Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

5ο Φεστιβάλ Ελαιλάδου και Ελιάς (5)

Ένα (φανταστικό) Περίπτερο Δήμου Ερμιονίδας για το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

Του Βασίλη Γκάτσου
Ο στόχος είναι η προβολή με όλα τα μέσα του ελαιολάδου Ερμιονίδας αλλά και του τόπου που το παράγει. Θα γίνουν έξοδα, θα χρειαστεί προσωπική εργασία, επαγγελματισμός, συμμετοχή.

Έντυπο, φωτογραφία, εικόνα, αφίσα, video, κ.λ.π. :
Ξεκινάμε από το σπήλαιο Φράχθι και τα ίχνη που μαρτυρούν τη χρήση ελιάς και λαδιού.
Περνάμε στις πανάρχαιες ελιές μας, στα ίχνη παμπάλαιων ελαιώνων μας, στη ποικιλία των ελιών μας.
Περνάμε στο εμπόριο κρανιδιώτικου λαδιού, στα λαδάδικα του Πειραιά αλλά και στην αποστολή λαδιού στην Αμερική από το λιμάνι της Ερμιόνης (και σχετική φωτογραφία με τα αραδιασμένα βαρέλια 20ου αιώνα).
Το σημερινό «τοπίο» της ελιάς μας.
Το κλίμα μας.
Η ιστορία του τόπου μας και των νησιών του.
Να πείσουμε ότι το κρανιδιώτικο λάδι είναι το καλύτερο.

Προϊόντα:
Προϊόντα κανονικά και άφθονα από πιστοποιημένους τυποποιητές. Χωρίς αυτά η παρουσίαση δεν πείθει. Και άνθρωποι που ξέρουν να προωθούν προϊόντα με ευαισθησία και μεράκι. Χωρίς ανθρώπους δεν πείθεις.

Δοκιμή:
Έχεις σε πιάτο ψωμάκια από ψωμί Τραχειώτικο όλων των τύπων.
Βουτάς στο λάδι και δοκιμάζεις. Για να πείσεις βέβαια, το λάδι που δοκιμάζεις πρέπει να διατηρεί τη φρεσκάδα του αγουρέλαιου.

Προσφορά:
Δίνεις κάτι ως δείγμα ή ως ανάμνηση. Ένα μικρό φιαλίδιο αγουρέλαιο για παράδειγμα.

Έκπληξη:
Σε ορισμένες εξαιρετικές φιάλες βάζεις λάδι από ελιές που μαζεύτηκαν από το αρχαιότερο δέντρο της Ερμιονίδας με σήμα πάνω τη φωτογραφία του. Να ενισχύσεις τον μύθο του.

Παράλληλα:
Κάπου να διαφημίζονται και τα ρόδια και τα εσπεριδοειδή Ερμιονίδας. Να υπάρχουν και γλυκά και ποτά από αυτά. Διάφορα που φτιάχτηκαν με λάδι δικό μας, κουλουράκια κ.λ.π. Και να προσφέρονται ελεύθερα, δίπλα στη δοκιμή του λαδιού.

Πώληση:
Σε πολύ καλή τιμή γνωριμίας, πώληση προϊόντων.

Δηλαδή ό,τι κάνουν πάνω κάτω όλοι στα περίπτερά τους + αυτά που θα προβάλουν ορισμένες ιδιαίτερες πλευρές του λαδιού μας, της παραγωγής μας, του τόπου μας. Και φυσικά όλα σε ένα αρμονικό και χαρούμενο σύνολο από ανθρώπους που ξέρουν να στήνουν Περίπτερα, που ξέρουν να φροντίζουν την παραμικρή λεπτομέρεια.

Αποτέλεσμα:
Από την αφάνεια έρχεσαι στο προσκήνιο και μακάρι στο πρώτο πλάνο. Αν αυτό δεν γίνει στο Φεστιβάλ του Λαδιού, αν δεν ακολουθήσει στην ετήσια γιορτή του λαδιού στην Ερμιονίδα, αν αυτό δεν υπάρχει σε κάθε γωνιά ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ερμιονίδας, αν αυτό δεν υπάρχει σε γωνιές μαγαζιών των νησιών μας, πώς το λάδι μας και ο μύθος του θα ξεχωρίσουν;


Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος