Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

τμήματα κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας:

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Μινωικός Πολιτισμόςκαι Σπιναλόγκα

υποψήφια στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

του Σωτήρη Μεταξά
Το "κόλπο γκρόσο" για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ετοιμάζονται να κάνουν φορείς της Κρήτης, παρακάμπτοντας τα προβλήματα που παρουσιάζει ο φάκελος του μινωικού ανακτόρου με ένα ... τρικ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr, η Κρήτη "εγκαταλείπει" την προσπάθεια για την ένταξη, μεμονωμένα, της Κνωσού στην Unesco και συντάσσει νέο φάκελο με τίτλο "Μινωικός Πολιτισμός", στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού που εντοπίζονται στο νησί, δηλαδή, η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, με την Κνωσό βεβαίως να δεσπόζει στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Αρμόδιοι παράγοντες που επεξεργάζονται το φάκελο με κωδικό όνομα "Μινωικός Πολιτισμός" εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς τα προβλήματα δόμησης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του μινωικού ανακτόρου και ουσιαστικά αποτελούν τροχοπέδη στην ένταξη του μνημείου στην Unesco, ενδεχομένως περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο φάκελος δεν θα επικεντρώνεται μονάχα στο ανάκτορο αλλά στο

σύνολο των μνημείων του Μινωικού πολιτισμού.

 
Είναι γεγονός, πως κανένα ιστορικό ή φυσικό μνημείο της Κρήτης δεν είναι ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Και το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό, καθώς ο μοναδικός Μινωικός πολιτισμός και συγκεκριμένα ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, στερείται της αναγνώρισης που του αρμόζει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαιτίας συγκεκριμένων διαδικασιών για τη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου επισημαίνει στο prismanews ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης. Το τεχνικό επιμελητήριο που "σήκωσε" το βάρος της σύνταξης του φακέλου για τη Σπιναλόγκα, βγάζει από το συρτάρι την υπόθεση της Κνωσού.

Καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της UNESCO να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές οδηγίες που έχει εκδώσει, προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη της Κνωσού, είναι επιβεβλημένο όλοι οι τοπικοί φορείς να συνεργαστούν στενά με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα αρμόδια τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ., αλλά και με την τοπική κοινωνία για να αντιμετωπίσουν από κοινού όλες τις αντιξοότητες που υπάρχουν προκειμένου να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να προετοιμαστεί σωστά ο φάκελος υποψηφιότητας που θα υποβληθεί στην UNESCO τονίζει ο κ.Ινιωτάκης και συμπληρώνει οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν όλα γίνουν όπως πρέπει η UNESCO θα αποδεχτεί το αίτημα και η Κνωσός θα λάβει τη θέση που της αρμόζει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θεωρούν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να υποβληθεί υποψηφιότητα της Κνωσού για το μνημείο στην Unesco καθώς τα κριτήρια είναι αυστηρά και το ... Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει!  (σσ. ασχολίαστο..)

Εν τούτοις, για να υποστηριχθεί μια νέα υποψηφιότητα ενώπιον της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση για την εγγραφή ή όχι ενός μνημείου στον κατάλογο, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά προκαθορισμένων και αυστηρών προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές οδηγίες, οι οποίες απαιτούν όχι μόνο την υποβολή ενός πλήρους φακέλου για την τεκμηρίωση της μοναδικότητας και της εμβέλειας ενός μνημείου, αλλά και την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης για την προστασία και συντήρηση του, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
prismanews
newsbeast 


Και η Σπιναλόγκα υποψήφια

Μια θέση στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO διεκδικεί η Σπιναλόγκα. Μάλιστα, ήδη οι τοπικοί φορείς παρέδωσαν τον φάκελο για την «υποψηφιότητά» της στην αρμόδια επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Πέτρος Ινιωτάκης, παρέδωσε χθες τη β’ φάση του διαχειριστικού σχεδίου για τη Σπιναλόγκα προκειμένου το «νησί της εξορίας» να διεκδικήσει μια θέση στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρώτο στοίχημα για τους τοπικούς φορείς που προωθούν αυτή την προσπάθεια είναι η Σπιναλόγκα να «προσπεράσει» τα άλλα μνημεία της Ελλάδας που διεκδικούν επίσης μία θέση στον ίδιο κατάλογο. Σημείο-κλειδί αποτελεί το ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προτείνει μόνο ένα μνημείο, γι’ αυτό το πιο «δουλεμένο» σχέδιο και η πιο πλήρης παρουσία θα «κερδίσει».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη σχετική επιστολή που συνοδεύει τον φάκελο αναφέρεται ότι με το δεύτερο αυτό μέρος ολοκληρώνεται ο απαιτούμενος φάκελος που συντάχτηκε σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του τμήματός μας και της (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου με αντικείμενο την προώθηση του αιτήματος για την ένταξη της οχυρής νησίδας Σπιναλόγκας στην ελληνική «tentative list» και την εγγραφή της στη συνέχεια στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά την ολοκλήρωσή του, το διαχειριστικό σχέδιο της Σπιναλόγκας θα πρέπει να επικυρωθεί άμεσα από τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα (περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο) και να διαβιβαστεί στο υπουργείο Πολιτισμού για τις περαιτέρω ενέργειες.

Η επεξεργασία των ζητημάτων και οι αναλυτικές προτάσεις που περιέχονται στον φάκελο διαθέτουν εκτός από την απαιτούμενη επιστημονική επεξεργασία και τεκμηρίωση, και ένα βάθος στοχεύσεων που πρέπει [Παλιά φωτογραφία με τον βαρκάρη.] να ενταχθούν στον τοπικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Αγίου Νικολάου.

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου.

Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανιστεί.

Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας, και για τον λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

madata
Δηλαδή η Σπιναλόγκα μπορεί να πάρει τη θέση του Μινωικού πολιτισμού μια και η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προτείνει μόνο ένα μνημείο; Μήπως εννοεί μόνο ένα μνημείο ανά έτος; Πάντως όπως φαίνεται στο site της Unesco η Ελλάδα έχει ήδη 17 μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς με κάποιες χρονιές περισσότερα από ένα όπως το 1988 που είχαμε 5.
Και αυτό το εδώ και χρόνια, το υπουργείο Πολιτισμού δεν προχωράει την υποψηφιότητα της Κνωσού για το μνημείο στην Unesco γιατί τα κριτήρια είναι αυστηρά και το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει τι ακριβώς εννοεί;                                                                            Περιπλανώμενος