Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ξένος ήμην και ου συνηγάγετέ με

Η διανομή τροφίμων από τη Χρυσή Αυγή, στην πλατεία Συντάγματος, μόνο σε όσους επεδείκνυαν ελληνική ταυτότητα και κατεγράφοντο τα στοιχεία του αίματός τους, προσημαίνει την ώρα μηδέν για την ελληνική κοινωνία, την ώρα της ηθικής και ψυχικής της αποσάθρωσης.
Μόνο ντροπή μπορεί να νιώσει ένας Ελληνας, ακόμη και στην πληγωμένη Ελλάδα του 2012, όταν μελανοχίτωνες μοιράζουν μακαρόνια εξετάζοντας το αίμα του πεινώντος. Ντροπή, γιατί αυτή η ωμά ρατσιστική ενέργεια διεξάγεται υπό την σκιά της δημοκρατικής Βουλής των Ελλήνων.
Ντροπή, γιατί η διάκριση αίματος ποδοπατά όλες τις παραδόσεις ελληνικού πολιτισμού, όπως κι αν τις δει κανείς, από τον Ξένιο Δία και την Αθηνά Ξενία των ομόγλωσσων αρχαίων προγόνων έως τον Καππαδόκη Μέγα Βασίλειο τον ελληνοχριστιανό ομόδοξο: «Εάν εύρης εχθρόν που ευρίσκεται εις δυσκολίαν μη προσθέσης εις την οργήν που σε κατέχει την εκδίκησιν, αλλά να τον θρέψης όπως εκείνος έθρεψε τους αδελφούς που τον επώλησαν.» (Μ. Βασίλειος, Εν λιμώ και αυχμώ).
Ντροπή. Και δέος για το τι περιμένει όποιον περιφρονεί ιδρυτικές συνθήκες της ανθρωπιάς: «ξένος ήμην και ου συνηγάγετέ με, γυμνός και ου περιεβάλετέ με, ασθενής και εν φυλακή και ουκ επεσκέψασθέ με». Ας μην αναρωτηθεί κανείς μωρός σήμερα: «Κύριε, πότε σε είδομεν πεινώντα ή διψώντα ή ξένον ή γυμνόν ή ασθενή ή εν φυλακή και ου διηκονήσαμέν σοι;» Η απάντηση θα είναι πάντα η ίδια, τρομερή και ισχύουσα: «Εφ’ όσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε. Και απελεύσονται ούτοι εις κόλασιν αιώνιον» (Ματθ. 25:41-46)
Κόλαση είναι ο κόσμος του αρχέγονου αίματος και της ωμής βίας, τα μακαρόνια του μελανοχίτωνα φουσκωτού. Κι όσοι προσπερνούν τέτοιες ωμότητες, με μικροδικαιολογίες και μουρμουρητά, ας ετοιμαστούν να δείχνουν εφεξής ταυτότητα και αίμα, για να μιλούν, να σκέφτονται, να αναπνέουν.

«Σμυρνέϊκο Μινόρε» με τη Γλυκερία στη Νέα Κίο

Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ 2012 Άργους Μυκηνών» που διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ, οι σύλλογοι της Νέας Κίου, Μορφωτικός και ο Πολιτιστικός, παρουσιάζουν το «Σμυρνέϊκο Μινόρε»

Με αφορμή τα 90 χρόνια απ’ την καταστροφή της Σμύρνης, η Γλυκερία, αυθεντική ερμηνεύτρια αυτού του είδους, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας. Το «Αχ και το Αμάν», ο «Αμανές και το Μινόρε», έτσι όπως διαμόρφωσαν τη μουσική εκείνης της εποχής, συνδέοντας δύο λαούς και κάνοντας τους να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους.

Συνήθως με συνοδεία παραδοσιακών εγχόρδων, ο αυτοσχεδιασμός του αμανέ ακούγονταν παντού. Σε γιορτές, σε πανηγύρια, στα καφενεία - τα λεγόμενα «καφέ αμάν» - αλλά ακόμη και σε αυλές σπιτιών και στους δρόμους, αφήνοντας έτσι έναν αέρα από

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πέρασε η πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου - Λύση για τα σκουπίδια με 7 συγκροτήματα;

Πηγή Την πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου για τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αποδέχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη σύσκεψη που έγινε  στην Αθήνα, εν μέσω εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ πρωτοβάθμιων αιρετών και Περιφέρειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης -υπό τον οποίον έγινε η σύσκεψη- θα έχει τον απόλυτο συντονισμό ως προς τη διαχείριση και ήδη ζήτησε από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου προτάσεις χωροθέτησης 7 ολοκληρωμένων συγκροτημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.


Στη σύσκεψη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δήμαρχοι έκαναν κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση την εγκατάσταση δεματοποιητών και μόνο, όπως επιδιώκει η Περιφέρεια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτεραιότητα στις προτάσεις χωροθέτησης θα έχουν πρώτιστα το Κρανίδι -όπου η κατάσταση με τα χιλιάδες σκουπιδοδέματα έχει γίνει απελπιστική- και η Πύλος, όπου επίσης έχουν αρχίσει να σωρώνονται δεματοποιημένα σύμμικτα σκουπίδια.
Το υπουργείο ΠΕΚΑ, επομένως, φαίνεται ότι υιοθετεί τη θέση των δημάρχων της Πελοποννήσου ως προς το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών -στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή της όποιας λύσης.
Οι σχετικές πληροφορίες, ειδικότερα, αναφέρουν ότι το υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση των πρωτοβάθμιων αιρετών για χωροθέτηση και λειτουργία, σε κάθε νομό, όχι μόνο

Ερμιονίδα: Ιδανικός συνδυασμός

Ένα αφιέρωμα για την Ερμιονίδα απο το ΕΘΝΟΣ 
Με απρόσμενες εναλλαγές τοπίων, πανέμορφους νησιώτικους οικισμούς που λες και μεταφέρθηκαν από τον Αργοσαρωνικό σε ένα ευλογημένο κομμάτι της στεριάς, απίστευτο αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο και αξιοπρεπέστατες τουριστικές υποδομές, δεν είναι να αναρωτιέσαι γιατί προσελκύει όλο και περισσότερο «καλό κόσμο» στα τιρκουάζ νερά της - και τις καταπράσινες πλαγιές με τις, κάπως σεμνές πάντως, βίλες τους. Στην Ερμιονίδα η φύση διάλεξε λίγο απ' όλα για να ξεπλύνεις την πόλη απ' το μυαλό σου.

Ερμιονίδα: Ιδανικός συνδυασμός
Εδώ μπορείς να εκτονωθείς με θαλάσσια σπορ και καταδύσεις, να χαλαρώσεις με ψάρεμα ή να διαλέξεις την πεζοπορία σε ορεινά μονοπάτια γεμάτα οξυγόνο.
Να ξεχαστείς με ωραίες βόλτες σε αξιοθέατα και να χαζέψεις τοπικά πανηγύρια και εκδηλώσεις. Θα πιεις αξέχαστα ουζάκια με μεζεδάκια που μοσχομυρίζουν θάλασσα, και από το απόλυτο χάσιμο σε μυστικές αμμουδιές μπορεί να βρεθείς σε κοσμικά to know us better με φόντο πολυτελή σκάφη και κότερα.
Με αρχιτεκτονική και αρχοντιά που ήρθαν κατευθείαν από την Υδρα και τις Σπέτσες, η αργολική ριβιέρα τα έχει όλα και για όλους.
Κρανίδι
Καπετανόσπιτα και πλακόστρωτα σοκάκια
Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πευκόφυτους λόφους της Αγίας Αννας, είναι η πρωτεύουσα της Ερμιονίδας από το 1841.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου.
Αρχοντικά καπεταναίικα με φεγγίτες πάνω από πόρτες και παράθυρα, πλακόστρωτα σοκάκια, παλαιικές κρήνες και αρχιτεκτονικές καμάρες, θυμίζουν πως το Κρανίδι γνώρισε τις δικές του δόξες, την εποχή που οι κάτοικοι πλούτιζαν από τη ναυτιλία και το εμπόριο, παίζοντας παράλληλα ενεργό ρόλο κατά

Πέντε φίλοι βγαίνουν την ίδια ακριβώς φωτογραφία, κάθε πέντε χρόνια, από το 1982!

