Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ του Δήμου Ερμιονίδας, από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δελτίο Τύπου

Τον Ιούλιο του 2012 κατατέθηκε μετά από Αίτημα  της Αντιπολίτευσης, σε Συνεδρίαση του Δ.Σ.,  η πρόταση – λύση για την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ του Δήμου Ερμιονίδας,του Δήμου Ερμιονίδας, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Η πρόταση αυτή δίνει λύση ΟΧΙ μόνο στην διαχείριση, αλλά και στην υπάρχουσα κατάσταση  της ανεξέλεγκτης χωματερής, που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκε , βάσει των εκθέσεων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος   από τον Ιανουάριο του 2011.

Η μη λειτουργία του δεματοποιητή, επιλογή της σημερινής Δημοτικής Αρχής, δημιούργησε  την πιο επικίνδυνη εστία μόλυνσης για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

Η πρόταση – μελέτη   δίνει λύση στη σημερινή κατάσταση και εξασφαλίζει  την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Διαχείριση των απορριμμάτων,  του Δήμου Ερμιονίδας.

Παρόλο που δεν υπήρχε  υλοποιήσιμη πρόταση από το Δήμο Ερμιονίδας για τη διαχείριση,  η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας κατέθεσε την πρόταση της, στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. τον Ιούλιο του 2012 και την ίδια πρόταση κατέθεσε στην Ανοιχτή συζήτηση και διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την 7/12/2012, παρουσία παραγόντων της Περιφέρειας και Βουλευτών.

Η πρόταση  συνάδει με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, με την Εθνική και Ευρωπαϊκή  Νομοθεσία και εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση  της από το ΕΣΠΑ- ΕΠΠΕΡΑΑ.

Μάλιστα στο Δ. Σ.  του Δήμου Ερμιονίδας είχαμε προτείνει η εκπόνηση της μελέτης και ένταξη στο ΕΣΠΑ να γίνει από το ΕΜΠ, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος.

Κριτήρια που στηρίζεται η πρόταση – λύση  είναι

-η ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης και λειτουργίας, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δημότης
-  κοινωνικά οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, με αναπροσαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που στηρίζεται στην  Ανακύκλωση την κομποστοποίηση στην πηγή και στην νέα χρήση του δεματοποιητή, ο οποίος αποτελούσε και αποτελεί την προσωρινή λύση

-  μέθοδοι  φιλικοί προς το περιβάλλον και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ – ΛΥΣΗ της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  για το  Δήμο Ερμιονίδας