Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το κείμενο της συντονιστικής επιτροπής αγώνα της Ερμιονίδας που διαβάστηκε χτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Πηγή Ιχνηλάτες 

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα και αξιότιμοι κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Εκπροσωπούμε την συντονιστική επιτροπή αγώνα της Ερμιονίδας που δρά για την λύση των προβλημάτων πού έχει δημιουργήσει η λειτουργία  έξω απο κάθε νόμιμο πλαίσιο η εγκάτασταση δεματοποίησης στα Δίδυμα  Αργολίδας . Μια  κρατική εγκατάσταση με  εγκεκριμένη μελέτη Περιβαλλοντολογγικών επιπτώσεων που εχει μετατραπεί σε μια κλασσική ΧΑΔΑ  όπου συνυπάρχουν 15000 τουλάχιστον δέματα και 7000  τόννοι κατα προσέγγιση χύμα αστικά  απορρίμματα .
Η κρατική αυτή εγκατάσταση που χρηματοδότήθηκε και απο την Ευρωπαική  Ενωση έφτασε σε αυτήν την κατάσταση απο την αδυναμία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (διαχρονικά) να ορίσει εγκατάσταση αποδέκτη των δεμάτων.Αυτό ισχύει και σημέρα που μιλάμε.
Επειδή όμως η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο πού στην ουσία  αχρηστεύει την εγκατάσταση ,και δημιουργεί κινδύνους για την υγεία ανθρώπων που ζούν   στην περιοχή οι οποίοι προέρχονται απο την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα   αλλά και τον κίνδυνο απο μια πυρκαγιά που  θα αποτεφρώσει 22000 τόννους σκουπίδια  ζητούμε απο έσας σαν περιφερειακό συμβούλιο μια άμεση δράση για την αποσυμφόρηση της κατάστασης κα την επαναφορά της σε έναν αποδεκτό επίπεδο λειτουργίας .
Για αυτό ζητάμε άμεσα τον ορισμό διαδικασίας για την μεταφορά των  δεμάτων και ικανής ποσότητας  χύμα απορριμμάτων ώστε  η είσοδος της εποχής του καλοκαιριού να βρεί την εγκατάσταση στη κατάσταση που προβλέπει η μελέτη Περιβαντολογικών επιπτώσεων.
Παράλληλα ζητάμε επειδή ο Δήμος Ερμιονίδας  εφάρμοσε την περιφερειακή πολιτική και δεν  έχει κάψει ένα κιλο σκουπίδια εδώ και δύο χρόνια  και αποκαθιστά τις παλιές του ΧΑΔΑ , και  εφαρμόζει επίσης με τις δυνατότητες που διαθέτει ανακύκλωση με το συστημα 4 κάδους  (διαλογή στην πηγή) την κατα προετεραιότητα  ένταξη  του στο νέο περιφερειακό σύστημα ανακύκλωσης.
Επίσης ζητάμε την άμεση επέμβαση  των υγειονομικών δομών της περιφέρειας ώστε να γίνει  έρευνα   σε βάθος στις επιπτώσεις της εγκατάστασης στον υδροφόρο ορίζοντα και  στο περιβάλλον , και στη απόθεση  των αποβλήτων του βιολογικού σταθμού της μονάδας .
Επίσης ζητάμε την αναστολή εφαρμογής της απόφασης  του Δήμου Ερμιονίδας  (αποκατάσταση της παλιάς χωματερής που βρίσκεται μέσα στην εγκατάσταση του δεματοποιητή) μέχρι να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία απο τη επίδραση της λειτουργίας της παλιάς ΧΑΔΑ που να βασίζονται σε επιστημονικές μετρήσεις και όχι σε στατιστική αξιολόγηση.
Αξιότιμοι φίλοι του περιφερειακού συμβουλίου  έχουμε αποφασίσει να προασπίσουμε με κάθε μέσο το δικαίωμα μας να ζούμε με αξιοπρέπεια  και ασφάλεια στον τόπο μας .Σήμερα με όλο τον σεβασμό σας παραθέσαμε στοιχεία για την κατ'ασταση στα  Δίδυμα. ,ζητάμε να επισκεφτεί το χώρο αντιπροσωπείας  σας και να δράσετε άμεσα. στα πλαίσια της εθνικης νομοθεσίας  και προπάντως της σύνεσης και της λογικής.
Γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσπαθεί να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων ,αναγνωρίζουμε την προσπάθεια της αλλά η κατάσταση στην περιοχή μας  είναι τέτοια που μας αναγκάζει να  απαιτησουμε άμεσες δράσεις.Βρισκόμαστε σε άμεσο κίνδυνο .Αυτο πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους σας.

Σας ευχαριστούμε.