Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οι New York Times ανακαλύπτουν τα ελληνικά κόκκινα κρασιά


Όταν οι New York Times αποθεώνουν τα κόκκινα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας... Με ποιον τρόπο τα ελληνικά λευκά κρασιά πέτυχαν να φιγουράρουν στην πέμπτη θέση σε κατανάλωση στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης

της Αθανασίας Μπίδιου voria

Όταν οι
New York Times αφιερώνουν ένα εκτενές αφιέρωμα στα ελληνικά κόκκινα κρασιά που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι έχει αλλάξει στην εικόνα της ελληνικής οινοποιίας στην Αμερική. Πολύ δε περισσότερο όταν διαβάζεις ότι τέσσερις ειδικοί υπό τον οινοκριτικό και συντάκτη του αφιερώματος Έρικ Ασίμοβ μετά από ένα άτυπο πάνελ οινογνωσίας με δοκιμή 20 κόκκινων κρασιών δίνουν τα εύσημά τους σε δέκα ετικέτες εκ των οποίων μάλιστα οι οκτώ προέρχονται από οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας.

Το
άρθρο -που συνοδεύεται από μια φωτογραφία από την πόλη της Καβάλας- αναφέρεται στις ντόπιες ποικιλίες ξινόμαυρο, αγιωργίτικο, μαυροτράγανο, μανδηλαριά, λημνιό και βλάχικο, που για τους Αμερικανούς βέβαια ακούγονται.. all Greek, ήτοι εντελώς ακατανόητες αλλά όπως λέει και ο Ασίμοβ «αυτό είναι το
συναρπαστικό». Επιπλέον, ο συντάκτης επισημαίνει ότι ενώ τα ελληνικά νησιά έχουν γίνει πιο γνωστά στους Αμερικανούς χάρη στα λευκά κρασιά, τα περισσότερα κόκκινα προέρχονται από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα αν και επίσης μπορεί κανείς να βρει μερικά κόκκινα από τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κρήτη.

«Αυτά τα κρασιά υπόσχονται περιπέτεια. Η αποζημίωση δεν είναι
απλά η ευχαρίστηση της ανακάλυψης αλλά η επιβεβαίωση ότι ακόμη και οι κουρασμένοι ουρανίσκοι μπορούν να βρουν κάτι καινούργιο», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

«Για πρώτη φορά ασχολούνται οι New York Times με τα ελληνικά κρασιά. Μάλιστα, οι ειδικοί αγόρασαν μόνοι τους τα κρασιά από τις κάβες και δεν ζήτησαν δείγματα», τονίζει ο οινολόγος και οινοποιός,
Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο οποίος εκτιμά ότι το άρθρο αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στο άνοιγμα της αγοράς της Αμερικής για τα ελληνικά κόκκινα. Ήδη τα λευκά κρασιά καταγράφουν τα τελευταία χρόνια μια λαμπρή πορεία στις ΗΠΑ κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα ελληνικά λευκά βρίσκονται στην πέμπτη θέση σε κατανάλωση στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης πίσω από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αργεντινή. Και αν η πέμπτη θέση σας φαίνεται μικρή σκεφτείτε ότι μέχρι πρότινος η Ελλάδα δεν υπήρχε σε καμία κατάταξη.
Τα ελληνικά λευκά στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης
«Αυτό που γνωρίζουν στο εξωτερικό και αγνοούμε εμείς στην Ελλάδα είναι ότι τα ελληνικά λευκά είναι τα καλύτερα του κόσμου σε ό,τι αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής», σημειώνει ο κ.Γεροβασιλείου. Εξηγώντας πώς κατάφεραν τα ελληνικά λευκά να γίνουν γνωστά και δημοφιλή στην Αμερική τονίζει ότι αποτελεί μια επιτυχία που ήρθε μετά από πολύ προσπάθεια, εντατική δουλειά και οργάνωση. «Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 15 χρόνια από την οινολόγο Σοφία Περπέρα και τον σύζυγό της, που έβγαλαν στις ΗΠΑ τα ελληνικά κρασιά για δοκιμές. Δείξαμε τον καλό μας εαυτό. Βοήθησε στη συνέχεια το γεγονός ότι τα καλύτερα εστιατόρια μεσογειακής κουζίνας στην Αμερική είναι ελληνικά σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και μας στήριξαν. Και οι Έλληνες οινοποιοί, όμως, το κυνηγήσαμε με άπειρα ταξίδια δημοσιογράφων στην Ελλάδα ή δικών μας ανθρώπων στην Αμερική. Σιγά-σιγά οι καταναλωτές που ήταν εθισμένοι στα γαλλικά κρασιά άρχισαν να αγαπούν τις ελληνικές ποικιλίες», επισημαίνει ο κ.Γεροβασιλείου.

Όπως γράφει και ο συντάκτης του άρθρου αν και είναι υπέροχο να βλέπεις ολοένα και περισσότερα εστιατόρια να σερβίρουν ασύρτικο σε ποτήρι, η Ελλάδα προσφέρει και μια συναρπαστική γκάμα από κόκκινα κρασιά πολλά από τα οποία . Στο άρθρο υπάρχει και μία παρατήρηση για την ομοιόμορφη γραφή των ελληνικών ποικιλιών. Ο οινοκριτικός αναρωτιέται αν είναι xinomavro ή xynomavro και mandelaria ή mantilaria σημειώνοντας ότι συχνά ακόμα και στην ίδια ετικέτα βρίσκει κανείς την ποικιλία να γράφεται με διαφορετική ορθογραφία.
Τα δέκα κόκκινα των New York Times
Οι τέσσερις ειδικοί του κρασιού δοκίμασαν 20 ελληνικά κρασιά από σοδειές από το 2006 έως το 2010 αλλά κυρίως από το 2010 και ξεχώρισαν τα εξής δέκα:

1.Atlantis(2008) Αργυρός-Σαντορίνη


2. Ramnista(2008) Κυρ Γιάννη-Νάουσα


3. Biblia Chora(2008) Κτήμα Βιβλία Χώρα-Καβάλα


4. Rossiu di munte(2009) Κατώγι Αβέρωφ-Ήπειρος


5. Uranos(2008) Θυμιόπουλος-Νάουσα


6. Avaton(2006) Κτήμα Γεροβασιλείου-Επανομή


7. Limnio(2010) Πόρτο Καρράς-Πλαγιές Μελίτωνα

8. Agiorgitiko (2009) Γαία-Νεμέα


9. Nemea(2007) Τσάνταλης-Νεμέα


10. Xinomavro(2008) Δυο Φίλοι-Σιάτιστα