Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Διαπίστωση

“Σε μια εποχή που δεν μπορούμε πλέον να ελπίζουμε στην εξοχική κατοικία και την πώληση της γης, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν.”
           
Φράση από τη συνέντευξη του Δημήτρη Κόντου στο Εικονοσκόπιο, φράση που βγαίνει από την εμπειρία ζωής της νέας γενιάς. Και έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί ο Δημήτρης είναι αγρότης από μεγάλη οικογενειακή παράδοση. Ο παππούς του ο μπάρμπα Δημήτρης ο Κόντος είχε το ονομαστό περιβόλι στα Ποτόκια, έσπερνε μεγάλες εκτάσεις και είχε δικό του αλώνι (σώζεται ακόμη πάνω στον λόφο του Κόντου). Και τα δυο του αγόρια, τον Κώστα και τον Κοσμά, τα σπούδασε στην Αναργύρειο των Σπετσών και μετά ακολούθησαν την αγροτική παράδοση της οικογένειας. Έζησα κοντά τους τα παιδικά μου χρόνια.
Η λογική της αξιοποίησης θα ήταν η κοπή κάθε τόσο ενός αγροτεμαχίου, η ‘αξιοποίηση’ της γης των προγόνων, και πούληση για τη καλή ζωή. Δώστε λοιπόν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ως άνω φράση, που μας επαναφέρει στην επένδυση και στην παραγωγική εργασία.

Υπενθυμίζω και μια άλλη φράση - διαπίστωση μεγαλοαγρότη φίλου μου από Κουβέρτα μεριά, τότε, προς τα μέσα της δεκαετίας 1980, που άρχισαν να λειτουργούν τα εξοχικά: «όσο κτίζονταν ζούσαν ένα σωρό κόσμο. Τώρα που λειτουργούν είναι ζήτημα αν 50 εξοχικά μπορούν να δώσουν ικανοποιητικό εισόδημα σε μια ντόπια οικογένεια».

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος