Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Καρτέλ μέσω Βουλγαρίας στα πορτοκάλια!

Αγοράζανε τιμές χυμού και πωλούσαν με τιμές φρούτων
Σε εργοστάσια διαλογής και συσκευασίας της Βουλγαρίας κατέληγαν τα πορτοκάλια που κόβονταν και αγοράζονταν για χυμό, όπως αποκαλύπτει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε από την Αργολίδα και την Λακωνία.
Το υπουργείο ανακάλυψε συγκεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών, τα οποία οδηγούνται στην αγορά γειτονικών Κρατών Μελών της EE για νωπή κατανάλωση αντί για βιομηχανική χρήση, μετά από ελέγχους που έκανε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας.
Μάλιστα μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων, αναμένεται να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους Έλληνες εξαγωγείς.
Τα παραπάνω προκύπτουν σε απάντηση που έδωσε ο κος Ταυτάρης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας και αντιπρόεδρου της Βουλής Λ. Γρηγοράκου. Σημειώνει στην απάντησή του ο υπουργός:
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Y11AATJ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, διαμορφώνει πρόγραμμα ελέγχων και συντονίζει τη διενέργεια τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων ή/ και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου, σε όλα τα στάδια διακίνησης των νωπών οπωροκηπευτικών, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και καταλληλότητας των προϊόντων, του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά και την προστασία των καταναλωτών.
Επιπλέον, το ΥΠΑΑΤ συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Υπ.

Οικονομικών, του Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κλπ, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν θέματα εποπτείας των τιμών καταναλωτικών αγαθών, ομαλής λειτουργίας της αγοράς και ανταγωνισμού.
Αναφορικά με τις περιπτώσεις διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών, τα οποία οδηγούνται στην αγορά γειτονικών Κρατών Μελών της EE για νωπή κατανάλωση αντί για βιομηχανική χρήση, το ΥΙΙΑΑΤ, από τα τέλη του προηγούμενου έτους, ζήτησε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ,Α.Ο.Κ.) των Περιφερειακών Ενοτήτων εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης εμπορικών ποιοτικών προδιαγραφών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναγραφής επί του πιστοποιητικού συμμόρφωσης της ένδειξης •βιομηχανική χρήση•, σύμφωνα με τον Καν. (EE) 543/2011, καθώς επίσης και των στοιχείων της επιχείρησης του κράτους μέλους της EE, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η μεταποίηση,
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, και μετά από συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας, διαπιστώθηκε ότι, πράγματι, επρόκειτο για βουλγαρικές εταιρείες, που δεν διέθεταν εγκαταστάσεις χυμοποίησης αλλά διαλογής και συσκευασίας. Μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων, οι Δ.ΑΌ.Κ. επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους Έλληνες εξαγωγείς.
Για την ενίσχυση ην παραγωγών απέναντι σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, επισημαίνεται ότι οι συλλογικές μορφές οργάνωσης, όπως οι Οργανώσεις Παραγωγών, ενισχύουν τη διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών, δεδομένου ότι η λειτουργία τους στοχεύει στην επίτευξη καλυτέρων τιμών για το προϊόν, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην προώθηση ποιοτικού προϊόντος, στη διατήρηση των παραδοσιακών αγορών, στο άνοιγμα νέων αγορών κλπ.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών, στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που εφαρμόζουν, ενισχυόμενες οε ποσοστό μέχρι και 60% από την Ε,Ε,, μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις για:
Την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους
Τη μείωση του κόστους παραγωγής
Την προώθηση των προϊόντων τους
Την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά
Την προστασία του περιβάλλοντος κλπ-
Πλην των Οργανώσεων Παραγωγών, το ΥΠΑΑΤ υποστηρίζει τον θεσμό των συνεργατικών σχηματισμών (clusters), που συνδέουν όλους τους κρίκους της παραγωγικής διαδικασίας, από το σπόρο έως τον τελικό καταναλωτή, εξασφαλίζοντας την τιμή παραγωγής και την τιμή διάθεσης.
Επιπλέον, το ΥΠΑΑΤ προωθεί αφενός την οργάνωση δυο αγροτικών αγορών (farmers market), όπου οι παραγωγοί της περιφέρειας ή και όμορων περιφερειών, μετά από συμφωνία. 0α μπορούν να διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή και αφετέρου τη λειτουργία δημοπρατηρίων, αξιοποιώντας υπάρχουσες υποδομές.
Ακόμη, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μετά το 2013. το ΥΠΑΑΤ υποστηρίζει τη λήψη μέτρων, μεταξύ άλλων, για την αστάθεια των αγορών, τη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης των γεωργών στην εμπορική αλυσίδα,. τη συντόμευση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, τη διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών, την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας, μέτρα γιο τους μεγάλους λιανοπωλητές και την αποτροπή καταχρηστικών πρακτικών, καθώς επίσης και τη λειτουργία ενός ισχυρού μηχανισμού παρακολούθησης των τιμών των τροφίμων οε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

moriasnow