Τρίτη 17 Απριλίου 2012

5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς (1)

Εντυπώσεις, συζητήσεις, παρατηρήσεις κ.λ.π.

Του Βασίλη Γκάτσου
Διαβάστε προκαταβολικά τα της συμμετοχής του δήμου μας στις παρακάτω ανακοινώσεις του. Θα χρειαστούν αργότερα. 
 Συμμετοχή Δήμου Ερμιονίδας στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς 
  Ο Δήμος Ερμιονίδας συνεχίζοντας την προσπάθεια για ανάδειξη και προβολή των ποιοτικών τοπικών προϊόντων μας, θα συμμετέχει στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 6, 7και 8 Απριλίου 2012.
Τα ελαιοκομικά προϊόντα του Δήμου μας θα εκτίθενται σε τμήμα του περιπτέρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου με αριθμούς 67-69, όπου επαγγελματίες και παραγωγοί του της περιοχή μας συμμετέχουν, επίσης θα προσφέρουν δωρεάν δείγματα προϊόντων για δοκιμή ενώ θα διανέμεται  και  ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου Ερμιονίδας.  
        Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα, θα μιλήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενώ το
Σάββατο στις 5:30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Ελιάς και Ελαιολάδου θα μιλήσει η διευθύντρια του «Μανιατάκειου Ιδρύματος» Βίκυ Ιγγλέζου.
       Την Κυριακή στις 12:30 το μεσημέρι σεφ από την Πελοπόννησο θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα, με βάση το ελαιόλαδο.


Συμμετοχή Δήμου Ερμιονίδας στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς 

·            Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2012 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στον Πειραιά.

   Ο Δήμος συμμετείχε με την ΠΕΔ Πελοποννήσου, τα ελαιοκομικά προϊόντα και οι επιχειρήσεις του Δήμου μας προβλήθηκαν σε τμήμα του περιπτέρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου

    Στο Φεστιβάλ υπήρξε συμμετοχή από πολλά μέρη της Ελλάδας, και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν ελαιόλαδα απ' όλη την Ελλάδα. Μάλιστα το ελαιόλαδο  της περιοχής μας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους επισκέπτες του Φεστιβάλ λόγω της ιδιαίτερης γεύση του.

    Ο Δήμος Ερμιονίδας ευχαριστεί θερμά τους παραγωγούς, τυποποιητές και τα ελαιοτριβεία της περιοχή μας για την ανταπόκριση και τη συνεργασία που επέδειξαν για την καλύτερη δυνατή παρουσία όλων στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

   Τέλος η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει την προσπάθειά που έχει ξεκινήσει για την ανάδειξη των ποιοτικών τοπικών προϊόντων της περιοχής μας.


Αξιοπερίεργο: Ο Δήμος δεν κατονομάζει, δεν ευχαριστεί, καμιά από «τις επιχειρήσεις του Δήμου μας» με το όνομά της. Δεν κατονομάζει και δεν ευχαριστεί κανέναν ντόπιο που συμμετείχε και πρόσφερε στην προβολή «των επιχειρήσεων του Δήμου μας και των ελαιολάδων τους». Μας πληροφορεί όμως ότι «το ελαιόλαδο της περιοχής μας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους επισκέπτες του Φεστιβάλ λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του». Εξυπακούεται ότι στο περίπτερο της ΠΕΔ υπήρχε άτομο του Δήμου μας που το διαπίστωνε αυτό συνεχώς. Εκτός κι αν ο κάθε επισκέπτης «δοκίμαζε» το λάδι μας και έπαιρνε το Δήμαρχο στο τηλέφωνο και του έλεγε: το λάδι του Δήμου σας έχει ιδιαίτερη γεύση! (Ά βρε Δήμε που θα σε άλλαζε ο Αντιδήμαρχος).

Παρασκευή, 6/4/2012, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, είσοδος 2 €:
Με την είσοδο στο φεστιβάλ, συναντάς, όπως πάντα, τα περίπτερα των Κρητικών παραγωγών. Ο τρόπος τους, η πληθώρα των προϊόντων τους, η προβολή τους, η διάθεση να προσφέρουν, ξεχωρίζει. Συζήτησα με έναν μοναχικό παραγωγό, που σε πολύ ωραία συσκευασία, πρόβαλε ο ίδιος την παραγωγή του.
-Πού μπορούμε να βρούμε το λάδι σας στην πρωτεύουσα;
-Πουθενά. Το εξάγω όλο στη Γερμανία.
-Και σας συμφέρει;
-Το ίδιο στοιχίζουν τα μεταφορικά Κρήτη – Αθήνα με Κρήτη - Γερμανία. Η παραγωγή μου είναι όλη πιστοποιημένη, όχι μόνον τον λάδι μου. Αν το διέθετα στην Πρωτεύουσα θα βρίσκατε το 5λιτρο γύρω στα 20 €. Στη Γερμανία το στέλνω σε χαμηλότερη τιμή, αλλά είμαι ήσυχος, γιατί απορροφιέται όλη η παραγωγή μου κάθε χρόνο εύκολα. Μακροχρόνια θα βγω κερδισμένος από αυτή την επιλογή μου, και ήδη είμαι κερδισμένος, γιατί συνάδελφοί μου με καλό προϊόν φτύνουν αίμα στην εσωτερική αγορά.
-Στην Πατρίδα μου την Ερμιονίδα, λόγω φήμης του Κρανιδιώτικου αγουρέλαιου αλλά κυρίως των τουριστών, των εξοχικών και της μικρής απόστασης από την Πρωτεύουσα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται σε 16κιλους τενεκέδες χέρι με χέρι και σε τιμή 60-70 €, χωρίς πιστοποιήσεις, συσκευασία, αποδείξεις, ΦΠΑ κ.λ.π.
-Είναι παράνομη αυτή η διακίνηση και στο μέλλον θα σταματήσει. Μόνο η πιστοποιημένη παραγωγή και τα προϊόντα έχουν μέλλον. Αλλά αφού μπορούν και διαθέτουν έτσι το προϊόν τους, χωρίς παραστατικά και σε τόσο καλή τιμή, είναι πολύ τυχεροί, αλλά δεν θα έχουν μέλλον.

