Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Αγωγοί λυμάτων και νερού

Στο villadidimo ο κύριος Πάνος Αποστόλου γραφεί σχετικά με τον αγωγό υψηλής πίεσης, λόγω μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, και τα προβλήματά του ιδιαίτερα με τις διαρροές και τον εγκλωβισμό αέρα (σημειώνω ότι ο εγκλωβισμένος αέρας είναι και εξαιρετικά επικίνδυνος και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα). Τα αποτελέσματα αυτών των προβλημάτων τα έχει δει και δεν τα λέει απλά θεωρητικά.
Ένα λοιπόν σύστημα δεξαμενών και αγωγών νερού υψηλής πίεσης στην πράξη παρουσιάζει τόσα πολλά προβλήματα, που σημαίνει ότι ούτε οι δεξαμενές κατασκευάστηκαν με σωστή μελέτη και προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας, ούτε ο αγωγός.
Πέραν αυτών η συνεχής διαρροή νερού και μάλιστα πόσιμου σε ελαιώνα ξεραίνει τις γύρω ελιές.
Όταν λοιπόν απλωθούν αγωγοί μεταφοράς λυμάτων από Πορτοχέλι προς Κάμπο Κρανιδίου που θα ανεβοκατεβαίνουν λόφους, ποια μελέτη και ποια τεχνολογία εγγυάται ότι δεν θα συμβούν τα ίδια που συμβαίνουν με το νερό από Πελεή προς Δίδυμα;
Η απλή αναφορά ότι θα χρησιμοποιηθούν τα τάδε υλικά κ.λ.π. με τις τάδε μεθόδους δεν αποκλείουν ούτε το ανθρώπινο λάθος, ούτε την αστοχία υλικού, ούτε την κακοτεχνία. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ανεπεξέργαστα λύματα.
Με την ίδια ευκολία έχουν ακουστεί και σχέδια..... φαραωνικότερα του Φαραώ για την μεταφορά με αγωγούς των λυμάτων Θερμησίας και Ηλιοκάστρου στην Ερμιόνη και Διδύμων, Φούρνων στο Λουτρό.
Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι η μεταφορά νερού σε μεγάλες αποστάσεις με κλειστούς αγωγούς συνοδευόταν από χρόνια προβλήματα διαρροών, κακοτεχνιών κ.λ.π.
Ας μας προβληματίζουν λοιπόν τα όσα πολύ ωραία και απλά εκθέτει ο κύριος Αποστόλου.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος