Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Τα ιστορικά σκαλοπάτια, η αμαρτωλή Εύα και ο Μεσαίωνας


Με αφορμή επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ του  Αρχιμανδρίτη Ιερέως κήρυκα Θείου Λόγου  π. Νικοδήμου Αεράκη και συμπολίτισάς μας μέλος της Εκκλησίας μας, κατά την ώρα της ομιλίας του.

Τα πνεύματα άναψαν ευρύτερα στο εκκλησίασμα εντός και εκτός του ναού, κυρίως στις γυναίκες, όταν ο ιερέας εκτός των άλλων... είπε  προς την  εκκλησιαζόμενη  που εξέφρασε άποψη για την οικονομική ενίσχυση του Ι.Ν που είχε ζητήσει ο ιερέας προηγουμένως, - «μη μιλάς, ο Απόστολος Παύλος απαγορεύει στις γυναίκες να μιλούν στην εκκλησία» και στη συνέχεια, ο ιεροκήρυκας  αναφέρθηκε στην αμαρτωλή Εύα...
Ο δήμαρχος  Δ. Καμιζής που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς το συμβάν, παρακάλεσε τον π. Νικόδημο να συνεχίσει την τελετουργία λέγοντάς του, πως «εδώ ήρθαμε  να εκκλησιαστούμε».

Στη συνέχεια μετά την περιφορά της  εικόνας  των Παμμέγιστων Ταξιαρχών στην πόλη της Ερμιόνης που για πρώτη φορά ακολούθησε λίγος κόσμος, στην καθιερωμένη μικρή δεξίωση που δίνεται στο Πνευματικό Κέντρο των Ταξιαρχών,  ο δήμαρχος  έκανε την πιο κάτω δήλωση.   
«Εύχομαι να έχουμε υγεία και δύναμη γιατί  περνάμε δύσκολες ημέρες και αυτό που απαιτείται είναι η ενότητα και η συνεννόηση, που όπως φαίνεται έχουν διαταραχθεί. Πρέπει να κάνουμε όλοι προσπάθεια και ένα βήμα πίσω να συνεννοηθούμε, για το καλό της τοπικής μας κοινωνίας.
Επίσης,  για το προκείμενο θέμα που έγινε ο θόρυβος (οι εργασίες
στον Ι.Ν. ταξιαρχών) έχω να πω πως οι ιερείς μας έχουν πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες από τις υπηρεσίες αυτού του διαλυμένου και διεφθαρμένου κράτους. Αλλά  οι ίδιες υπηρεσίες είναι αυτές, που έδωσαν την έγκριση να ξεριζωθεί το κεδροδάσος  για να στηθούν τα φωτοβολταϊκά στα Δίδυμα, είναι οι ίδιες υπηρεσίες  που έδωσαν την έγκριση της αναστολής της λειτουργίας  της ΔΟΥ  Κρανιδίου κ.α.,  αλλά δεν μπορεί από αυτό το θέμα, να φτάνουμε στο θέμα τέτοιων  χαρακτηρισμών για τη γυναίκα .
Να με συγχωρήσει ο πατέρας Νικόδημος, δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε ανθρώπους  που λείπουν και τον σέβομαι απεριόριστα, αλλά έχω να πω σαν γιατρός, σαν δήμαρχος και σαν άνθρωπος για την αποκατάσταση της γυναίκας, ότι στο πρόσωπο των μανάδων βλέπουμε τις άγιες γυναίκες, στο πρόσωπο των συζύγων βλέπουμε το θαύμα της ζωής,  την ανατομία και της φυσιολογίας της γυναίκας.
Χωρίς να θέλω να ανταγωνιστώ κανένα, θέλω να πω και αυτό και ας με συγχωρήσουν οι θεολόγοι που γνωρίζουν καλύτερα,  πως οι ύμνοι με την  υμνολογία της Εκκλησίας μας προς την Παναγία μας, είναι περισσότεροι από εκείνους του Χριστού.
Σε ότι αφορά το θέμα που προέκυψε με τις εργασίες στον Ι.Ν. Ταξιαρχών (αναφορές μας στο blog  ΕΔΩ - ΕΔΩ - ΕΔΩ  και ΕΔΩ)θα πρέπει να βρεθεί μια ειρηνική λύση να υπάρξει καταλαγιάσμα. Αυτή τη στιγμή για να μη γκρεμίζουμε πάλι αυτά που έχουμε φτιάξει και για να αποκαταστήσουμε τα πράγματα, υπάρχει   έστω μια λύση (μέχρι να υπάρξει καλύτερη) από ένα αρχιτέκτονα που ειδικεύεται σ’ αυτά,  με την οποία  τα πέτρινα σκαλοπάτια που ξηλώθηκαν να κτιστούν στον αύλιο  χώρο του ναού και με παλιές φωτογραφίες  σε μια πινακίδα (όπως γίνεται στα μουσεία) που να αναγράφεται - ότι τα σκαλοπάτια αυτά στα οποία περπάτησε ο Κολοκοτρώνης υπήρχαν στην ανατολική είσοδο του ναού μέχρι το καλοκαίρι του 2012» . (σ σ. - και οι πληρεξούσιοι του υπό σύσταση Ελληνικού Έθνους κατά την ορκωμοσία τους στον Ι.Ν. Ταξιαρχών στις 12 Φεβρουαρίου 1827 με την έναρξη της 3ης Εθνοσυνέλευσης των  Ελλήνων εδώ στην Ερμιόνη).

Για τη μεταφορά στο blog
ΣΤΑΜΑΤΗΣ  ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