Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Δεν θεωρείς τους πολίτες σου "βλάκες"

Κάπως έτσι στήνεται ένα αξιόπιστο σύστημα ανακύκλωσης απο μια αξιόπιστη δημοτική αρχή.

(Διαβάζουμε και συμφωνούμε με τους    Ιχνηλάτες)

 Σχεδιάζεις,υλοποιείς  την διάταξη των σημείων,ενημερώνεις προσωπικα όλα τα σπίτια..
Το κάνεις αυτό αρχικά για τι έχεις υποχρέωση να το κάνεις  αφου απο τα χρήματα των δημοτών αμείβεσαι (η σε  χρήμα  αν είσαι σε μισθοσοτούμενη θεση αλλά  σε αναγνωρισιμότητα και συλλογή εμπειρίας ) αλλα γιατι αν δε μάθουν τι κάνεις πως θα συμμετέχουν;
Τι αποφεύγεις να συμβεί ;
a) Na μην ενημερώνεις του δημότες σε μηνιαία βάση για το αποτέλεσμα της προσπάθεια τους ..
Τους αποδυκνείεις με επίσημα έγγραφα την ροή των ανακυκλώσιμων..Αρκετοι πολίτες θεωρούν και μάλλον έχουν δίκιο ότι τα υλικά που συλλέγουν έχουν αξία ,είναι οικονομικό δημοτικό αγαθό..Και όπως κάθε οικονομική συναλλαγή πρέπει να είναι διαφανής .
Κλασσικό παράδειγμα στην Ερμιονίδα η ανακύκλωση του Παπα Θέμη στην Κοιλάδα και οι αναλυτικοί απολογισμοί του.
β) Σε καμμια περίπτωση δεν μαζεύεις τα ανακυκλώσιμα  μαζί με τα σύμμικτα..Οι πολίτες το βλέπουν ,τα νέα διαδιδονται , η ανακύκλωση "καίγεται".Αν συμβεί καποιο πρόβλημα ενημερώνεις τους πολίτες ...
γ) Δεν θεωρείς τους πολίτες σου "βλάκες" .Η μορφωτική κατανομή ενός δήμου δείχνει ότι το 30-40 % των δημότων έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο απο τους διοικούντες και υψηλότερη δυνατότητα αντίληψης απο αυτούς. .Είναι πολύ δύσκολο να τους  κοροιδέψεις.
Ενα παράδειγμα που ακολουθεί τους κανόνες είναι ο Δήμαρχος Γόρτυνας Αρκαδίας ..Τ ο κλειδί της επιτυχίας είναι η αξιοπιστία..
"Ι"  


Επιστολή Δημάρχου Γορτυνας  προς τους πολίτες
Ο Δήμος Γορτυνίας παρέλαβε τους πρώτους εκατό μπλε κάδους ανακύκλωσης που θα διανεμηθούν σε όλες τις Δημοτικές ενότητες του Δήμου σε κεντρικά σημεία για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι Δημότες. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία, και θα δέχονται τις συσκευασίες από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό, γυαλί και χαρτί.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος με επιστολή του προς τους Δημότες, τους καλεί να συμβάλλουν όλοι ενεργά στην ανακύκλωση των συσκευασιών που χρησιμοποιούν ξεκινώντας από την διαλογή στην πηγή που είναι το σπίτι μας, η τοπική μας κοινότητα, ο Δήμος μας. Όπως αναφέρει στην επιστολή του:
“Καλούμαστε όλοι να αγκαλιάσουμε αυτήν την προσπάθεια και να

εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την ανακύκλωση, ως το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων και των χωματερών. Η συμμετοχή όλων μας στην ανακύκλωση των συσκευασιών αποτελεί ανάγκη και είναι επιβεβλημένη, γιατί μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε με τις ενέργειές μας να διατηρήσουμε τον τόπο μας όμορφο και καθαρό, όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας”.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή Δημάρχου Γορτυνίας για Ανακύκλωση

Αγαπητοί συνδημότες,
Ο Δήμος Γορτυνίας αναγνωρίζει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα και μεριμνά ώστε να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, φροντίζοντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ανακύκλωση αποτελεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων συσκευασίας και της διαφύλαξης των αντίστοιχων πρώτων υλών παρασκευής τους.
Με την ανακύκλωση χαρτιού, χαρτονιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών το όφελος που προκύπτει τόσο για τον Δήμο μας όσο και για το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό, γιατί επιτυγχάνεται:
• Μείωση του όγκου των απορριμμάτων και σημαντική οικονομία (για το Δήμο αλλά και τους δημότες) στην αποκομιδή τους.
• Μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
• Εξοικονόμηση ενέργειας με την ανακύκλωση χρήσιμων υλικών.
Σε συνεργασία  με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, το οποίο  εφαρμόζει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στην οποία συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα οργανώσουμε την ξεχωριστή διαλογή, μεταφορά και ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, που περιλαμβάνει:
• Δίκτυο ειδικών κάδων σε κεντρικά σημεία, για τη συλλογή των υλικών.
• Διάθεση ειδικού απορριμματοφόρου για τη μεταφορά των υλικών.
• Διάθεση σε κάθε σπίτι της δικής του τσάντας ανακυκλώσιμων υλικών.
Ως Δημότες της Γορτυνίας, μπορούμε να συμβάλλουμε ενεργά και υπεύθυνα στην ανακύκλωση των συσκευασιών που χρησιμοποιούμε ξεκινώντας από την διαλογή στην πηγή που είναι το σπίτι μας, η Τοπική μας Κοινότητα, ο Δήμος μας. Μπορούμε να συμμετάσχουμε στην προστασία και διαφύλαξη του πλούσιου φυσικού μας περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Καλούμαστε όλοι να αγκαλιάσουμε αυτήν την προσπάθεια και να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την ανακύκλωση, ως το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων και των χωματερών. Η συμμετοχή όλων μας στην ανακύκλωση των συσκευασιών αποτελεί ανάγκη και είναι επιβεβλημένη, γιατί μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε με τις ενέργειές μας να διατηρήσουμε τον τόπο μας όμορφο και καθαρό, όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας
Ιωάννης  Σπ. Γιαννόπουλος