Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πάλι μας απασχολεί το εξασθενές χρώμιο


Η εφημερίδα  "Ημερησία" σήμερα (εδώ),  σε εκτενές άρθρο με τίτλο "Υποψίες για χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στην Ερμιόνη", ισχυρίζεται  ότι  πιθανό «νεκροταφείο» βιομηχανικών αποβλήτων στην Ερμιονίδα,  δικαιολογεί  τις υψηλές μονάδες εξασθενούς  χρωμίου στο νερό.  
Εξασθενές  χρώμιο,  μια  καρκινογόνα ουσία για την οποία  η πολιτεία,  ποιά  αλήθεια, δεν έχει ορίσει  ακόμα επιτρεπτά όρια.
Μόνο με δικαστική απόφαση στην Χαλκίδα (Μεσσαπία Εύβοιας) έχει τεθεί το όριο των 2μγ./λίτρο.
Η  Ιταλία θέσπισε  νόμιμο  όριο τα 5μγ./λίτρο.
Στην Καλιφόρνια θα ισχύει το  0,02 μγ/λίτρο το 2012...,  που αντιστοιχεί σε 1 καρκίνο ανά 1.000.000 κατοίκους, τα 6 μg/l αντιστοιχούν σε 6 καρκίνους ανά 20.000 κατοίκους ή 1 καρκίνο ανά 3.333 κατοίκους.
Χαμένοι στις ασάφειες λοιπόν  ανησυχούμε εκτός όλων των άλλων και για το τι συμβαίνει με το νερό μας.
Στην Ερμιόνη οι τρεις μετρήσεις  που έγιναν  τον Οκτώβριο του 2011 στις γεωτρήσεις  και που το εργαστήριο  χαρακτηρίζει τις τιμές εντός ορίων, έχουν εξασθενές  0,58 στο Καταφύκι, 0,25 στου Κωστελένου στην Αυλώνα και 5,11 στου Τσάλου (Τσέλλου θα εννοούν) κι αυτή στην Αυλώνα. 
Είναι αυτή η γεώτρηση  που μάλλον επηρεάζει   τα ποσοστά στις αναλύσεις νερού από  τις παροχές των σπιτιών της Ερμιόνης, που ξεκινάνε από 2,81 και φτάνουν στο  5,59μγ./λίτρο.
Επειδή οι μόνες σίγουρες δικές μας μετρήσεις είναι οι απώλειες  ανθρώπων μας από καρκίνο, η απώλεια του θυρεοειδή  μας σε τρομακτικό ποσοστό,  ειδικά στις γυναίκες και αφού η πολιτεία δεν ανησυχεί γι αυτό  για να θεσπίσει όρια και να μας προστατέψει απο εξασθενές, φυτοφάρμακα κ.λ.π. ζητάμε:
Να γίνουν  ξανά μετρήσεις σε ολόκληρη την Ερμιονίδα.
Να δοθεί λύση στη χωματερή Διδύμων.
Να ερευνηθεί απο το Δήμο αν ισχύουν οι υποψίες για χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων και υπέυθυνα να μας ενημερώσουν σχετικά.
Να καταργήσουμε-μειώσουμε την κατανάλωση νερού από την γεώτρηση του Τσέλλου, ώστε να φτάσουμε σε  ένα ασφαλές (;)  μέσο όρο στα 2,00 μγ./λίτρο, εξασθενές χρώμιο.
Γιατί το νερό της Ερμιόνης δεν το πίνουμε, αλλά πολλά σπίτια το χρησιμοποιούν στο φαγητό και επίσης πολλά σπίτια και  όχι μόνο, έχουν βάλει αφαλατωτές και πίνουν ή προσφέρουν  αυτό το νερό που ακόμα δεν ξέρουμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι.

