Πένα του Πέμπτου

 Οι μαθητές του 5ου δημοτικού σχολείου των Γιαννιτσών Πέλλας, "Πηνελόπη Δέλτα", φαίνεται πως έχουν πάρει στα σοβαρά το ρόλο τους ως "δαιμόνιοι ρεπόρτερ" και έχουν καταφέρει να διακριθούν, μέσα από την εφημερίδα, που εκδίδουν εδώ και οχτώ χρόνια, με τίτλο "Η Πένα του Πέμπτου".  "Ψυχή" της εφημερίδας είναι η πρώην διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, Βιργινία Παναγιωτίδου, η οποία, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, συνεχίζει να βοηθάει στην έκδοση του σχολικού αυτού εντύπου.  "Η εφημερίδα βγαίνει εδώ και οχτώ χρόνια, με θέματα που εκφράζουν όλο το σχολείο. Είναι η 'φωνή' του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών. Τα παιδιά διαπραγματεύονται διάφορα ζητήματα, ποικίλου περιεχομένου, και εκφράζουν όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παναγιωτίδου.

Πρόταση για Νομπέλ Ειρήνης στο Wikileaks

Πηγή
Ο ιστότοπος WikiliLeaks προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νομπέλ Ειρήνης 2011 από νορβηγό πολιτικό για τον ρόλο του στη ελευθερία του λόγου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ.

"Ο WikiLeaks είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές αυτού του αιώνα στην ελευθερία του λόγου και τη διαφάνεια", δήλωσε ο Σνόρε Βάλεν αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο των αποκαλύψεων του ιστότοπου για τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζίν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της οικογένειάς του ως συμβολή στο κίνημα διαμαρτυρίας που οδήγησε στην εκδίωξη του από τη εξουσία και τη χώρα.

Ο Σνόρε Βάλεν, βουλευτής του Κόμματος της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, μέλος του κυβερνώντος συνασπισμού, αναφέρθηκε επίσης στη δημοσίευση εγγράφων που αποκαλύπτουν τη διαφθορά αρχών, κυβερνήσεων και εταιρειών, καθώς και παράνομες παρακολουθήσεις, εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια σε πολλές χώρες.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Michael Nyman

1972 Ναυτικοί αγώνες στην Ερμιόνη

Συνεχίζουμε να δημιουργούμε το αρχείο των ασπρόμαυρων φωτογραφιών της Ερμιόνης.
Κάπου κάπου σας το θυμίζουμε, για να συμμετέχετε..Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της οικογένειας Καισαρέα, τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη. Σας έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό το συγκινητικό ταξίδι στο χθές.. Συνεχίζεται..
1972 Ναυτικοί αγώνες στο λιμάνι της Ερμιόνης και πίσω η διευκρίνηση του Απόστολου Καισαρέα.


                                       

Γνωρίζει κανένας τι είναι στην ουσία η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας;

Γνωρίζει κανένας τι είναι στην ουσία η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας; Είναι Ανώνυμη Εταιρεία; Ποιος έχει τις μετοχές της; Μπορεί να αγοράσει κάποιος; Αν είναι ΑΕ διανέμει κέρδη κ.λ.π.; Ποιος είναι ο τομέας της, ποιο το περιεχόμενό της; Έχει υπαλλήλους που τους πληρώνει, προσλαμβάνει, απολύει η ΑΕ; Έχει μηχανολόγους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λ.π.; Το όλο σύστημα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών ανήκει στην ΑΕ και το διαχειρίζεται και το λειτουργεί με απόλυτη ευθύνη; Το όλο σύστημα ύδρευσης ομοίως; Ποια η σχέση της με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και τα τοπικά; Ποιο είναι το καταστατικό της; Έχει πράγματι ευθύνη να φτιάξει το βιολογικό Κρανιδίου ή απλά παρακολουθεί έργο που το σχεδίασαν, το υλοποιούν, και το χρηματοδοτούν άλλοι; Κ.λ.π. , κ.λ.π.

Περίεργο, αλλά η αντιπολίτευση δεν είχε κάποιον τεχνολόγο στις τάξεις της να προτείνει για τη θέση προέδρου της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας; Έτσι για τα μάτια του κόσμου.

Όποιος μπορεί να φωτίσει. Κακό δεν θα κάνει. Και κανένας της αντιπολίτευσης που γνωρίζει.

Μεγάλο το θέμα «Νέος Αγρότης» και μάλιστα της Ερμιονίδας, όχι μόνον της Αργολίδας. Μόνο να το ακούς συγκινεί βαθιά. Αν κάποιος πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος στην Ερμιονίδα, είναι ο Νέος Αγρότης. Και για αυτό το θέμα ας μας δώσει κάποιος τα φώτα του για την Ερμιονίδα.