Ένα ιδιότυπο, όσο και συγκινητικό reunion. Ή αλλιώς, η φιλία όπως θα έπρεπε να είναι! lifo

φιλοι

Πέντε φίλοι από την Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια πάνε διακοπές κάθε πέντε χρόνια στο ίδιο μέρος, και βγάζουν την ίδια ακριβώς ομαδική φωτογραφία που πρωτοβγάλανε το 1982, σε ηλικία μόλις 19 χρονών!

Επισκέπτονται την ίδια λίμνη. Μένουν στην ίδια καμπίνα. Κάθονται στον ίδιο πάγκο. Με την ίδια ακριβώς σειρά. Κάνουν την ίδια στάση. Κάνουν ακόμη και τις ίδιες εκφράσεις του προσώπου.
Και, αρχής γενομένης το 2002, μερικοί από αυτούς άρχισαν να φορούν και τα ίδια ρούχα!

Το 2012, σε ηλικία 48 ετών, τράβηξαν την έβδομη φωτογραφία

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Οι κανταδόροι της Ερμιόνης

Με νοσταλγία και συγκίνηση τραγουδήσαμε χθες στου Συγγρού, μαζί με τους κανταδόρους της Ερμιόνης. Μια  εκδήλωση άψογα οργανωμένη.

Ένα μικρό video απο τους Ιχνηλάτες

Ανάλογο αφιέρωμα στο Εικονοσκόπιο

.

"Κλειστό λόγω αγάπης"

Ένα  τραγούδι  ακυκλοφόρητο, για μιά κοπελιά στα Χανιά που τη λέγανε Ακριβή κι' είχε ένα μαγαζί με βότανα..

Στίχοι : Μαρία Παπαδάκη
Συνθέτης : Βάσω Αλαγιάννη
Ερμηνεία : Βασίλης Λέκκας

Στη σκεπαστή την αγορά μεσ' τα Χανιά
η Ακριβή είχε το ίδιο στέκι χρόνια
πουλούσε βότανα , ματζούνια , γιατρικά
και για ξελόγιασμα κυκλάμινο κολόνια.

Γιάτρευε πόνους του κορμιού η Ακριβή,
γιάτρευε πόνους της καρδιάς με παραισθήσεις
κι έλεγε σ'όλους μια σταλιά είναι η ζωή
και δεν αξίζει λυπημένος να την ζήσεις .

Στην σκεπαστή την αγορά μεσ' τα Χανιά
της Ακριβής ήμουν ο πιο καλός πελάτης
πάντα ξεστράτιζα και πέρναγα από κει
να τυλιχτώ στην μυρωδιά απ' τα μαλλιά της .

Κάποτε μου 'πε πως την τρώει ένας καημός
γιατί αγάπησε με πάθος ένα ψέμα
και καθισμένη στα σκαλιά της αγοράς
κάπνιζε σέρτικα και κέρναγε και μένα .

Έφυγε μου 'πε ξάφνικα ένα πρωί
κι ας ήταν έρωτας σαν πέλαγο μεγάλος
με μαγιοβότανα δέμενος και φιλί
που σαν κι' αυτόν στον κόσμο δεν γεννήθηκε άλλος .

