Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Έτος Καβάφη το 2013

«Έτος Κ.Π. Καβάφη» έχει ανακηρυχθεί το 2013 από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.


O Κωνσταντίνος Καβάφης σε φωτογραφία βγαλμένη στην Αλεξάνδρεια, πιθανώς το 1890. Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia.
Φυσικά οι φιλολογικές επέτειοι δεν είναι παρά η αφορμή για να βυθιστούμε και πάλι στον ιδιότυπο ποιητικό λόγο του Καβάφη που χάρη στην ειρωνεία και το στοχαστικό του βάθος, δεν αλλοιώνεται ιδιαίτερα όταν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες.

Ίσως αυτό το χαρακτηριστικό να έχει συντελέσει στη διεθνή ακτινοβολία του Αλεξανδρινού ποιητή: το έργο του έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και σε πολλές άλλες γλώσσες και παράλληλα ο Καβάφης έχει ασκήσει βαθιά επιρροή στους ομότεχνούς του.

Τον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμματος δράσεων για το Έτος Καβάφη θα έχουν η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Γραμμάτων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Θα συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό με το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο έχει στη δικαιοδοσία του το πλήρες αρχείο του ποιητή, τις ξένες
πρεσβείες χωρών στην Ελλάδα, τις έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού των πανεπιστημίων εξωτερικού στα οποία διδάσκεται ο Καβάφης, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα στην Αλεξάνδρεια και άλλους φορείς.

Υποδεχόμενοι λοιπόν τη νέα χρονιά ας θυμηθούμε το ποίημα «Εκόμισα εις την Τέχνη», του Καβάφη:

« Κάθομαι και ρεμβάζω. 

Επιθυμίες κ’ αισθήσεις 
εκόμισα εις την Τέχνην - 
κάτι μισοειδωμένα,
πρόσωπα ή γραμμές. 

Ερώτων ατελών 
κάτι αβέβαιες μνήμες. 

Aς αφεθώ σ’ αυτήν.  

Ξέρει να σχηματίσει 
Μορφήν της Καλλονής 
Σχεδόν ανεπαισθήτως τον βίον συμπληρούσα, 
συνδυάζουσα εντυπώσεις,
συνδυάζουσα τες μέρες ».


Πηγή:clickatlife
Έλλη Βασιλάκη