Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

"Γεύση και Μνήμη" στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ολοκληρώνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το Συμπόσιο «Γεύση και Μνήμη» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο της δράσης «Καθημερινός Πολιτισμός». Το σημερινό πρόγραμμα (12.00 - 20:15) περιλαμβάνει:
«Γεύση από τα Λαογραφικά Μουσεία της Μεσσηνίας». Ομιλία του Αριστείδη Δουλαβέρα, επίκουρου καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Βυζαντινών Γεύσεις». Παρουσιάζει η Θεώνη Κολλυροπούλου, λέκτορας Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Μετάληψη: Ανάμνηση και Κοινωνία». Κεντρική ομιλία από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Διάλειμμα με αλμυρά εδέσματα.
«Γεύσεις της καρδιάς μας». Ατομικό, βιωματικό παιχνίδι γεύσης για παιδιά. Εκπαιδευτικοί: Σ. Πλακονούρη, Λ. Καραβά, Ε. Στραβάκου, Α. Χριστοπούλου. Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Ελλάδας για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
«Ανασκάπτοντας τη Γεύση». Προβολή βίντεο που καταγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας των
σχολείων της Μεσσηνίας για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση «Γεύση και Μνήμη». Βιντεοσκοπήσεις: Νίκος Σφακιανάκης.
«Η Πετρόσουπα». Μουσική παράσταση ενός λαϊκού παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους. Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και Παιδική Χορωδία (70 μέλη) Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Διεύθυνση: Ιβάν Μάτζαρης. Μουσική: Στάθης Γυφτάκης.
Βραβεύσεις έργων μαθητών σχολείων της Μεσσηνίας. Αξιολόγηση και παρουσίαση: Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Τάκης Κατσουλίδης, διαπρεπής ζωγράφος και χαράκτης.
Διάλειμμα με γλυκά εδέσματα.
Μπαχ: «Η καντάτα του καφέ». Δύο άριες. Τραγουδούν οι Σιμέλα Εμμανουηλίδου και Κατερίνα Παλαιολόγου.
Μπέρνσταϊν: «La Bonne Cuisine». Μελοποιημένες συνταγές από τον Bernstein. Με τη Σιμέλα Εμμανουηλίδου.
Δυο τραγούδια από τη «Λιλιπούπολη»: «Το χοντρό μπιζέλι» της Λένας Πλάτωνος και «Ο γιαουρτοπόταμος» του Νίκου Κυπουργού. Με τη Σιμέλα Εμμανουηλίδου.
«Αρχαιολογικές Αισθήσεις». Κεντρική ομιλία από τον Πέτρο Θέμελη, ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Η Μνήμη των Αισθήσεων». Κλείσιμο του Συμποσίου από την καθηγήτρια Νάντια Σερεμετάκη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Καθημερινός Πολιτισμός» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τέλος, με γλυκά εδέσματα.