Στην σκεπαστή την αγορά μεσ' τα Χανιά
της Ακριβής ήμουν ο πιο καλός πελάτης
μα όταν πέρασα απο κει κάποια βραδιά
στην πόρτα έγραφε "ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΓΑΠΗΣ "
 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΤΣΗΣ ΣΤΟ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΥΔΡΑΣ»

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 11 Αυγούστου στο Ιστορικό-Αρχείο Μουσείο Ύδρας.
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ που έχει θεσμοθετήσει το ΙΑΜΥ και διεξάγεται τους θερινούς κυρίως μήνες στο χώρο του, με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΥΔΡΑΣ» θα τιμηθεί το έργο του Υδραίου ζωγράφου, ακαδημαϊκού και δασκάλου Παναγιώτη Τέτση, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες σύγχρονους εικαστικούς.  Ο Τέτσης, «εραστής» του χρώματος και του ελληνικού φωτός, λατρεύει τη ζωή, θαυμάζει την αέναη κίνησή της, τη συνεχή δημιουργία της. Το έργο του εκτυλίσσεται ζωντανό και κυρίαρχο σε όλη τη διάρκεια της 60χρονης δημιουργικής πορείας του.
Η παρουσίαση της έκθεσης των έργων του, περιλαμβάνει κυρίως υδατογραφίες, λάδια αλλά και μαυρόασπρα έργα του καλλιτέχνη.
Κεντρικό θέμα των έργων της έκθεσης αποτελούν όψεις και απόψεις της Ύδρας αλλά και της Σίφνου. Στην έκθεση παρουσιάζονται 10 συνολικά ακουαρέλλες και 6 ελαιογραφίες του Π. Τέτση, μεταξύ των οποίων και 3 από τις νέες ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές του συνθέσεις.


Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 11 Αυγούστου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 9.00 μ.μ. και θα διαρκέσει από τις 11 Αυγούστου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2012.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 9 π.μ. -4μ.μ. Απογεύματα:7.30-9.30 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Σήμερα ο περίπατος στο Μπίστι


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης οργανώνει δύο απογευματινούς περιπάτους στις 4 και 11 Αυγούστου με ιστορική- αρχαιολογική ξενάγηση στο Μπίστι. 
Ξεκινάμε στις 7 μ. μ. ακριβώς από το ξενοδοχείο " Βασίλης".
Ο περίπατος θα διαρκέσει μιάμιση ώρα.

.

Για τον Άρη Καλογερόπουλο


Άρη,

Η Ερμιόνη, μέσα από τα μάτια σου,
έγινε η Ερμιόνη που είναι, που υπάρχει, που θέλουμε να τη ζούμε.
Η Ερμιόνη παρούσα, ατόφια στη φυσική της κατάσταση και γλυκιά, όπως τη μεταμορφώνει η ανθρώπινη παρουσία στα φιλικά ταβερνάκια, στα κοσμικά στέκια, στο Μύλο (θέα υπέροχη, μ' ένα τόνο, αν αλλάξεις, γίνεται θεά), στο Casa Dei (μ' ένα άγγιγμα στο βράχο που φωτογραφίζεις, γίνεται casa Dei), στο εξωκκλήσι του Άι Γιάννη (casa natura), ως το Φάρο του Μπιστιού (casa Horizons), των οριζόντων μας!

...Μακριά από την πολιτική ασχήμια που βιώνουμε δραματικά και το ασυναγώνιστο παράλογο, που απειλεί και την ψυχή μας...

Είναι η Κυρά των  αμπελιών, -όπως θα μας δάνειζε ο Γ. Ρίτσος το όνομα που έδωσε στην πατρίδα του, τη Μονεμβασιά,- η Κυρά των ελαιώνων και της θαλασσινής αύρας...
Των πετρόκτιστων και κάτασπρων σπιτιών  της με τα σιδερένια εξώθυρα - μάτια στον κόσμο.
Τελικά, η Κυρά που γητεύει κάθε νου που τη συντροφεύει.
Η Κυρά που ταξιδεύει μέσα στη ζωή σαν τα πλεούμενά της.

Για τα ανείπωτα δύσκολα βρίσκεις λέξεις...