Β. Γκάτσος

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι νέοι αγρότες Αργολίδας

Πηγή
Τον Κύριο Κάρολο Παπούλια,Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στις 26 Ιανουαρίου 2011, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και η Πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας κα Γεωργία Παγίδα-Δρόσου παρέδωσαν στον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λεύκωμα με φωτογραφίες, συμπεράσματα και ευχαριστίες από το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» που έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 27-28 Ιουνίου 2010 στην Νέα Κίο Αργολίδας, με την συνδιοργάνωση του Δήμου Νέας Κίου.

Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά του Συνεδρίου «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» επισημάνθηκαν:

1. «Για να ανακάμψουμε αυτή τη φορά η λύση θα έρθει από την δυναμική ελληνική ύπαιθρο, τους

Η απάντηση στον κο Μπροδήμα

Το σχόλιο εδώ , του κου Μπροδήμα για το Η λύση είναι να ανοίξουμε δρόμο στο Καταφύκι

Καλημέρα σας κύριε Μπροδήμα,
Εδώ είμαι, αφού μου το ζητάτε.
Δεν νομίζω ότι αφορά κανέναν η μέτρηση της δικής μου ευαισθησίας , αν θεωρηθεί ότι έχω, ούτε και το μέχρι που φτάνει.
Αυτό που έχει σημασία είναι, το πώς θα συνειδητοποιήσουμε σιγά σιγά, ότι αυτό που λέμε τα του οίκου μας απλώθηκε, όπως και ο οίκος μας.
Ένα μόνο μήνα, συμπλήρωσε η πορεία μας στη νέα πραγματικότητα του Καλλικράτη.
Πρέπει να βρούμε σιγά σιγά τον βηματισμό και τις ισορροπίες εκείνες που χρειάζονται για να πορευτούμε.
Κάθε τόπος έχει τα δικά του προβλήματα, τα περισσότερα άγνωστα στους υπόλοιπους, που τώρα έγιναν κοινά για όλους μας.
Σαφώς και θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά εδώ είμαστε με καλή διάθεση και με γνώμονα το δίκαιο για τον κάθε τόπο να τα λύσουμε.
Ναι, μας νοιάζει κύριε Μπροδήμα, η όχληση σας από την δραστηριότητα του Λατομείου, όπως επίσης και το ποιο είναι το όριο των εξορύξεων.
Όσον αφορά την πρόταση του κου Γκάτσου, για μικρά λατομεία που θα μοιράσουν την όχληση σε όλη την Ερμιονίδα περιοδικά και θα έχουν ευκολότερη και οικονομικότερη αποκατάσταση, εγώ αλλά και η ομάδα των «Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» που ανήκω, συμφωνούμε απόλυτα και περιμένουμε μια ανάλογη πρόταση-μελέτη, από το Τοπικό Διαμέρισμα των Διδύμων, για να την υπερασπισθούμε.

Με εκτίμηση
Ρίνα Λουμουσιώτη

Ξεκινάμε με έλλειμα στο ταμείο

Πηγή: Δήμος Ερμιονίδας
Στοιχεία από την Οικονομική Απογραφή των συνενωθέντων Δήμων Ερμιόνης και Κρανιδίου
Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι το σύνολο των εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων από τους πρώην Δήμους Ερμιόνης και Κρανιδίου που δεν έχουν εξοφληθεί, ανέρχεται στο ύψος των 2.389.200,00 Ευρώ.

Το σύνολο του ταμειακού υπολοίπου που προορίζεται κυρίως για τις ανάγκες της μισθοδοσίας και για άλλα λειτουργικά έξοδα, ανέρχεται στο ποσόν των 720.971,00 Ευρώ ( Δήμος Ερμιόνης 124.636,00 Ευρώ και Δήμος Κρανιδίου 596.335,00 Ευρώ ).

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας
Δημήτρης Καμιζής

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Χαρά μου είναι να μη συμφωνεί κανείς μαζί μου