                          Η απόφαση της Μεσσαπίας εδώ

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Λίτα Γεωργίου Λιβανού


Ένα μεγάλο ευχαριστώ

Με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την   κα Λίτα Γεωργίου Λιβανού για το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο το οποίο αθόρυβα επιτελεί εδώ και 11 χρόνια.
Άνθρωποι ενδεείς, πάσχοντες, μοναχικοί, σπουδαστές, αλλά και μέλη μονογονεϊκών οικογενειών δέχονται την απλόχερη προσφορά της. Οι συνάνθρωποί μας που δοκιμάζονται αντιλαμβάνονται ότι δεν αφήνονται ολομόναχοι στον προσωπικό τους αγώνα. Η ίδια δεν αρκείται απλά στην προσφορά υλικής βοήθειας. Μέλημα της είναι η προσωπική επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, τους οποίους ακούει, κατανοεί και αγκαλιάζει με ευαισθησία.
Κλείνοντας θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε την ευκαιρία την οποία δίνει και σε εμάς -με το να συμμετέχουμε στην ομάδα που δημιούργησε πριν από πέντε χρόνια- να ζήσουμε μια έντονη φιλανθρωπική δράση που μας πλημμυρίζει με συναισθήματα και μας καθιστά κοινωνούς στο μεγαλείο της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

                                                                                           Άννα Ζαφείρη
                                                                                           Εύη Κατσάνου
                                                                                           Λίτσα Λαμπίρη
                                                                                           Ρούλα Λέκκα
                                                                                           Μαρία Παπαντωνίου
                                                                                           Σοφία Τσαμαδού

Αποκαλυπτήρια Αναθηματικής πλάκας με ονόματα Διδυμιωτών Αγωνιστών


                                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή 8 Απριλίου 2012 και ώρα 10:30π.μ. στο Ηρώων Διδύμων (προαύλιο εκκλησίας Αγίου Νικολάου) θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της Αναθηματικής πλάκας με το ονόματα των Διδυμιωτών Αγωνιστών της Παλιγγενεσίας του Έθνους. Προσκαλούνται να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι των Διδύμων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΔΥΜΩΝ
ΣΕΡΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα ονόματα, Εδώ. 
Ποιά η τεκμηρίωση; Εδώ
Τα υπόλοιπα δικά σας.

βιβλίο;;;! ... ααα! this, last year...!!! (;)

κάποτε:
" ...ντίλι-ντίλι-ντίλι-ντίλι  ..."
 
τώρα:
DELETE!
 
συν/να: άλμπουμ από εξώφυλλα του παλιού καιρού
 
Έλλη Βασιλάκη
 
 

Η πιο «μοναχική» ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο

Ο Ναος της Αγιας Τριαδας φιλοξενος σε αφιλοξενο τοπο. Ακομη και στην Ανταρκτικη η Παρουσια ΤΟΥ.
 Μαίρη Φασιλή
Είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και βρίσκεται σε ένα από τα πλέον «αφιλόξενα» σημεία του πλανήτη, στην Ανταρκτική, και πιο συγκεκριμένα στο King George Island στο Νότιο Πόλο, υποδηλώνοντας τρόπον τινά ότι είναι η πιο «μοναχική» ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο! Χτίστηκε το 1990 εξ ολοκλήρου από ξύλο πεύκου της Σιβηρίας και ο σχεδιασμός της παραπέμπει στο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ των Ρώσων, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό της μέχρι 30 πιστούς.
perierga.gr - Η πιο
Επειδή οι καιρικές συνθήκες στην Ανταρκτική είναι δύσκολες, περιλαμβάνοντας δυνατούς ανέμους και ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, οι κορμοί των δέντρων

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

«ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΤΡΙΑΝΟΝ

«ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ»
Στη μακρινή χώρα του Δυτικού Βασιλείου έχουνε χαρές και γλέντια. Ο πρίγκηπας Πέτρος αρραβωνιάζεται την πανέμορφη Σμαράγδα και της προσφέρει το δαχτυλίδι που είναι οικογενειακό κειμήλιο. Μα η χαρά δεν θα κρατήσει για πολύ… Το κακό εμφανίζεται με την ασουλούπωτη μορφή του Βρογχοκήλη, που θα κλέψει τη Σμαράγδα. Ο πρίγκηπας θα τρέξει στο κατόπι του και θα περάσει χίλια δύο ψάχνοντας την αγαπημένη του. Θα φτάσει κάποτε σ’ ένα μαγεμένο δάσος όπου θα συναντήσει ένα Λόρδο με

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ κ΄ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ " ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ


Δελτίο τύπου

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ  ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΙΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΘΕΜΑ ΤΗΣ Η.Δ. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ & ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΑΡ. 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 67 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3852/2010 ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΟΣ 6 ΗΜΕΡΩΝ.
                                                                                                                        Τετάρτη 4/4/2012

