Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«Δεν θέλω ούτε τα βραβεία, ούτε τα λεφτά τους» λέει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας
Η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε την απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2011, που αφορά σε εκδόσεις του 2010.
Τα βραβεία απονέμονται ως εξής:
Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων (κατά πλειοψηφία) στον Ντίνο Χριστιανόπουλο για το σύνολο του έργου του. Ο Ντ. Χριστιανόπουλος αρνείται το βραβείο.«Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου …» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό του «Εναντίον» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Βραβείο Μυθιστορήματος στον Θωμά Κοροβίνη για το έργο «Ο γύρος του θανάτου». Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας (κατά πλειοψηφία) στον Χρήστο Οικονόμου για το έργο «Κάτι θα γίνει, θα δεις». Βραβείο Ποίησης (ομόφωνα) στον αναμφισβήτητα σημαντικό ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο για τη συλλογή «Κρυφός κυνηγός». Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής,
απονέμεται εξ ημισείας στην Γεωργία Γκότση για το έργο «Η διεθνοποίησις της φαντασίας: Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα» και στη Βενετία Αποστολίδου για το έργο «Τραύμα και μνήμη: Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων». Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας (κατά πλειοψηφία) στον Γιώργο Χ. Θεοχάρη για το έργο «Δίστομο: 10 Ιουνίου 1944 - Το ολοκαύτωμα». Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (ομόφωνα) εξ ημισείας στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο «Φαγιούμ».