Του Βασίλη Γκάτσου
 Με φιλική διάθεση αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
 Χαρά μου είναι να μη συμφωνεί κανείς μαζί μου, άλλωστε σε κανέναν δε είπα ποτέ τι να πράξει, ούτε που να ενταχθεί για να πράξει. Απλά, διαβάζοντας να σκεφτεί, όπως και ο καθένας μας που διαβάζει κάτι.
Αλλά μόνον και μόνον ότι αντιδράτε στην προοπτική ότι το μέλλον του τόπου μας μπορεί να είναι ένα τεράστιο νταμάρι και οι κόλποι μας λιμάνια φορτοεκφόρτωσης, καταλαβαίνετε τον κίνδυνο, παρόλο που και τότε θα ζούμε οικονομικά πολύ καλά, αλλά μια άλλη ζωή, αυτή του κάμπου της Μεγαλούπολης και της Πτολεμαΐδας. Τον κίνδυνο όχι από τα αδρανή και τον ευρωπαϊκό τρόπο διαχείρισής τους, αλλά από τον ελληνικό τρόπο, τον ίδιο τρόπο που εφαρμόστηκε και στην διαχείριση της έννοιας: αγροτεμάχιο - εξοχική κατοικία.
Για να μην λοιπόν επανέρχονται οι οικολογούντες κάθε φορά ως σωτήρες της Ερμιονίδας, κάθε φορά που παρουσιάζονται επενδύσεις διάφορες του τουρισμού, και της εξοχικής κατοικίας, δηλαδή όταν ο κίνδυνος είναι εύκολο και πιασάρικο θέμα, καλό είναι τώρα που ο Δήμος είναι η Ερμιονίδα, να κάνει ένα Δημοψήφισμα με αυτό το θέμα που θα είναι και η έμπρακτη θέληση (αν αποδειχθεί από το δημοψήφισμα, γιατί κάλλιστα η πλειοψηφία μπορεί να θέλει θέσεις εργασίας απ’ όπου και αν προέρχονται) της Ερμιονίδας να διατηρήσει το τοπίο της. Εντολή δηλαδή προς τον Δήμο να δράσει όπως αρμόζει σε μια καλά διοικούμενη δημοκρατική χώρα.
Οπότε οι οργανωμένοι από το Δήμο εθελοντές πρέπει να υπογράφουν έντυπο που να λέει:
Επειδή ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τα παρακάτω απαραίτητα για τον τόπο μας ζητάει την εθελοντική σου συμμετοχή:
-         Για συγκρότηση συνεργείων κατεδάφισης φρακτών στις παραλίες μας, υπό την πλήρη νομική και αστυνομική κάλυψη του Δήμου μας.
-         Για συγκρότηση συνεργείων καταγραφής παράνομων γεωτρήσεων.
-         Για συγκρότηση συνεργείων καταγραφής σκαμμένων κτημάτων προς πώληση του χώματος.
-         Για συγκρότηση ομάδων που θα πηγαίνουν και θα απαιτούν να κάνουν μπάνιο σε οποιαδήποτε παραλία εξοχικού.
-         Για συγκρότηση ομάδων κ.λ.π., κ.λ.π.

Ψηφίζω συνεχώς εδώ και τουλάχιστον 35 χρόνια,

Η λύση για τον Όμιλο Τσοκανή, είναι να ανοίξουμε δρόμο στο Καταφύκι

Της Ρίνας Λουμουσιώτη

Έχω πρόταση - λύση για το θέμα του Ομίλου Τσοκανή, που μας ταλανίζει.
Γρήγορη και οικονομικά ωφέλιμη.
Λοιπόν, μικραίνουμε αρχικά την απόσταση για τα 200 και βάλε φορτηγά που θα πηγαινοέρχονται από το λατομείο.
Πως; Ανοίγοντας έναν δρόμο που θα περνά μέσα από το Καταφύκι.
Αν έχουν πρόβλημα οι οικο-λογούντες ας ρίξουν μια ματιά τι γίνεται γενικά στην περιοχή.
Βόθροι από τα εξοχικά, προβληματικοί βιολογικοί ξενοδοχείων, φυτοφάρμακα, για χρόνια μόλυνση από τα λύματα που ρίχναμε στη θάλασσα ..Το Καταφύκι τους μάρανε;
Ο δρόμος αυτός θα κατασκευασθεί από τον Ομιλο Τσοκανή και θα τα βρούμε μετά στο τι ξόδεψε.
Από το λατομείο λοιπόν, θα είναι ένα τσιγάρο δρόμος για τους οδηγούς των φορτηγών, μέχρι το λιμάνι της Ερμιόνης.
Γιατί όχι στο λιμάνι;
Τόσα χρόνια ρίχναμε τα λύματά μας και εκεί, τώρα θα μας πειράξει που θα ξεσκονίζουν λίγο παραπάνω, τις βάρκες τους από την σκόνη, οι όσοι ψαράδες μας μείνανε;
Εξ άλλου έχουμε αστυνόμευση σοβαρή στην περιοχή που θα φροντίζει να γίνονται κατά γράμμα όσα λέει η για το περιβάλλον μελέτη.
Όπως τώρα ας πούμε, που δεν έχουν αφήσει κανένα φορτηγό του Ομίλου Τσοκανή, να κυκλοφορεί στους δρόμους χωρίς τον προστατευτικό μουσαμά, όπως είναι υποχρεωμένο.. Κακώς διαμαρτύρονται στο Ηλιόκαστρο για τα σύννεφα σκόνης που προκαλούν στο πέρασμά τους .

