Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

"Όλοι όσοι αγαπήσατε ποτέ βρίσκονται πάνω σε μία γαλάζια κουκκίδα"

Ένας καθηγητής αστρονομίας φιλοσοφεί γύρω από το απέραντο σύμπαν με αφορμή μια φωτογραφία που βγήκε 



Η φωτογραφία που ακολουθεί βγήκε από το Voyager 1 το 1990 καθώς απομακρυνόταν από τη γη, σε απόσταση 1 δις μιλίων, βγαίνοντας από το ηλιακό μας σύστημα. Από αυτή την απόσταση η γης εμφανίστηκε ως ένα μικροσκοπικό φωτεινό σημείο (μεταξύ των δύο άσπρων σημείων), μικρότερη από ένα πίξελ. Κατά τύχη εκείνη τη στιγμή η γη φωτιζόταν από τον ήλιο σε μία γωνία που
εμφανίστηκε στη φωτογραφία. Ο δόκτως Sagan, καθηγητής του MIT, συγκινήθηκε από την εικόνα του μικροσκοπικού μας κόσμου και είπε στους φοιτητές του τα εξής:




"Καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη φωτογραφία μέσα από το βαθύ διάστημα και αυτό που βλέπετε είναι μια κουκκίδα. Είναι το εδώ. Είναι το σπίτι μας. Είναι ό,τι είμαστε. Πάνω σ'αυτή την κουκκίδα είναι όλοι όσοι γνωρίσατε ποτέ, ήταν όλοι οι άνθρωποι που έζησαν ποτέ και πέθαναν. Το σπίτι της ανθρώπινης ευτυχίας και τις δυστυχίας, εκατομμυρίων θρησκειών, ιδεολογιών και οικονομικών θεωριών, κάθε ήρωα και δειλού, κάθε δημιουργού και καταστροφέα, κάθε βασιλιά και χωρικού, κάθε ερωτευμένου ζευγαριού, κάθε παιδιού, πατέρα και μητέρας, κάθε εφευρέτη και ηγέτη, κάθε αγίου και αμαρτωλού στην ιστορία του είδους μας, όλοι έζησαν σε μία κουκκίδα σκόνης, που λούζεται από μια ακτίνα του ήλιου."
"Ο πλανήτης μας είναι ένα μοναχικό σημάδι μέσα στο τεράστιο κοσμικό σκοτάδι. Μέσα σε όλη αυτή την απεραντότητα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος θα έρθει από μακριά για να μας σώσει από τους εαυτούς μας. Είναι μόνο δική μας ευθύνη. Η αστρονομία είναι μια ταπεινωτική εμπειρία. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη της ανθρώπινης τρέλας από αυτή τη γαλάζια κουκκίδα. Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε καλοί ο ένας με τον άλλον και να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την χλωμή γαλάζια κουκκίδα, το μοναδικό σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ."


 lifo