Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ο Σωκράτης αναστατώνει την Κάτω Ιταλία

Καινά δαιμόνια κατηγορείται ότι εισάγει δήμαρχος σε πόλη της Απουλίας επειδή επιδιώκει να κάνει την αρχαία και σύγχρονη φιλοσοφία μέρος της καθημερινής ζωής των δημοτών της
Το Κοριλιάνο ντ' Οτράντο είναι μια κωμόπολη κάπου 6.000 κατοίκων κοντά στο Λέτσε και είναι ένας από τους εννέα ελληνόφωνους δήμους της ιταλικής Απουλίας που συνθέτουν την Γκρέτσια Σαλεντίνα (Ελλάδα του Σαλέντο). Η ήσυχη ζωή της τελευταία αναστατώθηκε από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προκηρύξει και να καλύψει θέση δημοτικού φιλοσοφικού συμβούλου που θα προσφέρει στους δημότες υπηρεσίες και μάλιστα επ' αμοιβή.
Η Αντα Φιόρε, η κεντροαριστερή δήμαρχος του δήμου αυτού της Κάτω Ιταλίας, είχε εμπνευστεί ένα φιλόδοξο σχέδιο: να καταστήσει την πόλη της φιλοσοφικό κέντρο, όχι μόνον της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας.
Με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο εμπεριέχονται αναφορές στον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, τον ολλανδό ορθολογιστή του 17ου αιώνα Μπαρούχ Σπινόζα και τον σύγχρονο αμερικανό φιλόσοφο Ραν Λαχάβ, θεσπίστηκε θέση δημοτικού φιλοσόφου - προσελήφθη η Γκρατσιέλα Λούπο - με επισκεπτήριο 15.00-19.00 κάθε Παρασκευή.
Αρχικά σε διάφορα σημεία της πόλης αναρτήθηκαν κεραμικές πλάκες στις οποίες αναγράφονταν φράσεις φιλοσόφων, διανεμήθηκαν καρτ-ποστάλ σε καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα με υπαρξιακά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα «γιατί γεννηθήκατε» και τέλος η Λούπο προσκάλεσε διακεκριμένους φιλοσόφους σε σεμινάρια που έγιναν στην πόλη. Η φιλοδοξία της όμως δεν σταμάτησε εκεί. Προσφάτως το δημοτικό συμβούλιο εγκαινίασε αυτό που η δήμαρχος αποκάλεσε «το πρώτο φιλοσοφικό πάρκο πολυμέσων» στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Και στο μεταξύ αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου ανακοίνωση που έκανε λόγο για «δέντρα που μιλούν, τοίχους που λάμπουν, εικόνες που ρέουν».
Στην αρχή ουδείς ασχολήθηκε με όσα συμβαίνουν στο Κοριλιάνο ντ' Οτράντο, ίσως και γιατί θεωρούνταν λίγο γραφικά. Ωστόσο σιγά σιγά οι συζητήσεις άναψαν. Ο διορισμός της δημοτικού φιλοσόφου κατάφερε σιγά σιγά να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην κωμόπολη που βρίσκεται «στο τακούνι της ιταλικής μπότας» και δεν άργησαν και οι πρώτες αψιμαχίες: η δήμαρχος έγινε παραλήπτης επιστολής του προέδρου της Ενωσης Ψυχολόγων Απουλίας που έβαζε στο στόχαστρο τις πρωτοβουλίες αυτές.
Ο ψυχολόγος Τζιουζέπε Λουίτζι Πάλμα δήλωσε ότι ο διορισμός φιλοσοφικού συμβούλου «όχι μόνον προκαλεί παρερμηνείες και σύγχυση, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνος». Τόνισε δε πως η Ενωση της οποίας είναι πρόεδρος είναι έτοιμη «να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να καταγγείλει κάθε αδίκημα που πιθανόν θα διαπραχθεί».
Η δήμαρχος της πόλης απέρριψε τις κατηγορίες του ψυχολόγου και απέδωσε την αντίδρασή του σε παρανόηση του τι ακριβώς είναι ένας φιλοσοφικός σύμβουλος. Σε μια προσπάθεια να καταστήσει σαφές πως δεν είναι στις προθέσεις του δήμου να υποκαταστήσει το έργο των ψυχολόγων, η κ. Φιόρε εξήγησε ότι η φιλοσοφική σύμβουλος Γκρατσιέλα Λούπο εισάγει τους πολίτες στη διαλεκτική μέθοδο, «δεν τους προτρέπει να ανακαλέσουν το παρελθόν τους, αλλά να μιλήσουν για το παρόν και τις προοπτικές τους στο μέλλον». Μέλημά της είναι να βοηθήσει τους πολίτες να έχουν καθαρή σκέψη, να μάθουν να ακούν ο ένας τον άλλον, να μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να καταλήγουν σε συμπεράσματα.
15 ευρώ η συνεδρία
Επιχειρηματίες της περιοχής έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον δήμο ζητώντας να επισκεφθεί η δημοτική φιλόσοφος τις εταιρείες τους για να μιλήσει στους εργαζόμενους, ανέφερε η δήμαρχος Αντα Φιόρε. Η δρ. Γκρατσιέλα Λούπο ανέλαβε ανεπισήμως καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο και την έχουν ήδη επισκεφθεί περίπου 500 άτομα είτε κατ' ιδίαν είτε κατά ομάδες. Μάλιστα για να μην επιβαρυνθούν οι δημότες την αμοιβή της δημοτικής φιλοσόφου μέσω δημοτικών τελών, η γιατρός χρεώνει 15 ευρώ τη συνεδρία