Προς το Προεδρείο & το Δ.Σ. του Δήμου Ερμιονίδος

Πριν την Η.Δ. του συμβουλίου κατατέθηκε αίτηση – ανακοίνωση την οποία προσυπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ. της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ (1/3 του Δ.Σ.) για σύγκληση Δ.Σ. με το θέμα που αναφέρεται κατωτέρω:

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας αναρτήθηκε Πρόσκληση Ανακοίνωση για όλους τους ενδιαφερόμενους σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ενοικίαση της επιχείρησης «Δημοτική επιχείρηση σφαγείων Κρανιδίου»
Συγκεκριμένα η Δημοτική επιχείρηση σφαγείων Κρανιδίου ανακοινώνει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι προτίθεται να ενοικιάσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το μηχανολογικό εξοπλισμό της επιχείρησης .
Μάλιστα αναφέρει ότι η παραλαβή των προσφορών θα γίνει την 2/4/2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.00, στο Δημοτικό Κατάστημα Κρανιδίου.
Επίσης αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν την προκήρυξη από το λογιστικό γραφείο της κ. Τσιρτσίκου Δήμητρας.
Η κ. Τσιρτσίκου  Δήμητρα και ο κ. Χαράλαμπος Βάθης έχουν

Ευχαριστήριο απο το Λύκειο Κρανιδίου στην κα Βαρδινογιάννη


ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΓΟΝΕΩΝ  ΚΑΙ  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΜΑΘΗΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

 Αξιότιμη κυρία Βαρδινογιάννη,

            Σας ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική προσφορά σας προς το σχολείο μας. 
Με το ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1500) ευρώ που μας παραχωρήσατε, δίνετε τη 
δυνατότητα να καλυφθεί μέρος των εξόδων της πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής, 
που διεξάγεται από μαθητές της Β΄ Λυκείου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας 
(3 έως 8 Απριλίου 2012) στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος: «Το Πάσχα στην
 Ορθοδοξία και στον Καθολικισμό».
            Πιστεύουμε ακράδαντα πως η υλοποίηση ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων 
δίνει την ευκαιρία στους μαθητές ενός περιφερειακού σχολείου να πλουτίσουν τις γνώσεις 
τους, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και γενικότερα να διευρύνουν τους πνευματικούς τους 
ορίζοντες. Για αυτούς τους λόγους σκεφτόμαστε να καθιερώσουμε σε ετήσια βάση την 
πραγματοποίηση ανάλογων προγραμμάτων.
Κρανίδι 6-4-2012
Με εκτίμηση 

Ο Διευθυντής
Ιωάννης Δημαράκης

Η Πρόεδρος
Σοφία Μέλλου-Τσαμαδού

Λάδι και ελιά (1)

Ο μύθος της ελιάς και του λαδιού μας

Του Βασίλη Γκάτσου
Στην Ερμιόνη οργανώθηκε για πρώτη φορά η γιορτή ‘του ροδιού και της ροδιάς’. Τυπικά από τη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, η οποία είχε πάρει νομίζω και σχετική απόφαση σε ένα συμβούλιό της, ουσιαστικά όμως από τους παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους αλλά και εστιάτορες. Το ρόδι είναι ανερχόμενη καλλιέργεια στην Ερμιόνη, έχει επιτυχίες στη διεκδίκηση ΠΟΠ, στις ποικιλίες και τα φυτώρια, στη μεταποίηση και εμπορία, στην τοποθέτηση σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η γιορτή ήταν μια ‘πρώτη φανέρωση’ των δυνατοτήτων αυτού του προϊόντος, αλλά να μη μας διαφεύγει ότι σε άλλους τόπους της πατρίδας μας έχουν προχωρήσει περισσότερο την όλη υπόθεση του ροδιού, με συνεταιριστικές ενώσεις παραγωγών, με συμβόλαια και με παραγωγή νέων προϊόντων όπως το αναψυκτικό – ρόφημα Ρόδιον που παράγεται από εταιρεία στη Χαλκιδική και είναι χυμός ροδιού με χυμό σταφυλιού (εξαιρετικό ρόφημα), με τσάι κ.λ.π.