Μετά τα «Κρητικά» έρχονται τα περίπτερα της Μυτιλήνης και ένα εξαιρετικό της Λήμνου. Όχι μόνον λάδια, αλλά ζυμαρικά, παξιμάδια, τυριά, κρασιά, όπως και τα Κρητικά. Της Λήμνου με πληθώρα προϊόντων, με φρέσκα καρβέλια ψωμί και η Λήμνος φυσικά δεν φημίζεται για τα λάδια της.
Ακολουθούν περίπτερα Στερεάς Ελλάδας, Χαλκιδικής, νησιών, Μακεδονίας κ.λ.π. λίγα όμως. Πριν φτάσουμε στην Πελοπόννησο που ήταν και η τιμώμενη περιοχή, κυρίαρχη είναι η παρουσία της Κρήτης και της Μυτιλήνης.
Σχεδόν σε όλα τα περίπτερα σε καλαθάκια υπάρχουν κομμένα σε μπουκιές εξαιρετικά ψωμάκια αλλά και παξιμαδάκια κάθε είδους. Σε μικρά πιατάκια λάδια να βουτήξεις το ψωμάκι και να δοκιμάσεις, ελιές (οι περισσότερες θαυμάσιες), τυριά, πούλπα ελιάς. Υπάρχουν και περίπτερα που δοκιμάζεις ρακί, ρακόμελο, τσικουδιά, κρασί, γιατί υπήρχαν και λίγα περίπτερα που κυριαρχούσαν προϊόντα όχι λαδιού και ελιάς.

Πέρασα από όλα τα περίπτερα και δοκίμασα όλα τα λάδια και αρκετές ελιές. Βγάζουμε εξαιρετικές ελιές, πολύ μεγάλη ποικιλία, διάφορες γεύσεις και ενός παραγωγού βιολογικών ελιών, οι ελιές του ήταν το κάτι άλλο. Τα λάδια όλα καλής ποιότητας, προσεγμένα, αλλά τα περισσότερα από μικρόκαρπες ελιές που δίνουν λάδι ελαφρώς πικρό. Η αλήθεια είναι ότι κανένα λάδι δεν έκανε τη διαφορά. Ήταν όλα τους καλά, έως πολύ καλά λάδια, αλλά ενώ υπήρχαν ελιές που κάνανε τη διαφορά, που θα τις έλεγες εκλεκτές και ανεπανάληπτες στη γεύση, λάδι που να σε ξάφνιαζε με τη φρεσκάδα του και την ξεχωριστή διακριτή γεύση του δεν υπήρχε. Η συσκευασία, η διακόσμηση, το δοχείο, το μπουκάλι, το πώμα, έχουν κάνει μεγάλες προόδους και, είναι αλήθεια, σε προδιαθέτουν για το περιεχόμενο.

Περιδιαβαίνοντας τα περίπτερα, δοκιμάζοντας και συζητώντας, ένοιωσα ότι οι παραγωγοί κάνουν άλματα προς τη σωστή κατεύθυνση, με θέληση και πείσμα και αυτό με συγκίνησε. Όχι μόνον σαν ανεξάρτητοι παραγωγοί αλλά και σαν συνεταιρισμοί, ενώσεις, εταιρείες.
Έχοντας λοιπόν δοκιμάσει όλα τα λάδια, έφτασα με καμάρι στο περίπτερο της ΠΕΔ Πελοποννήσου που ήταν και η τιμώμενη περιοχή. Το περίπτερο ήταν η είσοδος και εξυπακούεται ότι μετά από αυτό θα απλώνονταν τα περισσότερα περίπτερα Πελοποννήσιων παραγωγών. Αγωνία μου να δω περίπτερα παραγωγών Ερμιονίδας και να δοκιμάσω το περίφημο αγουρέλαιο Κρανιδίου, το γλυκό και μυρωδάτο αγουρέλαιό μας με αυτή τη μοναδική γεύση φρεσκάδας σαν να βουτάς ψημένο ψωμί στο λιμπί του παλιού λιτριβιού του χωριού σου. Να νοιώσεις αυτό που δεν ένοιωσες σε κανένα άλλο περίπτερο. Και να το δοκιμάσεις με ψωμιά και τυριά Τραχειάς και Κολιακίου!

(η συνέχεια στο επόμενο)

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος