Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Αγώνας σκαφών και παραδοσιακών καϊκιών στις Σπέτσες

Από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου θα διεξαχθή το εφετεινό «Spetses Classic Yacht Race

 Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος διοργανώνει το «Spetses Classic Yacht Race 2012», ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου στις Σπέτσες. Ο περυσινός αγώνας είχε διεξαχθεί φθινόπωρο με τη συμμετοχή μερικών από τα πλέον εντυπωσιακά κλασσικά σκάφη και παραδοσιακά καΐκια.

Καινοτομία του «Spetses Classic Yacht Race 2012» είναι ότι θα αποτελέσει ένα τετραήμερο γεγονός αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Μάλιστα, φέτος, προστίθενται επιπλέον κατηγορίες με σκοπό την συμμετοχή περισσότερων νέων σκαφών από ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Συγκεκριμένα οι κατηγορίες είναι πλέον τρεις: 1) Κλασσικά σκάφη, που χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες βάσει του έτους ναυπήγησης – Vintage (πριν το 1949), Classic (1949-1975), Spirit of Tradition (1975 και έπειτα) – 2) Παραδοσιακά Καΐκια και 3) Λατίνια, ενώ το πρόγραμμα αγώνων περιλαμβάνει παράκτιες ιστιοδρομίες καθώς και περίπλου σημαντήρων.


Επιπροσθέτως, σημαντική διάσταση του «Spetses Classic Yacht Race 2012» αποτελεί η πρωτοβουλία ανάδειξης του κοινωνικού – οικολογικού χαρακτήρα του αγώνα. Σε συνεργασία με τo Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες, αλλά και στην τοπική κοινωνία να εντρυφήσουν σε μεθόδους ναυσιπλοΐας με οικολογική συνείδηση, μέσω του σεμιναρίου Eco-Navigation.


Με το πέρας του σεμιναρίου θα διανεμηθεί σε όλους τους κυβερνήτες ένας πρότυπος οδηγός αειφόρων πρακτικών ναυσιπλοΐας με την ονομασία «blue passport», ο οποίος θα πιστοποιεί τη συμβολή τους στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων κατά τη διάρκεια των πλόων τους.


Τέλος ο Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης CHIVAS REGAL ανακοίνωσε επιπλέον τη θέσπιση του βραβείου «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award –Spetses Classic Yacht Race 2012» που αφορά σε όλες τις κατηγορίες.tovima