Αμέσως μετά ακολούθησε στο Κρανίδι η γιορτή ‘του λαδιού και της ελιάς’ οργανωμένη τώρα από τον Δήμο, για ένα όμως προϊόν που έχει μακρά ιστορία στον τόπο μας. Εδώ η γιορτή αφορούσε το

Στα βήματα του πειρατή που εξελίχθηκε σε άγιο



«Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
 Το  saronicmagazine στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή.
Eνα πρόσωπο άγνωστο στον πολύ κόσμο, αν και το μεγαλείο της ψυχής του έχει αποτυπωθεί στα έργα που άφησε, αναδεικνύει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής με τη νέα του ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της ταινίας «El Greco», μέσα από την οποία γνωρίσαμε τις αδυναμίες και τα προτερήματα του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο Γιάννης Σμαραγδής επανακάμπτει στο προσκήνιο με άλλη μία υπερπαραγωγή, που πραγματεύεται τον βίο και την πολιτεία του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Του πειρατή που εξελίχθηκε σε άγιο, όπως λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, έχοντας μελετήσει σχολαστικά τη ζωή του ήρωά του βήμα-βήμα.
Ο Ιωάννης Βαρβάκης έζησε από το 1770 έως το 1825, γεννήθηκε

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
« Οι αδέσποτοι »
Σας προσκαλούμε στο Πασχαλινό Bazaar του φιλοζωικού συλλόγου «Οι Αδέσποτοι»
Στην πλατεία Τριών Ναυάρχων ( έμπροσθεν του Δημαρχείου).
Μεγάλη Πέμπτη 12 Απριλίου 2012 από τις 12:00 πμ. έως 19:00 μμ.
Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου από τις 10:00 πμ. έως 19:00 μμ.
Μεγάλο Σάββατο 14 Απριλίου από τις 10:00 πμ. έως τις 17:00 μμ.
ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
 
Υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων και του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.
 
ΥΓ. Την Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί στο ΤΡΙΑΝΟΝ η γενική συνέλευση του Φιλοζωικού συλλόγου «οι Αδέσποτοι»
Ανοιχτή για όσους ενδιαφέρονται για τα αδέσποτα.
 

ΝΑΥΠΛΙΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου (τμήμα Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.)
έχει τη τιμή να σας προσκαλέσει
στο διήμερο θρησκευτικού χορωδιακού τραγουδιού
που θα γίνει στην αίθουσα του Βουλευτικού
με τη συμμετοχή της Νεανικής Δημοτικής Χορωδίας και της χορωδίας της Καθεδρικής Σχολής του Αγίου Αντρέα Σίνδνεϋ Αυστραλίας.
Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πρώτο – τελικό ραντεβού

Για να μην απομακρυνόμαστε από ότι μας κάνει πιο ανθρώπινους..

πρώτο – τελικό ραντεβού

Ήρθε στο ραντεβού με βαμμένα τα χείλη

στο χρώμα της υπόσχεσης
Φορούσε κόσμημα θηλιά στο λαιμό
και σκουλαρίκια δυο τρεις κρεμάλες·
ήταν διάφανη
διάβαζα μέσα της
τα ονόματα των δημίων

παρήγγειλε μια μερίδα πάγο σκέτο
εγώ ένα ποτήρι ξεχειλισμένο κενό
με ντεκόρ μια ομπρελίτσα να ‘χω πρόχειρη
μη με μουσκέψει η περιφρόνηση

στο τέλος φώναξα τον σερβιτόρο να πληρώσω
αλλά μου είπε: «κερασμένη από μένα η φάρσα σας»,
κι έφυγε σκασμένος στα γέλια

τέλος, δώσαμε μια φιλοφρόνηση χειραψία
έχωσα στη τσέπη κάτι ρέστα ψιλό-πόθους
που μου ξύπνησε,
και βγήκαμε στον δρόμο
από διαφορετική μοναξιά

όταν έφτασα σπίτι ένιωσα τον πόνο
μιας ξεχασμένης γροθιάς στο στομάχι.