Αθήνα,
4 Αυγούστου 2012,
ανάμεσα σε θλιβερές επετείους για τη χώρα μας
και για τον πλανήτη μας (6 Αυγούστου).

Θερμά ευχαριστώ
Μια φίλη

22η Συνεδρίαση Δ.Σ. Ερμιονίδας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΨΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ ΠΡΟΣ Δ. ΚΑΜΙΖΗ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ ΠΡΟΣ Δ. ΚΑΜΙΖΗ
«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΣΟΥ»

Για πολλοστή φορά η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να αποφύγει την συζήτηση που προκαλέσαμε υποχρεωτικά σαν παράταξη με θέμα προτάσεις και λύσεις για την σημερινή κατάσταση και την διαχείριση των απορριμμάτων.
Με φασιστική τακτική η Δημοτική Αρχή μη έχοντας προτάσεις και χωρίς καμία ευαισθησία προς τους δημότες και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίοι ήταν παρόντες προσπάθησε να κρύψει την ανικανότητά της που την χαρακτηρίζει εδώ και ενάμιση χρόνο.  Την σημερινή κατάσταση των απορριμμάτων που δημιούργησε ο ίδιος την χρησιμοποίησε για να αποφύγει τις ευθύνες του ο Δήμαρχος κος Καμιζής,  προφασιζόμενος την δήθεν παραίτησή του. Αγανακτισμένοι οι δημότες και εμείς αποχωρήσαμε όταν δεν συμφώνησε να συζητηθεί το θέμα παρουσία των δημοτών και προσπάθησε να το αποφύγει παραπέμποντάς το τελευταίο θέμα (13ο) όταν από τις 19.30 μ.μ.  μέχρι τις 22.00μ.μ. δεν είχε τελειώσει το 1ο θέμα .   
Είχε προηγηθεί το θέμα των Σφαγείων και της παράνομης πληρωμής των εκκαθαριστών κου Βάθη και κας Τσιρτσίκου χρήματα που πλήρωσαν με εντολή του οι δημότες χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους.  Την ίδια τακτική ακολούθησε για να αποφύγει την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το χρηματισμό του διορισμένου απ΄ αυτόν στην ΔΕΣΦΑΚ γεγονός που διέσυρε και εξευτέλισε την Ερμιονίδα.
Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις του στα ΜΜΕ για τα Σφαγεία, για τις offshore, το Κρανιδιστάν.  Πρέπει να γνωρίζει σε ποιους ανήκουν ενδεχομένως φίλους ή μη τους οποίους δεν αποκαλύπτει.
Ο δρόμος της φυγής χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο κο Καμιζή που πριν 4 χρόνια εγκατέλειψε το Δήμο.  Αντιθέτως με εμάς που αγωνιζόμαστε απ΄ όλες τις θέσεις και από την θέση της Δημοτικής Αρχής όσο και από την θέση της Αντιπολίτευσης γιατί πιστεύουμε στην υποχρέωσή μας να υπηρετούμε τους δημότες και το Δήμο. 
Δεν μπορεί λοιπόν να μιλά για φυγή ο Δήμαρχος του οποίου οι θητείες χαρακτηρίζονται από παραιτήσεις, υπεξαιρέσεις, χρηματισμούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Για το Σάββατο αναβλήθηκε το faros festival

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ  
Για το Σάββατο αναβλήθηκε το faros festival
 
Την προγραμματισμένη τους συναυλία στο Φάρο Ναυπλίου, αναγκάστηκαν να αναβάλουν τα  συγκροτήματα Terpsis, TiedOverLines και Shane , εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Ωστόσο οι δημότες και επισκέπτες του Ναυπλίου θα έχουν δυνατότητα να τους απολαύσουν στον ίδιο χώρο το Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012 στις 8.30 το βράδυ.
Το Faros Festival  διοργανώνεται για 1η χρονιά από τον ΔΟΠΠΑΤ.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η Ερμιόνη του Άρη



Ένα  video  για την  Ερμιόνη του Άρη Καλογερόπουλου   
Mια  υπέροχη δημιουργία, προσφορά στην Ερμιόνη του.
Σ ευχαριστούμε Άρη..

