Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Χώρος συνεύρεσης αστρονόμων το Αστεροσκοπείο Στεφανίου

Stephanion Observatory
Όποιος έχει βρεθεί μια ξάστερη νύχτα στο Στεφάνι, δεν θα ξεφύγει μόνο από την καθημερινότητα, αλλά αφήνοντας το βλέμμα του να περιπλανηθεί ελεύθερα ανάμεσα στα μύρια άστρα, σίγουρα θα αισθανθεί το δέος που προκαλεί η απεραντοσύνη του σύμπαντος


Σε έναν μοναδικό χώρο συνεύρεσης μαθητών, ερευνητών και ερασιτεχνών αστρονόμων, σκοπεύει να μετατρέψει το Αστεροσκοπείο στο Στεφάνι, ο δήμος Κορίνθου. Οι εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, που πέρασε στα χέρια του δήμου, πρόκειται να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, αλλά και τον παραπάνω Πολιτιστικό Σύλλογο.
Η αγορά του Αστεροσκοπείου εγκρίθηκε  που ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο κόστισε 95.000 ευρώ, ενώ η αξία που είχε εκτιμηθεί από τους Ορκωτούς Εκτιμητές ανερχόταν σε 130.000 ευρώ.
Όποιος έχει βρεθεί μια ξάστερη νύχτα στο Στεφάνι, δεν θα ξεφύγει μόνο από την καθημερινότητα, αλλά αφήνοντας το βλέμμα του να περιπλανηθεί ελεύθερα ανάμεσα στα μύρια άστρα, σίγουρα θα αισθανθεί το δέος που προκαλεί η απεραντοσύνη του σύμπαντος.
Το παρατηρητήριο αυτό (Stephanion Observatory) είναι το πρώτο σύγχρονο αστεροσκοπείο της Ελλάδος που εγκαταστάθηκε στο Στεφάνι και επιλέγει το συγκεκριμένο σημείο της κορυφής της Ψηλής Ράχης, γιατί κάλυπτε απολύτως τις απαιτούμενες προδιαγραφές από ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ο σταθμός άρχισε να λειτουργεί το 1966, πριν ακόμα εγκατασταθεί το τηλεσκόπιο - o «συλλέκτης φωτός» - τον Ιανουάριο του 1967.
Το αστεροσκοπείο λειτούργησε γρήγορα και ευεργετικά για το Στεφάνι και την ευρύτερη περιοχή, αφού επίσπευσε την ηλεκτροδότηση των γύρω χωριών, την ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει το Χιλιομόδι με την Κλένια, το Αγιονόρι με το Στεφάνι και έδωσε εργασία σε πολλούς κατοίκους απασχολούμενοι ως μάγειροι, οδηγοί , κηπουροί κλπ.
Το ιδιαίτερο όμως λειτουργικό καθεστώς του Αστεροσκοπείου οδήγησε αναπόφευκτα σε αδιέξοδο μετά από 40 χρόνια λειτουργίας του, με συνέπεια την αναγκαστική διακοπή της ερευνητικής δραστηριότητάς του.
πηγή