Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Δήμος Ύδρας-Δελτίο Τύπου για το Μετόχι


                                                          Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Ύδρα 13 Νοεμβρίου 20


Την Δευτέρα  12 Νοεμβρίου και ύστερα από τις επανειλημμένες προσπάθειες του Δημάρχου κ. Άγγελου Λ. Κοτρώνη και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Αθανάσιου Μερτζάνη, συζητήθηκε  στο Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιόνης, το αίτημα του Δήμου μας για την επισκευή και επέκταση του υπάρχοντα προβλήτα στο Μετόχι.
Το ίδιο θέμα ακριβώς, είχε συζητηθεί  έναν χρόνο πριν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας και είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση υπέρ της επισκευής και επέκτασης του υπάρχοντα μόλου. Αλήθεια τι άλλαξε από τότε; Γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος αναμένοντας την απόφαση και του Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας; Πως είναι δυνατόν το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας, να αναιρεί με τόση ευκολία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
Στην συζήτηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος

Κοτρώνης, ο Γ.Α.Ε π.Ακίνδυνος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Παστός,  ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Υ κ. Αθανάσιος Μερτζάνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος και Μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Ύδρας, εκπρόσωποι φορέων του νησιού, αλλά και πολλοί Υδραίοι πολίτες.
Σκοπός αυτής της πολυπληθούς  παρουσίας στην συνεδρίαση, ήταν η ανάδειξη του τόσο ζωτικού θέματος για την Ύδρα και η στήριξη για λήψη θετικής απόφασης από το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας.
Όλες οι άλλες απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν  ληφθεί και η τελευταία για  την πραγματοποίηση του έργου  είναι αυτή του Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας.
Κατά την συζήτηση του θέματος  ο Δήμαρχος κ. Κοτρώνης, προσπάθησε να τονίσει την αναγκαιότητα του  έργου, το οποίο εκτός των όποιων άλλων ωφελημάτων, είναι ύψιστης αναγκαιότητας, διότι το Μετόχι αποτελεί την μόνη διέξοδο της Ύδρας προς την στεριά.
Η προσδοκία  όμως όλων των παρισταμένων εκπροσώπων της Υδραϊκής Κοινωνίας για θετική αντιμετώπιση του ζητήματος,  κατέρρευσε αναπάντεχα. Από την πρώτη στιγμή και ιδιαίτερα από την εισαγωγική τοποθέτηση του Δημάρχου Ερμιονίδας και Προέδρου του Δ.Λ.Τ. κ. Δημήτρη Καμιζή, φάνηκε ότι η όλη διαδικασία ήταν περιττή, αφού είχε ήδη προαποφασιστεί η απόρριψη του δίκαιου αιτήματός μας,  για λόγους άλλους πέρα από τους ουσιαστικούς που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Παρ’  όλες τις έντονες προσπάθειες του Δημάρχου Ύδρας, να αποκαταστήσει την αλήθεια για το δίκαιο αίτημά μας, όλα τα παριστάμενα μέλη χωρίς καμία διάθεση να ακούσουν την άποψή μας προσπάθησαν ακόμα και με φραστικές επιθέσεις προς τον Δήμαρχο, όπως “ήλθατε να μας εξαπατήσετε, ή εδώ κάποιος τζόγος παίζεται,”  να υποστηρίξουν πως το συγκεκριμένο  έργο δεν φέρει καμία οικονομική ανάπτυξη στον τόπο τους, άρα και  δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ούτε συμφέρον γι αυτούς.
Ύστερα από την παραπάνω εξέλιξη  αλλά και υπό το βάρος της υποβάθμισης της παρουσίας της τοπικής μας αντιπροσωπείας, ο Δήμαρχος κ. Κοτρώνης, εκφράζοντας την λύπη του για την εξέλιξη του θέματος, αποχώρησε από την διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δηλώνοντας μάλιστα βαθιά απογοητευμένος από την όλη μεθόδευση της τόσο άδικης για το νησί μας απόφασης.
«Η αρνητική αυτή στάση  ορισμένων για την επισκευή και  επέκταση του προβλήτα στο Μετόχι είναι κατά την γνώμη μας τελείως  λανθασμένη και καθόλου ανθρώπινη.
Κανένας δεν θέλει  να φτιάξει στο Μετόχι λιμάνι, κανένας  δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντα ούτε ενός  Ερμιονίτη ή άλλου κάτοικου της περιοχής.
Ασφαλή πρόσδεση των  σκαφών με κάθε καιρό επιδιώκουμε. Ζωές θέλουμε να σώζουμε. Ασφαλείς θέλουμε  να αισθανόμαστε εμείς οι Υδραίοι, αφού έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει την επικοινωνία  μας με την στεριά σε κάθε περίπτωση.  Αυτό ζητάμε και αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους και θα το πετύχουμε.
Τι συμφέροντα μπορούν  να κρύβονται πίσω από τέτοιου  είδους άδικες αποφάσεις δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και δεν θέλουμε  ούτε καν να τις φανταστούμε, σίγουρα όμως δεν μπορούν να γίνουν τροχοπέδι στην αναγκαιότητα επικοινωνίας ενός τόπου.
Κανένας δεν μπορεί να στερήσει το Συνταγματικό Δικαίωμα του  Υδραίου Πολίτη ως προς την ισότητα  στην προσβασιμότητα.
Κανένας δεν μπορεί να θέτει προσωπικά ή τοπικιστικά  συμφέροντα, στην ουσία κατά την γνώμη μας ανυπόστατα, δίπλα σε θέματα που εξυπηρετούν το κοινό όφελος και προστατεύουν ανθρώπινες ζωές.
Κάθε τέτοια προσπάθεια υπονόμευσης, εμάς τους Υδραίους,  θα μας βρίσκει πάντα αντίθετους.
Το αίτημά μας είναι  αναγκαίο και επιτακτικό, για να εξακολουθήσει το νησί μας να ζει και οι Υδραίοι να αισθάνονται ασφαλείς.
Ας σταματήσουμε πια  να βάζουμε μπροστά μόνο το δικό μας συμφέρον και ας δούμε με αγάπη  και τον φίλο μας, τον γείτονά  μας, τον διπλανό μας. Ας αφουγκραστούμε και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που βρίσκεται η χώρα μας και που όλοι δυστυχώς βιώνουμε Έχω πάρα πολλές αμφιβολίες, αν  αυτή την στάση, αλλά και  την άρνηση της επισκευής και  επέκτασης του υπάρχοντα μόλου  στο Μετόχι, την επικροτούν οι φίλοι και γείτονές μας Ερμιονίτες και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Τουλάχιστον εμείς οι Υδραίοι έτσι τους θεωρούμε. Γείτονες, Φίλους, Αδελφούς» δήλωσε  ο Δήμαρχος Άγγελος Λ. Κοτρώνης και υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, με την συμπαράσταση του Υδραϊκού Λαού, για το ύψιστης σημασίας δίκαιο αίτημά του.


.Από το Γραφείο Τύπου

 ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ Ύδρα 18040 - Τηλ. 22983 20 200 - 22980 52 210 - 22980 53 003 - Fax 22980 53 482
www.ydra.gov.gr  email: dimosydr@otenet.gr