 Για αυτόν τον καταπληκτικό νέο καλλιτέχνη, σας έχουμε μιλήσει εδώ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι » στις 6 Αυγούστου στο Άργος

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ εν Αυλίδι, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής. Η Ιφιγένεια δεν θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητα της καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.
Η ιστορία…
Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", είναι το προτελευταίο έργο του Ευριπίδη. Πραγματεύεται τη θεϊκή βούληση της Άρτεμης να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, προκειμένου να φυσήξουν ούριοι άνεμοι και να κινήσει ο στόλος των Ελλήνων για την Τροία.
Ο πόλεμος γίνεται αυτή τη φορά γιατί ο Πάρις έκλεψε την Ελένη σύζυγο του Μενέλαου, προσβάλλοντας έτσι την Ελλάδα. Ο στόλος των Ελλήνων περιμένει στην Αυλίδα να φυσήξουν οι άνεμοι…

Νεολιθικός οικισμός αναζητείται στον όρμο της Κοιλάδας της Αργολίδας


 Προτείνει ο Γιάννης Λακούτσης
Νεολιθικός οικισμός αναζητείται στον όρμο της Κοιλάδας της Αργολίδας. Με σύγχρονα ερευνητικά μέσα προετοιμάζεται η υποβρύχια ανασκαφή
Νεολιθικός  οικισμός αναζητείται στον όρμο της  Κοιλάδας της Αργολίδας
Τρισδιάστατη βαθυμετρία της επιφάνειας του βυθού στη θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι (προκαταρκτικό στάδιο)


Τον  καταβυθισμένο νεολιθικό  οικισμό,  που πιθανότατα  βρίσκεται  κοντά στο  φημισμένο για τα παλαιολιθικά και  νεολιθικά  του κατάλοιπα  σπήλαιο Φράγχθι της Αργολίδας  αναζητεί ομάδα ελλήνων  και ελβετών επιστημόνων,  η  οποία  διενήργησε υποβρύχια έρευνα από τις  16 έως τις 20 Ιουλίου στον όρμο της Κοιλάδας.
Με τη χρήση σύγχρονης  τεχνολογίας (mono beam echo sounder)  οι  ερευνητές διενήργησαν  κυρίως εργασίες  βαθυμετρίας  και  δειγματοληψίας  ιζήματος, ώστε να προγραμματιστεί  η υποβρύχια ανασκαφή, το προσεχές έτος.  Βελτιώθηκαν  έτσι  οι  προηγούμενες μετρήσεις  για  την δημιουργία  ενός λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του βυθού.
Το σπήλαιο Φράχθι  κατοικήθηκε για περισσότερο από 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο μάλιστα, φαίνεται ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε   ως  δευτερεύων, βοηθητικός οικισμός ενός άλλου, ο οποίος βρισκόταν χαμηλότερα στο λόφο και πιο κοντά στην ακτή, καθώς το επίπεδο της θάλασσας εκείνη  την περίοδο  ήταν πιο χαμηλό και δεν έφτανε ως το σπήλαιο, όπως συμβαίνει τώρα.
Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, κατά τη διάρκεια των αμερικανικών ανασκαφών στο σπήλαιο Φράγχθι, πραγματοποιήθηκαν θαλάσσιες μετρήσεις στον όρμο της Κοιλάδας, σε αναζήτηση αυτού του Νεολιθικού οικισμού, όμως οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν.
Η  νέα  έρευνα πραγματοποιείται  σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα υπό τη διεύθυνση της δρ. Α. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Έλληνας μαθητής, 1ος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης

Μια έκθεση με "επίκαιρα" μηνύματα: "Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν αναβολικά και μίση αλλά φιλία...ειρήνη¨"

Έλληνας μαθητής, 1ος σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης
Έλληνας μαθητής της Β’ Γυμνασίου, από τα Γιαννιτσά ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους και νικητής αναδείχτηκε ο 14χρονος Έλληνας.

