Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τεκμηριώστε και ορίστε σωστά με αριθμούς και όχι με λόγια

Του Βασίλη Γκάτσου
Γιατί παρά τις υποσχέσεις δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα λύση για τις χιλιάδες δέματα σύμμεικτα απορρίμματα που βρίσκονται στην είσοδο της πόλης του Κρανιδίου. Μας είπαν ότι θα τα πάνε στην Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Φυλή. Ωστόσο τα σκουπίδια παραμένουν εκεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Ξέρετε είμαι γιατρός το επάγγελμα και κάτι παραπάνω γνωρίζω...
Από συνέντευξη εδώ http://www.aftodioikisi.gr/sunenteuxeis-arfra/21356
Καμιά φορά στις συνεντεύξεις γράφονται και μερικά πράγματα λάθος, δηλαδή άλλο από αυτό που λεει κάποιος στον δημοσιογράφο. Δηλαδή μπορεί να του πεις «στην είσοδο της πόλης των Διδύμων» και αυτός να παρακούσει και να γράψει «της πόλης του Κρανιδίου».
Τα σκουπίδια του Δήμου Κρανιδίου βρίσκονταν όχι στην είσοδο του Κρανιδίου αλλά κοντά στην πόλη του Κρανιδίου και την επηρέαζαν ποικιλοτρόπως. Ο Δήμος Κρανιδίου αποδέχθηκε να φύγουν από την εγγύς της πόλεως του Κρανιδίου θέση (ΧΑΔΑ Δισκουριών) και να πάνε στην είσοδο των χωρίων Διδύμων, Φούρνων και Λουκαϊτίου .
Η απόσταση της πόλης Κρανιδίου από τον Δεματοποιητή είναι πάνω από 12 χιλιόμετρα, και μεσολαβούν βουνά. Ούτε οπτική επαφή δεν υπάρχει. Ουδεμία επίδραση έχει η κατάσταση στον Δεματοποιητή στην υγεία, ή το περιβάλλον της πόλης του
Κρανιδίου, ούτε καν οπτική. Αντίθετα έχει για τα ως άνω χωρία.
Ο αγώνας δεν γίνεται για να φύγουν τα σύμμεικτα απορρίμματα από την είσοδο της πόλης του Κρανιδίου. Αυτός έγινε (και με απόλυτη επιτυχία!) από τον Δήμο Κρανιδίου.
Σημείωση: Νομίζω είναι και ... μούσμουλο το ότι ο Δεματοποιητής δούλευε καλά, αλλά μετά έγινε ό,τι έγινε. Άρχισε να λειτουργεί μόνον με απορρίμματα Δήμου Κρανιδίου, ενώ ο ΧΑΔΑ Δισκουρίων δεν είχε σφραγιστεί εντελώς, ήταν δηλαδή μισάνοικτος και ανεξέλεγκτος. Αν δεν κάνω λάθος, η λειτουργία του άρχισε όχι καλοκαιρινούς μήνες, οπότε τα απορρίμματα ήταν λίγα. Σύντομα σφραγίστηκε ο ΧΑΔΑ Δισκουρίων, όλα τα απορρίμματα του Δήμου Κρανιδίου πήραν τον δρόμο για τον δεματοποιητή και αμέσως μετά σφραγίστηκε και η χωματερή στο Κρόθι και στο Ηλιόκαστρο – Θερμήσι, και όλα τα απορρίμματα του Δήμου Ερμιόνης πήραν τον δρόμο για τον Δεματοποιητή. Μπούκωσε και έσκασε και δεν μπορούσε να φάει άλλο!
Γι’ αυτό δεν νομίζω ότι η πρώην ειδυλλιακή κατάσταση των πρώτων μηνών είναι συγκρίσιμη με το σήμερα. Αν κάποιος το ισχυρίζεται, ας δώσει τα στοιχεία δεματοποίησης ανά μήνα τα οποία φυσικά και υπάρχουν στα αρχεία του Δήμου μας, αφού η ΜΠΕ υποχρεώνει στα δέματα να αναγράφεται βάρος, αριθμός δέματος και ημερομηνία παραγωγής του... φοντάν. Επίσης η ΜΠΕ υποχρεώνει την καταγραφή των φορτίων απορριμμάτων που δέχεται ημερησίως ο δεματοποιητής. Αυτά τα στοιχεία υπάρχουν, όμως κανένας δεν τα δίνει στη δημοσιότητα. Είναι αδύνατον να μην τα έχει υπ’ όψιν του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και κάνει εντύπωση πώς δεν τα έχει ζητήσει επισήμως η αντιπολίτευση, ώστε να μιλάει με αριθμούς.
 Και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση έχουν επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων. Μια γραφική παράσταση ζητάμε: Στον οριζόντιο άξονα τους μήνες από τότε που άρχισε η λειτουργία του Δεματοποιητή (δεματοποιημένης βλακείας) και στον κάθετο τα απορρίμματα που δέχθηκε ο χώρος προς κατεργασία ανά μήνα, και το βάρος των δεμάτων που παρήγαγε ανά μήνα. Η διαφορά δείχνει πόσα απορρίμματα ανά μήνα...  θητείας Δημάρχου περισσεύανε.
Η εργασία αυτή μπορεί να ανατεθεί και σε έναν μαθητή σαν εργασία για το περιβάλλον. Περίεργο. Μας πληροφορείτε για το τι αέρας φυσάει, για το ύψος κάθε βροχόπτωσης, για την υγρασία και τη ηλιοφάνεια, ακόμη και για τους σεισμούς! Δηλαδή για τα φυσικά φαινόμενα με κάθε μαθηματική ακρίβεια (δηλαδή για ...τη φώκια και το μπαρμπούνι), όμως για αυτά που καίνε και που ενδιαφέρουν όλους μας, σιγή ιχθύος!
Όσο δεν δίδετε οι επιστήμονες του Δήμου αυτή την απλή παράσταση που μαθαίνει ο μαθητής από τη πρώτη γυμνασίου, δεν πείθετε κανέναν και αφήνετε την αίσθηση ή μάλλον την βεβαιότητα ότι το όλον θέμα είναι χρήσιμο μόνον για κοκορομαχίες.
 
Έρρωσθε,
Βασίλειος Γκάτσος