Κωνσταντίνος Δ. Κόλιος

Από τη συλλογή Διορθώνοντας το Πεπρωμένο

Κέρδη 1.500 € ανά στρέμμα από την καλλιέργεια της ροδιάς

Αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας και προσφέρει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τους παραγωγούς.  Ιδανικές για την ανάπτυξη των δέντρων οι κλιματολογικές συνθήκες

Μπορεί η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα να ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια, όπου το ρόδι αναφέρεται και ως η «τροφή των θεών», παρ' όλα αυτά στη χώρα μας θεωρείται μια νέα μορφή καλλιέργειας με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Η ανθοφορία της ροδιάς ξεκινά τον Απρίλιο και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες ποικιλίες μέχρι και το φθινόπωρο
Η ανθοφορία της ροδιάς ξεκινά τον Απρίλιο και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες ποικιλίες μέχρι και το φθινόπωρο.
Και αυτό γιατί, παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια της ροδιάς, η ελληνική αγορά εισάγει σημαντικές ποσότητες προκειμένου να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ροδιά μέχρι το 2005 ήταν ελάχιστα διαδεδομένη, καθώς καλλιεργούνταν σε πολύ μικρές εκτάσεις. Συγκεκριμένα, η καλλιεργούμενη έκταση δεν ξεπερνούσε τα 700-800 στρέμματα, ενώ πολλά ήταν και τα διάσπαρτα δένδρα σε κήπους. Το κέντρο παραγωγής ήταν η ευρύτερη περιοχή της Ερμιόνης, όπου καλλιεργείται και η ομώνυμη ποικιλία.
Μάλιστα, η Ερμιόνη ήταν μέχρι το 2005 και η περιοχή που τροφοδοτούσε την αγορά της Αθήνας με 300-400 τόνους ροδιών. Μετά την έξαρση του ενδιαφέροντος για τη ροδιά το 2007, η καλλιεργούμενη έκταση έφτασε τα 4.000 στρέμματα. Σήμερα πλησιάζει τα 8.000 στρέμματα. Στο διάστημα αυτό, η καλλιέργεια στη χώρα μας επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές όπως της Ξάνθης, της Λάρισας, των Φαρσάλων, των Γιαννιτσών, της Λακωνίας, της Ηλείας και σε άλλες.
Στο λιμάνι της Ερμιόνης Αργολίδας έγινε πέρυσι η πρώτη γιορτή ροδιού. Οι ροδιές είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια με ιστορία μεγαλύτερη των 100 χρόνων
Στο λιμάνι της Ερμιόνης Αργολίδας έγινε πέρυσι η πρώτη γιορτή ροδιού. Οι ροδιές είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια με ιστορία μεγαλύτερη των 100 χρόνων
Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σήμερα η χώρα μας εισάγει μεγάλες ποσότητες ροδιών από την Τουρκία, το Ιράν, την Ινδία, την

Παρθένο αγουρέλαιο Ερμιονίδας

Η μούργα είναι γι’ όσους έμαθαν να τσαλαβουτούν σε αυτήν

Την παραγωγική Ερμιονίδα, τους συμπατριώτες που μοχθούν στους ελαιώνες, στα λιτρίβια και τις μικρές βιοτεχνίες ελαιολάδου, τους ενδιαφέρει το παρθένο αγουρέλαιο της Ερμιονίδας και όχι η μούργα της αριστεροειδούς αφασίας, των εισαγγελίσκων, των παρατρεχάμενων, αυτών που δίνουν και το τελευταίο κομμάτι της αξιοπρέπειάς τους για ένα κοψίδι εξουσίας, για μια προβολή της μουτσούνας τους με οποιαδήποτε δορά. Όσοι επέλεξαν να τσαλαβουτούν σ’ αυτή τη μούργα, επιλογή τους.

Υπάρχει η Ερμιονίδα του πραγματικού μόχθου, του παραγωγικού μόχθου, του τίμιου ιδρώτα.
Αυτήν να προβάλλουμε με την ευκαιρία του «5ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς» που γίνεται στο ΣΕΦ στον Πειραιά 6, 7, και 8 Απριλίου, μέσα από τα τοπικά ιστολόγια για μία βδομάδα. Μια βδομάδα αφιερωμένη στο παρθένο ελαιόλαδό μας και στους δημιουργούς του.

Έξω η μούργα για μια βδομάδα. Την ξαναβρίσκουμε μετά, εδώ θα είναι, και αλίμονο να θεωρήσουμε το «επεισόδιο των Σφαγείων» ως λυπηρό μεν αλλά μεμονωμένο, μη συνδεόμενο με κανένα τρόπο με τη γενική κατάντια του τόπου μας.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

Υπ. Παιδείας: Νόμιμη η παραχώρηση έκτασης στην Ερμιόνη από την Εκκλησία

Νόμιμη, η παραχώρηση έκτασης στην περιοχή της Ερμιόνης, από την Εκκλησία σε επιχειρηματικό τουριστικό όμιλο, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Παιδείας.
Απολύτως νόμιμη είναι η παραχώρηση, από την Εκκλησία, έκτασης στην περιοχή της Ερμιόνης σε ιδιωτική τουριστική εταιρεία, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς απάντηση ερώτησης τεσσάρων βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, στην περιοχή «Μετόχι Θερμησίας Ερμιονίδας».

