Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το εξασθενές, του εξασθενούς ώ εξασθενές

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πούν’ ο παπάς;

Του Βασίλη Γκάτσου

Ας προσέξουμε τα παρακάτω:

1.     Στα δελτία αναλύσεων αναγράφεται ότι την δειγματοληψία την έκανε ο Πελάτης. Ποίος είναι ο πελάτης; Ποία η μέθοδος δειγματοληψίας; Ποίος ο βαθμός εμπιστοσύνης στα πρόσωπα που έκαναν τη δειγματοληψία; Γιατί κανονικά πρέπει να υπάρχει Δελτίο Δειγματοληψίας που να γράφει ότι την τάδε ώρα ο τάδε πήρε δείγμα νερού από τη γεώτρηση τάδε, αφού την έβαλε πρώτα σε λειτουργία επί τόσο χρόνο. Το δείγμα εν συνεχεία σφραγίζεται. Χωρίς καταγραφή τέτοιων στοιχείων η δειγματοληψία είναι άκυρος. Επίσης και η χημική ανάλυση πρέπει να γίνεται σε διαπιστευμένο κατά ISO 17025 εργαστήριο, πράγμα που δεν συνέβη με όλες τις αναλύσεις του Δήμου Ερμιονίδας, οι οποίες, ως εκ τούτου, μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες μεν,  αλλά με ερωτηματικά.

2.     Ο εξοπλισμός των γεωτρήσεων πιθανόν να φέρει εξαρτήματα που περιέχουν χρώμιο στο κράμα τους ή στην επιφανειακή προστασία τους. Άρα είναι αυτονόητο ότι όταν δεν λειτουργεί η γεώτρηση, το σχεδόν στάσιμο νερό γύρω
από τα εξαρτήματα, δηλαδή στη τρύπα της γεώτρησης, να έχει επηρεαστεί από τα εξαρτήματα. Γι’ αυτό βάζουμε τη γεώτρηση να αντλήσει για καμιά ώρα, ώστε να έλθει πάνω το νερό του πραγματικού υδροφόρου ορίζοντα.

3.     Τα ανοξείδωτα εξαρτήματα έχουν άλλη συμπεριφορά στο γλυκό νερό και άλλη στο υφάλμυρο. Γεωτρήσεις που βγάζουν υφάλμυρο νερό, ‘τρώνε’ πολύ πιο εύκολα τα φτηνά ανοξείδωτα κράματα του εξοπλισμού, γι’ αυτό εδώ πρέπει η γεώτρηση να δουλέψει πολύ χρόνο και μετά να πάρουμε δείγμα. Μην ξεχνάμε ότι ο εχθρός του ανοξείδωτου είναι το αλάτι της θάλασσας και ιδιαίτερα τα χλωριόντα.

4.     Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το νερό της θάλασσας που μπαίνει υπογείως στον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι πολύ πιο διαβρωτικό από το γλυκό νερό και είναι πιθανό να διαλύσει ουσίες από πετρώματα και να τις βρίσκουμε στο
νερό των πηγαδιών και των γεωτρήσεων. Στη περίπτωση όμως αυτή θα βρίσκαμε χρώμιο αυξημένο σε πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια ενός κάμπου. Αυτό το φαινόμενο έγινε στον Κάμπο της Χίου.



-         Η δειγματοληψία που έγινε λοιπόν στο Γεφύρι των Φούρνων, σε γεώτρηση που δεν χρησιμοποιείται, πρέπει να επαναληφθεί και να γίνει σωστά. Μετά τα οποιαδήποτε συμπεράσματα.

-         Διάσημος γεωλόγος της Ερμιονίδας, πιστός στους επιστήμονες και στις επιστήμες, δογμάτισε ότι τα νερά από το δεματοποιητή έρχονται υπογείως προς Φούρνους. Ας περιμένει λιγάκι την ανάλυση με σωστή δειγματοληψία.

-         Όρια υπάρχουν για το ολικό χρώμιο και αναγράφονται στην ανάλυση. Άλλωστε το εξασθενές χρώμιο έχει σχεδόν ίδια τιμή με το ολικό χρώμιο. Και κατά κανόνα έτσι συνήθως συμβαίνει. Το θέμα είναι ότι πρέπει να μπουν νέα αυστηρότερα όρια, αλλά αυτό το θέμα δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε στις ΗΠΑ που είναι η  πλέον αυστηρή χώρα. Και επειδή πολλοί νεόκοποι οικολόγοι της περιοχής μας, αφού πουν τα οικολογικά τους μετά επιτίθενται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν μιλάνε ποτέ για τα μέτρα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος που εφάρμοζε η Σοβιετική Ένωση και οι δορυφόροι της για να τα αντιγράψουμε; Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους; Δεν καταλαβαίνουν ότι με το να μην αναφέρονται ποτέ σε αυτές τις χώρες ομολογούν ότι εκεί το περιβάλλον ήταν τελευταία προτεραιότητα;

-         Ο Δήμος καλά έκανε και πήρε δείγματα, καλά θα κάνει να ξαναπάρει και να παίρνει συστηματικά, όμως με επιστημονικό τρόπο, και είναι περίεργο πώς αυτόν τον τρόπο δεν τον συμβούλευσαν στον Δήμαρχο οι σύμβουλοί του.

-         Αλλά ο Δήμος να μη κάνει ό,τι και η στρουθοκάμηλος. Και ένα μωρό παιδί καταλαβαίνει ότι στον δεματοποιητή δημιουργούνται ζουμιά, και όταν βρέχει σχηματίζονται για λίγο λιμνούλες με νερά που έχουν ξεπλύνει τα γύρω σκουπίδια. Αν πάρουμε 3-4 δείγματα από αυτά, θα ξέρουμε αν υπάρχει σε αυτά εξασθενές χρώμιο ή όχι. Αυτά τα νερά μετά περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα. Γιατί έκανε τόσες αναλύσεις αλλά δεν έκανε αυτές που αφορούν τον δεματοποιητή και τη νέα χωματερή; Και φυσικά σε αυτά τα 3-4 δείγματα έπρεπε να γίνει και ανάλυση διοξινών, ορυκτελαίων, καθώς και των υπολοίπων βαρέων μετάλλων. Αυτό πιστεύω θα το συμβούλευσαν και οι σύμβουλοί του. Η αντιπολίτευση πώς και δεν πρότεινε να γίνουν αυτές οι δειγματοληψίες και αναλύσεις στην πηγή; Είναι τόσο σίγουρη ότι ο δεματοποιητής βγάζει ανθόνερο, και ότι τα επί μήνες μουσκεμένα σκουπίδια βγάζουν ροδόνερο;



Και ένα ερώτημα: Το υπόγειο νερό είναι πολυτιμότατο. Αν μολυνθεί, χρειάζονται ορισμένα χρόνια για να καθαρίσει και να το ξαναεμπιστευτούμε. Ως εκ τούτου ο δεματοποιητής και η νέα χωματερή έπρεπε να γίνουν κοντά στη θάλασσα, ώστε η οποιαδήποτε μόλυνση να περνάει στη θάλασσα η οποία έχει μεγάλη ικανότητα να την απορροφήσει. Δεν είναι καθόλου σωστό αυτό, αλλά το μη χείρον, βέλτιστον. Το να βάλεις αυτές τις πηγές μόλυνσης ψηλά στο βουνό και να υπάρχει κίνδυνος να μολύνεις τα υπόγεια νερά τεράστιας έκτασης, έ αυτό δεν είναι επιστήμη.


Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος