Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ναύπλιο: Το ιστορικό πρώτο φαρμακείο της χώρας γίνεται μουσείο

Στα χέρια του Δήμου Ναυπλιέων περνά το ιστορικό πρώτο φαρμακείο της χώρας που ιδρύθηκε το 1828 από τον Βονιφάτιο Βοναφίν, φαρμακοποιό από την Τεργέστη και φίλο του Καποδίστρια ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο μετά την άφιξη του κυβερνήτη.
Το κτίριο που βρίσκεται πολύ κοντά στο Δημαρχείο της πόλης, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να το αναγνωρίσει μόνο από μία μικρή επιγραφή η οποία μαρτυρούσε πως εκεί ταριχεύτηκε η σoρός του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας ταριχεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1831. Η σoρός του εκτέθηκε έπειτα στο Κυβερνείο σε λαϊκό προσκύνημα έως την ημέρα της κηδείας του στις 18 Οκτωβρίου 1831. Το φαρμακείο του Βοναφίν λειτούργησε έως το 1972 ενώ λίγα χρόνια αργότερα, στη διαθήκη της η χήρα του Βοναφίν παρέδωσε την κυριότητα του κληροδοτήματος στην εκκλησία.
Τα τελευταία χρόνια στο διατηρητέο ακίνητο στη γωνία των οδών Βελλίνη και Βασ. Κων/νου στεγαζόταν κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Πρόσφατα όμως η εκκλησία αποφάσισε να το βγάλει σε δημοπρασία επικαλούμενη οικονομικές δυσχέρειες. Ο Δήμος Ναυπλιέων ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθυστερήσει την δημοπρασία έως ότου το δημοτικό συμβούλιο λάβει ομόφωνα την απόφαση το κτίριο να περάσει στην κυριότητα του και όχι να περιέλθει σε χέρια ιδιωτών, κάτι που έγινε.
Στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι να απαλλοτριώσει το ακίνητο και να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο του πρώτου φαρμακείου και ένα μουσείο με την συνεργασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που θα αναδείξει την αξία του.
Τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης, Δημήτρη Κωστούρο θα αναζητηθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις 2013». Για την κάλυψη της διαδικαστικής δαπάνης αλλά και της αξίας που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει την αντικειμενική αξία, το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου δεσμεύτηκε ομόφωνα πως τα χρήματα θα καταβληθούν από τον δήμο.