ΟΙ ΣΚΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΙΟΥ

ΟΙ ΣΚΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΙΟΥ
Βαμένες κούκλες, που’χετε τα μάτια θολωμένα
σημάδι πως η κούραση σας χτύπησε βαριά
χαρίσατε τη Νιότη σας στης αμαρτίας την ένοια
κι αγάπη αγνή δε φώλιασε στην κρύα καρδιά.

Μονάχα εσείς, αγνόθωρες, δειλές χωριατοπούλες
με τα καθάρια πρόσωπα σα ροδιασμένη αυγή
απ’ τον καιρό που ανθίζετε ως με σκυφτές γριούλες
τον ερχομό προσμένετε κάποιας χαράς που αργεί…

Κλειστές τη μέρ’ αμίλητες, στον αργαλειό σκυμμένες,
όνειρα, προίκες, έρωτες, υφαίνετε μαζί,
για κάποιο νιο που μίσεψε σε χώρες μακρυσμένες
κι –αλλοί σε σας!- δεν  ξέρετε αν πέθανε ή αν ζει.

Γιορτή σας και λαχτάρισμα της Κυριακής η σκόλη
να βγήτε αργά τ’ απόβραδο, στη στράτα την πλατειά,
φορώντας στα μαλλάκια σας λουλούδι απ’ το περβόλι
κι έτσι όμορφες να ρίχνετε στους νιούς κλεφτή ματιά…

Κ’ ύστερα παλ’ ανώφελες της εβδομάδας μέρες,
έρημες μένουν οι πλατιές οι στράτες του χωριού
και σεις- θλιμένα ερείπια σε μελιχρές εσπέρες-
οι αιώνιες σκλάβες μένετε του κρύου παραθυριού.

(εφημ. «ΕΡΜΙΟΝΙΣ»  Οκτωβρ.1933). 
  
Γιάννης Λακούτσης


ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Μικρες λεξεις.Μεγαλο νoημα.ΝΑ ΤΙΣ ΘΥΜΑΣΤΕ Μαιρη Φασιλη.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ























Έλλη Βασιλάκη

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


Ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Jean Loup Kuhn πραγματοποίησε ολιγοήμερη επίσκεψη στην Ερμιονίδα προσκεκλημένος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Γαλλίας στην Αργολίδα».
Στο πλαίσιο των επαφών του ο Γάλλος διπλωμάτης επισκέφθηκε το Γενικό Λύκειο Κρανιδίου τη Δευτέρα 2-4-2012 για να γνωρίσει το χώρο, στον οποίο μέλη του παραπάνω Συλλόγου διδάσκουν τη Γαλλική Γλώσσα σε μικρούς και μεγάλους κατά τις απογευματινές ώρες.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου στη δ/νση http://1lyk-kranid.arg.sch.gr/site/
 

Καμπάνες

Και πάλι καλά να λέτε.

Γιατί μπορεί να βλέπατε: Καμπάνα στο Καταφύκι χωρίς τον Άγιο Νικόλαο.
Προσεχώς.

Έρρωσθε
Βασίλης Γκάτσος

Ο υπεύθυνος εκκαθαριστής Δημοτικής Επιχείρησης (τοπικά σφαγεία) του Δήμου Ερμιονίδος απαιτούσε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 20.000

