Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Πάρνωνα



















Με επιτυχία  ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 6ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Πάρνωνα. Εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι και αρκετοί επισκέπτες από πολλά μέρη της Ελλάδας  βρέθηκαν από τις 20 έως και τις 23 Ιουλίου στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης στον Πάρνωνα. Κατά την διάρκεια  αυτών των ημερών πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια αστροφωτογραφίας, ομιλίες από καθηγητές αστροφυσικής, ηλιακή παρατήρηση, πεζοπορίες, ουρανογραφία και αστρονομικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Ο Φορέας  Διαχείρισης ως χορηγός της εκδήλωσης, συμμετείχε  την Παρασκευή 20 Ιουλίου με παρουσιάσεις που αφορούσαν  στην Προστατευόμενη Περιοχή του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Οι παρουσιάσεις  περιελάμβαναν γενικά στοιχεία για την χλωρίδα και την πανίδα της  προστατευόμενης  περιοχής, καθώς επίσης για τα ερπετά του Πάρνωνα, για την οποία το κοινό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έντονη ήταν και η παρουσία των φυλάκων του Φορέα όλες αυτές τις ημέρες εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή του καταφυγίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή του Πάρνωνα επιλέγεται για
2η φορά για την πραγματοποίηση της Πανελλήνιας Εξόρμησης Αστρονόμων, καθώς  στην ίδια περιοχή είχε διεξαχθεί η 4η Πανελλήνια Εξόρμηση  τον Ιούλιο του 2010. Όπως μας τόνισαν οι διοργανωτές, τα πλεονεκτήματα για την αστρονομική παρατήρηση που συνδυάζει η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι:
• Ο μεγάλος σε έκταση, επίπεδος και καθαρός χώρος στον οποίο μπορεί να στηθεί μεγάλος
αριθμός τηλεσκοπίων.
• Ο σκοτεινός ουρανός από κάθε πλευρά του ορίζοντα, καθώς και η ανοιχτή θέα προς τον νότιο
ουρανό του οποίου οι αστερισμοί παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κατά τους θερινούς μήνες.
Για τους παραπάνω λόγους, η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιείται για αστρονομικές εξορμήσεις εδώ και πολλά χρόνια από ερασιτέχνες αστρονόμους, και σύμφωνα με τους οργανωτές θα χρησιμοποιηθεί ξανά για κάποια μελλοντική Αστροεξόρμηση.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