Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Μπλέξαμε! ΙΙ

Με το σχόλιο αυτό θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις πάνω σε όσα έγραψε πριν λίγες μέρες ο Βασίλης Γκάτσος.
  1. Σχετικά με το ‘ … Αυτό είναι σήμερα, αυτό έγινε και αυτό έχουμε σήμερα… ‘, όχι μόνο συμφωνώ αλλά θα προσθέσω ότι ό,τι έγινε, έγινε και με την σύμφωνη γνώμη ημών των Διδυμιωτών. Το ημών πάει στα προηγούμενα τοπικά συμβούλια, αλλά, οι αποφάσεις τους, προφανώς, δεσμεύουν όλο το χωριό. Ελπίζω κάποια στιγμή να τα μαζέψω όλα αυτά και να τα παρουσιάσω.
  2. Σε ό,τι αφορά στην διαχείριση τώρα. Τι έχουμε σήμερα; Υπάρχει μια λάκα εκεί στον Σταυρό και πάει ΟΛΟΣ ο Δήμος και πετάει τα σκουπίδια του. Αυτό έχουμε! Ούτε άδειες έχουμε, ούτε μελέτες έχουμε, ούτε προεργασία, ΤΙΠΟΤΑ. Και αυτό που λέω και παραμένει σταθερά αναπάντητο είναι γιατί αυτό που κάνει ο Δήμος στον Σταυρό δεν μπορεί να το κάνει οπουδήποτε αλλού; Εχει άδεια από τον Εισαγγελέα; ΟΧΙ. Να ζητήσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος; ΝΑΙ. Αλλά γιατί πάλι στον Σταυρό; Ποια διαφορά έχει ο Σταυρός σε σχέση με κάποιο άλλο σημείο;  Η μόνη διαφορά που βρίσκω εγώ είναι ότι απλά βολεύει και τίποτα άλλο! Να το γράψω πιο απλά. Θα δεχτώ, για την ανάγκη του σχολίου και μόνο, ότι για όλα φταίνε ο ΦΟΔΣΑ, η Νομαρχία, η Περιφέρεια, ο Πάππας. Και ότι ο Δήμος δεν έχει κανένα περιθώριο να δώσει λύση. Γιατί όμως στον Σταυρό; Γιατί δεν λέει πολύ απλά, εφαρμόζω την αρχή ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’  και σε κάθε χωριό δημιουργώ και από έναν Σταυρό; Παράνομος ο Σταυρός Διδύμων παράνομοι και οι άλλοι Σταυροί. Γιατί στα Δίδυμα;
  3. Δημόσιο συμφέρον. ΝΑΙ, τα νικάει ΟΛΑ. Αλλά τα Δίδυμα δεν έχουν Δημόσιο συμφέρον; Μόνο τα υπόλοιπα χωριά έχουν;
  4. Οι Ερμιονίτες μόνοι τους ξεβρώμισαν τα λιμάνια τους. Ναι και μπράβο τους. Αλλά από την δική τους βρώμα, δεν είχαν την βρώμα όλου του υπόλοιπου Δήμου! Εχει διαφορά!
  5. Να κάνουν οι Διδυμιώτες δυναμικές κινητοποιήσεις. ΝΑΙ, αλλά εναντίον ποίου; Να κάνουμε ΟΛΟΙ μαζί δυναμικές κινητοποιήσεις, για τα όποια δίκια μας, εναντίον της Νομαρχίας, της Περιφέρειας, του Υπουργείου, της Κυβέρνησης, της Ε.Ε., …, το καταλαβαίνω. Αλλά να κάνει ένα χωριό δυναμική κινητοποίηση εναντίον του Δήμου του δεν το καταλαβαίνω και το θεωρώ έσχατη πολιτική κατάντια. Γιατί μια Ερμιονίδα όπου ένα χωριό για να βρει το δίκιο του από τα άλλα χωριά, από τον Δήμο του, πρέπει να κλείσει δρόμους, να κλείσει χωματερές, να κάνει αναφορές, μηνύσεις κ.α., δεν είναι η Ερμιονίδα που θέλω.
  6. Το πρόβλημα το έχει ο Δήμος με τους από πάνω. Αυτοί είναι που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν δίνουν λύση ή δεν του δίνουν δυνατότητα να δώσει ο ίδιος λύση. Τα Δίδυμα έχουν αυτό το πρόβλημα όσο και τα άλλα χωριά. Τα Δίδυμα όμως έχουν πρόβλημα με τον Δήμο. Γιατί ο Δήμος είναι αυτός που λέει δεν μπορώ να λύσω το πρόβλημα και το φορτώνω στα Δίδυμα. Αντί να πει δεν μπορώ να το λύσω, φταίνε οι από πάνω, αλλά, μέχρι να το λύσω, να το λύσουμε, μοιραζόμαστε ΟΛΟΙ το πρόβλημα.
  7. Για τις αρρώστιες τώρα. Πράγματι το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό. Οι αυξημένοι θάνατοι από καρκίνο στα Δίδυμα είναι ΓΕΓΟΝΟΣ,  δεν γνωρίζω αν είναι μέχρι σημείου ανησυχίας ή όχι. ΓΕΓΟΝΟΣ είναι επίσης η ανησυχία, δικαιολογημένη ή όχι,  των Διδυμιωτών. Γύρο μας έχουμε τα σκουπίδια ΟΛΟΥ του Δήμου, τις Κεραίες, τις μικρές χωματερές στον κάμπο, του βόθρους, την ρύπανση των ιχθυοτροφείων, … Και με αυτά τα δεδομένα εγώ δεν την θεωρώ αδικαιολόγητη. Επί πλέον, ο μόνος τρόπος να φθάσει το όποιο πρόβλημα από τα σκουπίδια στον άνθρωπο, δεν είναι από τις καύσεις, και ξέρω πολύ καλά τι γράφω. Που είναι η γκρίνια μου; Στην αδιαφορία του Δήμου! Εχουμε στον Δήμο, για τον χειρισμό του θέματος αυτού, τον ιδανικό συνδυασμό. Δήμαρχο Γιατρό και αρμόδιο αντί-  επιστήμονα, Φυσικό μέχρι πριν λίγο, Μαθηματικό τώρα. Και αντί να βλέπουμε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι, διαβάζουμε από την μια τα επαναστατικά του ενός και την ‘άμεση αντίδραση’ του άλλου, του μεγάλου,  στο κλείσιμο κάποιων μέτρων ακτής την στιγμή που σχεδόν το σύνολο της ακτογραμμής της ‘μόστρας’ του Δήμου έχει κλείσει. Μα είναι Γιατρός, κάτι θα γνωρίζει, μου έγραψε κάποιος. ΝΑΙ, αλλά να βγει να το πει, ως Γιατρός. Δεν κάνει τίποτα και επομένως έχει ΟΛΗ την ευθύνη που είναι πολλαπλή. Και φυσικά από τον υπόλοιπο Δήμο θα περίμενα άλλη αντιμετώπιση αυτού του θέματος.