Απαιτούσε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ, προκειμένου να κατακυρώσει πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Συνελήφθη χθες (3-4-2012) το μεσημέρι στο Κρανίδι Αργολίδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, 51χρονος ημεδαπός, ο οποίος είχε οριστεί ως υπεύθυνος και εκκαθαριστής Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Ερμιονίδος, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παθητική δωροδοκία και εκβίαση.
Είχε προηγηθεί καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, από 51χρονο ημεδαπό, σύμφωνα με την οποία, ο συγκεκριμένος υπεύθυνος απαιτούσε εκβιαστικά  το χρηματικό ποσό των -20.000- ευρώ για να κατακυρώσει σε αυτόν πλειοδοτικό διαγωνισμό, που αφορούσε την ενοικίαση κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων της Δημοτικής επιχείρησης (τοπικά σφαγεία).
Μετά από προηγουμένη συνεννόηση, κανονίστηκε συνάντηση χθες (3-4-2012) το μεσημέρι, στο Κρανίδι Αργολίδας, όπου ο καταγγέλλων παρέδωσε στον ανωτέρω υπεύθυνο, το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των -15.000- ευρώ.
Στη συνέχεια αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου, που επιτηρούσαν τον χώρο, συνέλαβαν τον 51χρονο υπεύθυνο,  στην κατοχή του οποίου βρήκαν και κατάσχεσαν, το προσημειωμένο χρηματικό ποσό.
Ο 51χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου.
Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου.

πηγή

Δεν μπορείς να μη λυπηθείς για ένα τέτοιο συμβάν, όμως  μπορείς  να  δώσεις εξηγήσεις σε πάρα πολλά..  Πρ.Ε.Π.Ε.

Καμπάνες

Πάνε κι οι καμπάνες!

Του Βασίλη Γκάτσου
Μη σας εκπλήσσει. Στο κλεινόν άστυ σκουπίζουν τα πάντα. Στα πάρκα ό,τι εύκολο μεταλλικό υπάρχει με προτίμηση στα χοντρά καλώδια και στα μεταλλικά σκεπάσματα των φρεατίων. Στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες χοντρά καλώδια, ακόμη και εν λειτουργία. Στα σπίτια τους εξωτερικούς χάλκινους αγωγούς φυσικού αερίου, εν πλήρη λειτουργία! Με καροτσάκια των σούπερ μάρκετ εκατοντάδες πακιστανοί κυρίως μαζεύουν τα μεταλλικά μικροαντικείμενα από τους κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Έχουν και βαριοπούλες μαζί τους για τα μεγάλα κομμάτια. Τα καρότσια κινούνται ανάμεσα στα παρκαρισμένα χωρίς να νοιάζονται πιάνου θα γδάρουνε. Άλλωστε στο κλεινόν άστυ τα χωρίς αμυχές οχήματα είναι πλέον ντεμοντέ. Στα ερειπωμένα σπίτια έχουν προ καιρού φύγει τα μεταλλικά αντικείμενα.
Τη δουλειά την κάνει ένας φουκαράς πακιστανός, με το κομμάτι, κι αν τον πιάσουνε τον πιάσανε. Η σπείρα στέκει πιο πίσω. Δεν έχει νόημα να έλθει η αστυνομία. Το πολύ να πιάσει έναν πακιστανό ακόμη.

Τώρα, ως φαίνεται, γίνεται επέκταση και στην κλεινήν Ερμιονίδα.

ΜΠΕ και ΑΕΠΟ του Γκολφ.

Διευκρινήσεις και πρόσθετα στοιχεία. Μια μεγάλη αφαλάτωση είναι η λύση.

Του Βασίλη Γκάτσου
Διάβασα την ανάλυση – αξιολόγηση που έκανε με αρκετό κόπο και λεπτομερώς η ΠΑΠΟΕΡ, κάπου αναφέρεται και σε γραπτό μου.
Δεν πιστεύω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα κενά της ΜΠΕ του γκολφ, ή ότι πείσθηκαν απόλυτα με αυτά που γράφει η ΜΠΕ ιδιαίτερα για το νερό.
Ούτε πιστεύω ότι οι Βεβαιώσεις του τότε δημάρχου Κρανιδίου δόθηκαν επιπόλαια ή σε συνεργασία με την εταιρεία του γκολφ ή ό,τι άλλο.
Πιστεύω ότι, και η Νομαρχία και ο Δήμος, είχαν μπροστά τους μια πολύ μεγάλη επένδυση για τον τόπο και προτίμησαν να διευκολύνουν την πρόοδό της εγκρίνοντας την ΜΠΕ και για ασφαλιστική δικλείδα πέρασαν στην ΑΕΠΟ μερικούς όρους, όπως να μη βάλει γκαζόν αν πιο πριν δεν έχει φτιάξει ο Δήμος αφαλάτωση, βιολογικό τριτοβάθμιας επεξεργασίας κλ.π. Άλλωστε φαίνεται αυτό αμέσως. Η οποιαδήποτε υδρο-γεωλογική μελέτη λέει τελικά ότι στην περιοχή που θέλω μαζεύεται υπόγειο νερό περισσότερο από αυτό που ζητάω, άρα δώστε μου άδεια χρήσης νερού μέσω των γεωτρήσεων που προτείνω. Τότε η Νομαρχία λέει ότι από αυτό το νερό που υπολόγισες ήδη το περισσότερο το παίρνουν άλλοι με γεωτρήσεις και το λίγο που μένει δεν στο δίνω

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΜΑ!

