Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Απάντηση απο τον κο Καμιζή για την ανακύκλωση

Εύλογα είναι τα ερωτήματα και η ανάγκη πληροφόρησης γύρω από την πορεία της ανακύκλωσης, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από το ενδιαφέρον ανθρώπων που έχουν βάλει ´´ τα χέρια τους στη φωτιά ´´, όπως του Μάκη του Κατσαϊτη , του παπα Θέμη και αρκετών άλλων που την υπόθεση της ανακύκλωσης την προσέγγισαν όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά με το παράδειγμά τους και την έκαναν προσωπικό τους βίωμα.
Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής και των οργάνων της να ενημερώνουν αυτούς τους ανθρώπους, ξεπερνά την θεσμοθετημένη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να ενημερώνει τους Δημότες και να λογοδοτεί για τα πεπραγμένα της μια φορά το χρόνο, μέχρι το τέλος Ιουνίου του επομένου έτους, πράγμα που έτσι κι αλλιώς έχει προγραμματιστεί να γίνει εφόλης της ύλης - και για την ανακύκλωση- μέσα στον μήνα Μάιο του 2012. Γι ´ αυτό τον λόγο λοιπόν, αναγνωρίζοντας την σχετική καθυστέρηση που έχει υπάρξει για ενημέρωση όσων έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθεια και τη συνδρομή τους σε αυτή την μεγάλη υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, τους καλώ όλους σε μια ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο στο Κρανίδι την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 11 π.μ. ( μέλη εθελοντικών ομάδων Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Φροντίδας Οικισμών , υιοθέτησης
φυσικών και πολιτιστικών μνημείων, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο δημότη για εθελοντική προσφορά).
Περιληπτικά όμως και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, για τα ερωτήματα που τέθηκαν έχω να πω τα εξής: 
 1. Η διαδικασία διαχωρισμού στην πηγή και συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών συνεχίζεται όπως ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο , με την μέθοδο της συγκέντρωσής τους στα ´´πράσινα σημεία ´´, τα οποία δεν έχουν αυξηθεί σε αριθμό, αλλά ορισμένα έχουν μεταφερθεί σε άλλη θέση για αποφυγή  δημιουργίας κυκλοφοριακών προβλημάτων.
2. Ο χώρος τελικής συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών από όλα τα σημεία στη θέση Πλατύ Πηγάδι, δεν επαρκεί πλέον και μεταφέρεται προσωρινά αυτές τις μέρες στη θέση Σταυρός Διδύμων όπου λειτουργεί ο δεματοποιητής. Ο ενοικιασμένος χώρος των αποθηκών της Αγροτικής Τράπεζας εκτιμήσαμε ότι δεν προσφέρεται για την συγκέντρωση των έυφλεκτων ανακυκλώσιμων υλικών, αφενός μεν διότι στο χώρο αυτό σταθμεύουν όλα τα μεταφορικά μέσα και οχήματα του Δήμου, αφετέρου δε, συστεγάζεται ακόμα και η αποθήκη του Αγροτικού
Συνεταιρισμού Κρανιδίου , με επίσης εύφλεκτα και ενδεχομένως εκρηκτικά υλικά ( λιπάσματα νιτρικής και θειικής αμμωνίας κλπ). Η αναζήτηση ενός δυνάμενου να αδιοδοτηθεί, ανεξάρτητου χώρου συγκέντρωσης , διαλογής και φόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών παραμένει ζητούμενο.
3. Μέχρι σήμερα η διάθεση των ανακυκλώσιμων υλικών , περίπου 120 τόνων, δεν απέφερε οικονομικό όφελος στο Δήμο μας , αφού η εταιρεία που τα έπαιρνε είχε αναλάβει τη δωρεάν μεταφορά τους με κοντέινερς. Η σημαντική ωφέλεια που έχει υπάρξει για το Δήμο μας είναι περιβαλλοντική, με τη μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων και των περίφημων δεμάτων. Ενόψει της επιχειρούμενης αναθεώρησης του εφαρμοζόμενου τρόπου ανάκτησης ανακυκλώσιμων, συγκέντρωσης και διάθεσής τους , η νεοσυσταθείσα στο Δήμο μας υπηρεσία περιβάλλοντος έχει επεξεργαστεί σχέδιο πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται με τα απορριμματοφόρα από τους κάδους στα ´´ πράσινα σημεία ´´, ζυγίζονται πλέον ( γεφυροπλάστιγγα Πουλή, δρόμος Κρανιδίου- Ναυπλίου) πριν να αποτεθούν στο χώρο μεταφόρτωσής τους.
4. Φυσικά οι μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων , και όχι μόνο των Διδύμων, έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας περιβαλλοντικής συνείδησης και η βοήθειά τους ξεκινά από τον διαχωρισμό και τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τα σπίτια τους και τα σχολεία τους ,που ολοκληρώνεται με την εναπόθεσή τους στους ειδικούς κάδους, ιδιαίτερα έξω από τα σχολεία τους. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των θέσεων του Προέδρου της Κοινότητας Διδύμων που οφείλεται είτε σε άγνοια και σύγχυση γύρω από το νόημα της λέξης συλλογή είτε σε ηθελημένη και με δόλο διαστρέβλωση και παραποίηση του περιεχομένου της πρόσφατης ανακοίνωσής του , είναι εκτός πραγματικότητας.
Τέλος, κάθε ιδέα και πρόταση , όπως επίσης και κάθε έμπρακτη προσφορά από τους δημότες μας είναι με χαρά και ανακούφιση αποδεκτή . Η διαδικασία της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή για την παράταξή μας ήταν και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ήδη έχει αποδώσει μετρήσιμα αποτελέσματα.