Κι η Μυλωνού με τους πραματευτάδες

Του Βασίλη Γκάτσου
Κι η Μυλωνού με τους πραματευτάδες
Το S. Martin είναι ένα νησί τους συμπλέγματος των νήσων της Καραϊβικής. Ο πληθυσμός του 78000 και η έκτασή του 84 τ.χ. και δέχεται 1000000 τουρίστες το χρόνο! Η Καραϊβική είναι η πλέον τουριστική περιοχή του κόσμου και το βασίλειο της Κρουαζιέρας. Πλήθος τέτοιων νησιών, το ένα κοντά στο άλλο, κάτι σαν τις Κυκλάδες ..... αλλά μακρόστενες, με πολλά αεροδρόμια, off shore εταιρείες, τράπεζες, υπηρεσίες, φοβερό τοπίο, βροχές, ζεστέ θάλασσες, απέραντες αμμουδιές, φοβερή βλάστηση κ.λ.π. κ.λ.π. Τα νησιά αυτά ανήκουν σε Γαλλία, Δανία, Βρετανία κ.λ.π., δηλαδή είναι σαν μικρά ανεξάρτητα κράτη που η μόνη σύνδεσή τους με την Ευρώπη είναι η αεροπορική, και μιλούν όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Οι τουρίστες είναι από τους πλουσιότερους του κόσμου και οι περισσότεροι από ΗΠΑ. Οι προορισμοί αυτοί είναι απολύτως ασφαλείς.

Δηλαδή η Ερμιονίδα έχει ως πρότυπο ανάπτυξης την Καραϊβική;

Αγαπητοί Ιχνηλάτες, με συγχωρείται αλλά δεν είναι έτσι. Η Ερμιονίδα, είναι όπως το γράψατε, πολύ πίσω σε όλα και με μέτρο την Ελλάδα και όχι άλλα προηγμένα κράτη. Τόσο πίσω που τα προβλήματα που λύνουν σε άλλα μέρη με επαγγελματικό τρόπο εμείς θα τα λύσουμε με τον εθελοντισμό τον κατευθυνόμενο από τους μισθωτούς αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου Ερμιονίδας. Αυτό που

Η τέχνη του καφέ

Του Γιάννη Λακούτση
 Ο καφές αποτελεί αγαπημένη απόλαυση πολλών για την γεύση του, αλλά πως θα σας φαινόταν αν εξελισσόταν και σε απόλαυση για τα μάτια;
  Η δημιουργική τέχνη των σχεδίων πάνω σε καφέ είναι μια υπέροχη μόδα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά.
 Θαυμάστε ορισμένα σχέδια σε διάφορα είδη καφέ και δείτε στο τέλος ένα βιντεάκι σχετικά με το πως δημιουργούνται μερικά από αυτά!


Ταξίδι στα 52 φύλλα της τράπουλας

Του Γιάννη Λακούτση

Στην κλασική αρχαιότητα τυχερά παιχνίδια υπήρχαν, κυρίως με αστραγάλους ή ζάρια, που τα έλεγαν κύβους και από εκεί μας έχει μείνει η λέξη διακυβεύω, όπως και το «ανερρίφθω κύβος» που είπε (στα ελληνικά) ο Ιούλιος Καίσαρ όταν αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα, φράση που έχει επικρατήσει στη χρήση με τη μορφή «ο κύβος ερρίφθη». Και το τάβλι ήταν γνωστό στην κλασική αρχαιότητα, τα χαρτιά όμως όχι. Το χαρτοπαίγνιο το επινόησαν οι Κινέζοι, που άλλωστε εφεύραν το χαρτί. Τα κινέζικα τραπουλόχαρτα, που μπορεί να ήταν ταυτόχρονα και χαρτονομίσματα στην αρχική τους μορφή και χρήση, πέρασαν στην οθωμανική αυτοκρατορία, και από την Αίγυπτο των Μαμελούκων περνούν γύρω στο 1370 στην Ιταλία και στην Ισπανία. Η τράπουλα των Μαμελούκων ήταν εντυπωσιακά όμοια με μια σύγχρονη: είχε 52 φύλλα, χωρισμένα σε 4 ‘φυλές’: τα μπαστούνια του πόλο, τα νομίσματα, τα σπαθιά και τα κύπελλα. Κάθε φυλή είχε δέκα φύλλα αριθμημένα από 1 έως 10 και τρία ‘βασιλικά’ φύλλα: τον βασιλιά, τον αντιβασιλιά και τον βεζίρη. Είναι εντυπωσιακό ότι από το 1370 και μετά βρίσκει κανείς σε όλη την Δυτική Ευρώπη σαφείς και αφθονότατες αναφορές στο χαρτοπαίγνιο, γεγονός που δείχνει την ταχύτατη αποδοχή που βρήκε η νέα ψυχαγωγία, τόσο για παιχνίδια συναναστροφών όσο και για χαρτομαντεία. Μάλιστα, μια από τις πρώτες αναφορές από την