 «Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες», αναφέρει η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνοντας τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου.

Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, δηλ. στις 9 Οκτωβρίου 2012, στην Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Για 2η φορά μέσα σε ένα μήνα απετράπη το κλείσιμο του δρόμου της Μονής Αγίων Αναργύρων

Κύκλοι της Μονής των Αγίων Αναργύρων επεχείρησαν για δεύτερη φορά σε ένα μήνα να κλείσουν τον δρόμο από Κρανίδι προς την Μονή, στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί προς Ποδάρι και Αγίους Αναργύρους.
Ιδιώτης εργολάβος είχε έτοιμη κατασκευή (μπάρα), είχαν ανοιχτεί γούβες αριστερά – δεξιά του δρόμου για να τοποθετηθεί και ήταν έτοιμη και βαρέλα με μπετόν για να πακτωθεί η κατασκευή.
Η όλη απόπειρα απετράπη μετά από παρουσία παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής, του Αντιδημάρχου κ. Σταύρου Κούστα, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννη Κρητσωτάκη και οργάνων του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου με επικεφαλής τον Διοικητή κ. Κατσιγιάννη.
Οι επαναλαμβανόμενες αυτές προσπάθειες κλεισίματος του δρόμου, βρίσκουν αντίθετο το Δήμο Ερμιονίδας. Ήδη ο Δήμος επεξεργάζεται σχέδιο λήψης μέτρων για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΤΑΔΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

  ''Το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 στις 9.00 μ.μ. στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου Ερμιόνης ( Σχολείο Συγγρού ),ελάτε να θυμηθούμε την Ερμιόνη μιας άλλης εποχής…''


 Πάρτε μια γεύση ....Βίντεο αρχείου

Δεν θεωρείς τους πολίτες σου "βλάκες"

Κάπως έτσι στήνεται ένα αξιόπιστο σύστημα ανακύκλωσης απο μια αξιόπιστη δημοτική αρχή.

(Διαβάζουμε και συμφωνούμε με τους    Ιχνηλάτες)

 Σχεδιάζεις,υλοποιείς  την διάταξη των σημείων,ενημερώνεις προσωπικα όλα τα σπίτια..
Το κάνεις αυτό αρχικά για τι έχεις υποχρέωση να το κάνεις  αφου απο τα χρήματα των δημοτών αμείβεσαι (η σε  χρήμα  αν είσαι σε μισθοσοτούμενη θεση αλλά  σε αναγνωρισιμότητα και συλλογή εμπειρίας ) αλλα γιατι αν δε μάθουν τι κάνεις πως θα συμμετέχουν;
Τι αποφεύγεις να συμβεί ;
a) Na μην ενημερώνεις του δημότες σε μηνιαία βάση για το αποτέλεσμα της προσπάθεια τους ..
Τους αποδυκνείεις με επίσημα έγγραφα την ροή των ανακυκλώσιμων..Αρκετοι πολίτες θεωρούν και μάλλον έχουν δίκιο ότι τα υλικά που συλλέγουν έχουν αξία ,είναι οικονομικό δημοτικό αγαθό..Και όπως κάθε οικονομική συναλλαγή πρέπει να είναι διαφανής .
Κλασσικό παράδειγμα στην Ερμιονίδα η ανακύκλωση του Παπα Θέμη στην Κοιλάδα και οι αναλυτικοί απολογισμοί του.
β) Σε καμμια περίπτωση δεν μαζεύεις τα ανακυκλώσιμα  μαζί με τα σύμμικτα..Οι πολίτες το βλέπουν ,τα νέα διαδιδονται , η ανακύκλωση "καίγεται".Αν συμβεί καποιο πρόβλημα ενημερώνεις τους πολίτες ...
γ) Δεν θεωρείς τους πολίτες σου "βλάκες" .Η μορφωτική κατανομή ενός δήμου δείχνει ότι το 30-40 % των δημότων έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο απο τους διοικούντες και υψηλότερη δυνατότητα αντίληψης απο αυτούς. .Είναι πολύ δύσκολο να τους  κοροιδέψεις.
Ενα παράδειγμα που ακολουθεί τους κανόνες είναι ο Δήμαρχος Γόρτυνας Αρκαδίας ..Τ ο κλειδί της επιτυχίας είναι η αξιοπιστία..
"Ι"  