Telis,  Aachen:Καλή Άνοιξη, να 'χουμε...
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΞΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ


3 ημέρες άδεια για τις κερασιές! 
Κάθε χρόνο στην Ιαπωνία , την  περίοδο που ανθίζουν οι κερασιές  ,οι ιάπωνες έχουν 3 μέρες άδεια για να απολαμβάνουν το θέαμα.



ATT00229.jpg
 

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Και ο Άγιος Νικόλας στο Καταφύκι χωρίς καμπάνα


Σήμερα το απόγευμα, είδαμε με έκπληξη το εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα στο Καταφύκι χωρίς καμπάνα.
 Δεν είναι το μόνο.
 Όπως  πληροφορηθήκαμε  και σε άλλα τρία εκκλησάκια έχουν κλαπεί οι καμπάνες, απο «κυνηγούς» χαλκού και μετάλλων.
Απο την Παναγίτσα του Κασιδιάρη, την  Πλατυτέρα και απο τον  Αγίο Μηνά.
Τι θα ακούσουμε ακόμα ..

Το εκκλησάκι με την καμπάνα του σε παλαιότερη φωτογραφία

Στέλεχος του Δήμου Ερμιονίδας συνελήφθη

Στην ασφάλεια  Ναυπλίου κρατείται στέλεχος του Δήμου Ερμιονίδας με την κατηγορία της δωροδοκίας, δεν πρόκειται για υπάλληλο του Δήμου αλλά για υποψήφιο αιρετό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανατέθηκε η εκκαθάριση των σφαγείων της περιοχής.Για την δουλειά ενδιαφέρθηκε κάποιος ιδιώτης και ο κατηγορούμενος του ζήτησε χρήματα.Ο ιδιώτης κατέφυγε στην ασφάλεια και προσημείωσε το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να συλληφθεί επ αυτοφόρω.

Σ.Π.

Με φούστα "Καζαμπλάνκα" στην Ερμιόνη του χθες









Ολοκληρώθηκε το αρχείο των ασπρόμαυρων φωτογραφιών ,  της κας Ηρώς Λαζαρίδου και της οικογένειας  του κου  Δημήτρη και της κας Ανθούλας  Δουρούκου.

Η τελευταία μας συνάντηση , στο όμορφο σπίτι της κυρίας Ηρώς.
Τραβήξαμε τα παντζούρια στις μπαλκονόπορτες για να  είναι λιγότερο το φως  και  μαζευτήκαμε γύρω από τον υπολογιστή,  που μεγαλώνει τις εικόνες και τις θύμισες ,  στις πολυθρόνες   και  στο πάτωμα  η κα Ανθούλα, ο κος Δημήτρης,  η κα Ηρώ  κι εμείς.
Είμαστε τυχερές που κάναμε αυτό το ταξίδι στο χθες μαζί τους και μοιραστήκαμε   τις αναμνήσεις   και  τη συγκίνησή τους .
Η μνήμη τους εκπληκτική  με  αλάνθαστες  ημερομηνίες και ονόματα, σ  αυτό το  πλούσιο αρχείο  130 πολύτιμων φωτογραφιών  από το 1890 έως το 1960.
Τους ευχαριστούμε που ακούραστα και με τόση γλυκύτητα,    μας βοήθησαν  σ αυτή την καταγραφή .
Στη φωτογραφία οι αδελφές Ηρώ και Ανθούλα  Λαζαρίδου, στο Μπίστι το 1952. Η κα Ηρώ δεξιά με φούστα "Καζαμλάνκα".
Επηρεασμένη από το ντύσιμο της πρωταγωνίστριας  στην ταινία   Casablanca , ένα ρομαντικό δράμα του  1942,  η μόδα της εποχής. 

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης