Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 21ου φεστιβάλ Ναυπλίου

Μας ενημερώνει  η Έλλη Βασιλάκη
Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα λόγω της οικονομικής κρίσης, που μας ταλανίζει όλους, όμως για τη μικρή μας πόλη ο Ιούνιος είναι ο μήνας της γιορτής της μουσικής, αδιαλείπτως εδώ και 21 χρόνια. Ο πολιτισμός άλλωστε είναι το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κοινωνικό κεφάλαιο σε μια εποχή κοινωνικών αντιφάσεων και οικονομικών προκλήσεων.
Για 10 μέρες, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, διάσημοι μουσικοί θα μας γαληνέψουν με κρυστάλλινους ήχους και πειθαρχημένες στα χέρια τους μουσικές νότες που θα ξεχύνονται ελεύθερα, περιλούζοντας τους πανέμορφους χώρους του Ναυπλίου το Βουλευτικό και την Πλατεία του Αγ. Γεωργίου αλλά και το σύγχρονο, μεγάλο, διαδραστικό χώρο Φουγάρο
Το Ναύπλιο η ιστορική πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας καλωσορίζει
τους φιλοξενούμενούς της καλλιτέχνες, προσδοκώντας πως και αυτή τη χρονιά με το έργο τους θα προσελκύσουν επισκέπτες, από την τοπική κοινωνία, από την Αθήνα, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Πρεσβείες στην Αθήνα της

Αυστρίας, της Ρουμανίας, και της Δανίας η οποία εντάσσει το Φεστιβάλ Ναυπλίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους καλλιτέχνες των χωρών που παίρνουν μέρος σε αυτή τη διοργάνωση, τους χορηγούς καθώς και τους συνεργάτες μου για την άψογη συνεργασία τους.

Ο Δήμαρχος Ναυπλίου
Δημήτρης Κωστούρος

Το Φεστιβάλ Φέτος

Καλλιτέχνες του κλασικού ρεπερτορίου από όλο τον κόσμο, ανανεώνουν και φέτος το ραντεβού τους υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Βακαρέλη, που μαζί με τον Δήμο Ναυπλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τη διοργανώτρια εταιρεία συναυλιών Φόρμιγξ, φέρνουν το Ναύπλιο στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Φέτος είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που καλωσορίζουμε σαν νέο χορηγό του Φεστιβάλ Ναυπλίου το "ΦΟΥΓΑΡΟ Α.Ε."

Οι εκδηλώσεις του πρώτου Σαββατοκύριακου θα πραγματοποιηθούν στο Βουλευτικό και στον βιομηχανικό χώρο "Φουγάρο", ένα καινούριο πανέμορφο χώρο που το Φεστιβάλ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά. Διάσημοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες,όπως ο Δημήτρης Πλατανιάς (που θριάμβευσε πρόσφατα στην όπερα Covent Garden του Λονδίνου), ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης των κρουστών οργάνων Δημήτρης Δεσύλλας και οι πολύ αγαπητοί στο κοινό του Ναυπλίου πιανίστες Δημήτρης Γιάκας και Jean Louis Steuerman.

Πολλές πρεσβείες ευρωπαϊκών και μη χωρών μας στηρίζουν φέτος: οι πρεσβείες της Αυστρίας, Λετονίας, Βραζιλίας, Ρουμανίας και Δανίας που εντάσσει το Φεστιβάλ Ναυπλίου ανάμεσα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους Arta Arnicane, Jean Louis Steuerman, Katharina Gross, Anton Pann Ensemble
και Bjarke Mogensen. Ακόμη ένα δείγμα της σημασίας και βαρύτητας που αποδίδουν στο Φεστιβάλ Ναυπλίου οι Ευρωπαίοι φίλοι μας.

Για επίσης πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ναυπλίου προσκάλεσε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής διανόησης, τον Γιώργο Βέλτσο και τον Βίκτωρα Αρδίτη, για να συζητήσουν με το κοινό θέματα γύρω από την Τέχνη, την κρίση στις τέχνες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Και το Φεστιβάλ κλείνει με άλλη μια πρωτιά: την Όπερα La Boheme του Giaccomo Puccini σε μια μοναδική της εκδοχή, την "Όπερα της βαλίτσας", εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή της φετεινής σεζόν της Εθνικής Λυρικής σκηνής με υπέροχους τραγουδιστές.

Πρόγραμμα

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012, Βουλευτικό, 21:00
Δημήτρης Πλατανιάς, βαρύτονος
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο
Έργα: Tosti, Σαμάρα, Χατζηαποστόλου, Mozart, Verdi, Rossini, Respighi, Leoncavallo, Gastaldon, Giordano

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, Φουγάρο, 21:00
Σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ
Έργα: Reich, Ξενάκη, Κατσούλη

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, Βουλευτικό, 21:00
Jean Louis Steuerman, πιάνο
Έργα: Bach, Villa-Lobos, Ripper

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012, Βουλευτικό, 21:00
Arta Arnicane, πιάνο
Έργα: Haydn, Franck, Schumann, De Falla

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012, Βουλευτικό, 21:00
Katarina Gross, τσέλο
Έργα: Cassadó, Gabrielli, Ligeti, Erőd, Bach

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012, Πλ. Αγίου Γεωργίου, ώρα 21.00
Anton Pann Ensemble,
Παραδοσιακή Ρουμανική μουσική

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012, Βουλευτικό, ώρα 21.00
Γιώργος Λαζαρίδης, πιάνο
Έργα: Schubert, Mussorgsky

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, Φουγάρο, 21:00
Μια Άλλη Φρίντα
Μάγδα Μαυρογιάννη, αφήγηση
Κατερίνα Ρούσσου, μεσόφωνος
Αλεξάνδρα Νομίδου, πιάνο

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012, Βουλευτικό, 19:00
Ο Γιώργος Βέλτσος συζητά με τον Βίκτωρα Αρδίτη

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012, Βουλευτικό, 21:00
Bjarke Mogensen, ακορντεόν
Συμμετέχει στο πιάνο ο Γιάννης Βακαρέλης
Έργα: Scarlatti, Lohse, Tchaikovsky, Prokofiev, Franck, Piazzola, Φαρμάκη

Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012, Βουλευτικό, 12:00
Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο
Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί
Ισίδωρος Σιδέρης, τσέλο
Έργα: Shostakovich, Rachmaninoff, Kapustin, Mendelssohn

Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012, Πλ. Αγίου Γεωργίου, 21:00
Εθνική Λυρική Σκηνή
Τζιάκομο Πουτσίνι: Λα Μποέμ
Η όπερα της βαλίτσας

Συμμετέχουν:
Γιάννης Χριστόπουλος, Έλενα Κελεσίδη, Χάρης Ανδριανός,
Μαρία Κόκκα, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κώστας Ντότσικας,
Χρήστος Αμβράζης, Διονύσης Τσαφταρίδης