  8. Αυτή την Ερμιονίδα, που έχει βρει ένα χωριό πολιτικά αδύναμο και του έχει φορτώσει ό,τι οχλεί και απολαμβάνει όλα τα καλά, δεν την αποδέχομαι. Γιατί αυτό που συμβαίνει στα Δίδυμα, από τις πρώτες Καποδιστριακές εκλογές μέχρι τώρα, μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί και σε κάποιο άλλο. Και αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα άλλα πρέπει να πέσουν πάνω του να του φορτώσουν προβλήματα. Αντίθετα πρέπει να πέσουν πάνω του να το βοηθήσουν.  Αυτά που λέει ο δ.σ. Πάνος Αποστόλου, θα γίνουν. Τώρα αν θα γίνουν από τον Πάνο, τον Χρίστο, τον Γιώργο, τον Γιάννη, τον Κώστα, τον Νίκο, …, αυτά ή κάποια άλλα, δεν το ξέρω. Και μέχρι εκεί, καλά. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι σκηνές θα γίνουν αν πάει ο Δήμος, με Εισαγγελέα και Αστυνομία, να αποθέσει απορρίμματα; Και το ό,τι γίνει τότε εκεί, πόσο θα τραυματίσει την πολιτική μας ζωή και πόσο χρόνο θα πάρει να ξεχαστεί; Και αν πάει η ιστορία και παρακάτω; Έναν τέτοιο Δήμο όμως, δεν το θέλω με τίποτα!
  9. Τα περί καύσεων, θερμοκηπίου κλπ, δεν θα τα σχολιάσω, ας τα δουν οι ειδικοί. Μακάρι να είναι έτσι, να αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να ζήσουν άνθρωποι σε αυτήν την γούβα και να πραγματοποιηθεί η παλιά ιδέα του Γιάννη Οικονομόπουλου, να μεταφερθεί δηλαδή το χωριό στο Σαλάντι.
  10. Τι περιμένω; Ο Δήμος να σκύψει πάνω στο πρόβλημα Δίδυμα. Πρώτα να κοιτάξει τα θέματα Υγείας. Δεύτερο ό,τι οχλεί και μπορεί να φύγει από τα Δίδυμα, να φύγει. Τα Σκουπίδια μπορούν να φύγουν, οι Ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να φύγουν, τα Λατομεία Μαρμάρου δεν μπορούν να φύγουν, το Λατομείο Αδρανών μπορεί να φύγει, το Εργοτάξιο με την πίσσα μπορεί να φύγει, η Εξαγωγή οικοδομικής πέτρας μπορεί να φύγει, τα Ιχθυοτροφεία μπορούν να φύγουν, οι Κεραίες μπορούν να φύγουν. Τρίτο, οι επιπτώσεις από την απομόνωση λόγω της παράκαμψης μπορούν να μειωθούν με βελτίωση του παλιού δρόμου και παράλληλη ανάδειξη των δύο Σπηλαίων. Και τέταρτο, να αναπτυχθεί το Σαλάντι, αποτελεί εν δυνάμει χρυσορυχείο όχι μόνο για τα Δίδυμα, με λύση των προβλημάτων του και σύνδεσή του με την ΑργοΝαυπλία. Τώρα με τον Ανάβαλο είναι ευκαιρία να γίνει η πρώτη έστω διάνοιξη, αλλά από την μεριά του Δήμου δεν μαθαίνω κάποια κίνηση.

Υ.Γ. 1. Θα θυμίσω την απάντηση του π. Δημάρχου Δ. Σφυρί, σε επίμονη ερώτηση του Δημάρχου Δ. ΚαΜίζη, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στα Δίδυμα. Ρωτούσε επίμονα, γιατί τα σκουπίδια στα Δίδυμα. Και η απάντηση: Ήρθε μία κυρία, την γύρισε σε διάφορες περιοχές και κάποια στιγμή σήκωσε το χέρι και είπε εδώ! Ηταν ο Σταυρός Διδύμων!
Υ.Γ. 2. Όλα τα παραπάνω είναι γραμμένα πολλές φορές σε αυτό το ιστολόγιο. Π.χ. το σχόλιο ‘Για τον Σταύρο Κούστα’,  και η απάντηση του Σ. Κούστα. Τα λένε ΟΛΑ.
Υ.Γ. 3. Την άλλη βδομάδα θα έχω δύσκολα πρόσβαση σε υπολογιστή. Καθυστερημένη αντίδρασή μου σε πιθανές απαντήσεις, σε όποια από τα σχόλιά μου, θα παρακαλούσα να μην παρερμηνευθεί.