Επιστολή Δημάρχου Γορτυνας  προς τους πολίτες
Ο Δήμος Γορτυνίας παρέλαβε τους πρώτους εκατό μπλε κάδους ανακύκλωσης που θα διανεμηθούν σε όλες τις Δημοτικές ενότητες του Δήμου σε κεντρικά σημεία για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι Δημότες. Οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία, και θα δέχονται τις συσκευασίες από αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό, γυαλί και χαρτί.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος με επιστολή του προς τους Δημότες, τους καλεί να συμβάλλουν όλοι ενεργά στην ανακύκλωση των συσκευασιών που χρησιμοποιούν ξεκινώντας από την διαλογή στην πηγή που είναι το σπίτι μας, η τοπική μας κοινότητα, ο Δήμος μας. Όπως αναφέρει στην επιστολή του:
“Καλούμαστε όλοι να αγκαλιάσουμε αυτήν την προσπάθεια και να

τμήματα κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας:

Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη

Μινωικός Πολιτισμόςκαι Σπιναλόγκα

υποψήφια στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco

του Σωτήρη Μεταξά
Το "κόλπο γκρόσο" για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ετοιμάζονται να κάνουν φορείς της Κρήτης, παρακάμπτοντας τα προβλήματα που παρουσιάζει ο φάκελος του μινωικού ανακτόρου με ένα ... τρικ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr, η Κρήτη "εγκαταλείπει" την προσπάθεια για την ένταξη, μεμονωμένα, της Κνωσού στην Unesco και συντάσσει νέο φάκελο με τίτλο "Μινωικός Πολιτισμός", στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού που εντοπίζονται στο νησί, δηλαδή, η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, με την Κνωσό βεβαίως να δεσπόζει στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Αρμόδιοι παράγοντες που επεξεργάζονται το φάκελο με κωδικό όνομα "Μινωικός Πολιτισμός" εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, καθώς τα προβλήματα δόμησης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του μινωικού ανακτόρου και ουσιαστικά αποτελούν τροχοπέδη στην ένταξη του μνημείου στην Unesco, ενδεχομένως περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο φάκελος δεν θα επικεντρώνεται μονάχα στο ανάκτορο αλλά στο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "FAROS FESTIVAL"

Ενημέρωση απο την Έλλη Βασιλάκη
Ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ  διοργανώνει  μουσική εκδήλωση στο Φάρο Ναυπλίου με τίτλο “ Faros Festival” την 1η Αυγούστου 2012 και ώρα 20:30
Συμμετέχουν τα συγκροτήματα Terpsis, Tied Over Lines και Shane τα οποία απαρτίζονται από μαθητές της πόλης μας.
Η εκδήλωση ψυχαγωγεί τους πολίτες και παράλληλα προβάλλει την τοπική δημιουργία.
- Terpsis: Ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της περιοχής μας, είναι μαζί τέσσερα χρόνια και μετά από εικοσιτρείς ζωντανές εμφανίσεις είχαν την ευκαιρία να παίξουν σε μια από τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Αθήνας στο Scoolwave 2012.
- Tied Over Lines: Γνωστό συγκρότημα με δεκατρείς εμφανίσεις στα δύο μόλις χρόνια που είναι μαζί.
- Shane: Είναι πολύ γνωστό στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, με πλούσιο ιστορικό εμφανίσεων εδώ και πέντε χρόνια στην περιοχή μας, δοκιμάζοντας πολλά μουσικά είδη και όργανα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