Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Μόνο καλό κάνουν τα αιολικά πάρκα στην Τροιζηνία



Οι ανεμογεννήτριες στην… κοιλιά της «Κοιμωμένης» προξένησαν αντιδράσεις αισθητικού χαρακτήρα, αλλά εντέλει προέχει το όφελος.
Μία από τις εκπλήξεις που περίμεναν τους κατοίκους της Τροιζηνίας την άνοιξη του 2012 ήταν και η ανέγερση του δεύτερου αιολικού πάρκου της περιοχής στο όρος Ασπροβούνι ή, όπως συνηθίζουν να το ονομάζουν οι ντόπιοι, στην «Κοιμωμένη».
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην… κοιλιά της «Κοιμωμένης» προξένησε αντιδράσεις, οι οποίες σχετίζονται περισσότερο με το αισθητικό αποτέλεσμα, παρά με την εγκατάστασή τους αυτή καθαυτήν. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια απέχει, αφού το αισθητικό τίμημα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το όφελος των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Τροιζηνίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απόφαση για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου πάρθηκε το 2007 από τους εκπροσώπους του Δημοτικού Διαμερίσματος Δρυόπης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τροιζήνας και προχώρησε το 2012, λόγω γραφειοκρατικών και τεχνικών ιδιομορφιών.
Από κάθε αιολικό πάρκο ο Δήμος Τροιζηνίας επωφελείται με το 2% επί των ακαθάριστων εσόδων του, ενώ και τα νοικοκυριά ωφελούνται κατά 1% από τη μείωση των
λογαριασμών της ΔΕΗ
Το συγκεκριμένο έργο ακολούθησε την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην περιοχή «Αδέρα», που έγινε πέρυσι. Ανάδοχος των έργων είναι η κατασκευάστρια εταιρεία ΕΛ.ΑΚΤΩΡ., η οποία έχει συμφωνήσει με τον Δήμο Τροιζηνίας για τη δημιουργία άλλων δύο αιολικών πάρκων στις περιοχές «Αδέρα» και «Ορθολίθι», τα οποία όμως καθυστερούν, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικοπολιτικής κρίσης και του αβέβαιου μέλλοντος των επενδύσεων στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τη συμφωνία του δήμου με τη MARFIN, για τη δημιουργία ενός πέμπτου πάρκου στην περιοχή «Σκαπέτι».
Όμως, ποιο είναι τελικά το όφελος του δήμου από τα έργα αυτά;
Από κάθε αιολικό πάρκο ο Δήμος Τροιζηνίας επωφελείται με το 2% επί των ακαθάριστων εσόδων του, ενώ και τα νοικοκυριά επωφελούνται απευθείας από τη μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ με άλλο 1%. Ο δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης ανεφέρει σχετικά: «Είμαστε υπέρ των ήπιων, εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ειδικότερα τώρα, που μέσω αυτών μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την τοπική οικονομία. Αν τα πέντε αιολικά πάρκα ολοκληρωθούν, τα έσοδα του δήμου θα αυξηθούν τόσο αισθητά, που σχεδόν θα λυθεί το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, θα είναι και μια σημαντική ελάφρυνση για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, εφόσον η μείωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ δεν εξαιρεί κανέναν και διανέμεται ισόποσα σε όλα τα ρολόγια. Άλλωστε, ο τόπος χρειάζεται άμεσα επενδύσεις και ανάπτυξη. Σε μια τέτοια στιγμή, λοιπόν, μόνο σοφό δεν είναι να εμποδίζουμε τέτοιου είδους έργα –τα οποία και προσοδοφόρα είναι, και το περιβάλλον δεν βλάπτουν, και τη γενικότερη ανάπτυξη ενισχύουν–, μόνο και μόνο για το αισθητικό τους αποτέλεσμα».Λ.Π.