Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα για την Ερμιονίδα

Του Βασίλη Γκάτσου

(Η Αντιπολίτευση ελέγχει και τεκμηριώνει τον έλεγχο της με φωτογραφίες, και μάλιστα συγκλονιστηκές. Είναι στα καθήκοντά της και καλά κάνει. Άλλο το θέμα της δημιουργίας του δεματοποιητή και άλλο η τρέχουσα καθημερινότητα, την οποία οφείλει να παρακολουθεί η Αντιπολίτευση και να φανερώνει στους πολίτες. Η Αντιπολίτευση ελέγχει, προτείνει, αποκαλύπτει, όμως δεν είναι πλειοψηφία στο Δήμο για να μπορεί να κάνει πράξει αυτό που σκέπτεται με τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος και η Πολιτεία.)


Παρακάτω το κείμενο του κυρίου Σφυρή και με κόκκινο παρατηρήσεις και επισημάνσεις του γράφοντος.

Ο ΝΟΝΟΣ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κε Δήμαρχε,

  Παρακολουθώ με σοκ και δέος τους χειρισμούς σας (ομοίως έτσι παρακολουθούμε όλοι οι μη μόνιμοι κάτοικοι το θέμα των απορριμμάτων και είμαστε υπό σκέψη αν αξίζει τον κόπο να περάσουμε το καλοκαίρι μέσα στα σκουπίδια.), όχι μόνο στην διαχείριση των απορριμμάτων αλλά στην αυτονόητη «καθημερινή» αποκομιδή.
  Παντού ανεξέλεγκτα  χύδην απορρίμματα, στους δρόμους μέσα στις πόλεις και τα χωριά του δήμου μας. Δίπλα στις τουριστικές εγκαταστάσεις και στα μαγαζιά της περιοχής μας, στις πλατείες, στα λιμάνια και στα σχολεία, στα ρέματα και στις παραλίες. Δημιουργήσατε δεκάδες μικρές χωματερές σε όλο το Δήμο Ερμιονίδας.
  Ο Δήμος μας, μετά από την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήσατε,  μπήκε σε πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία (Τι πρόγραμμα είναι αυτό; Η έκτακτη ανάγκη επιβάλλει να γίνεται αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες; Δηλαδή η έκτακτη ανάγκη το νομιμοποιεί;).
  Αδιαμφισβήτητα ο Δήμος Ερμιονίδας με υπαιτιότητά σας, κατέλαβε τα πρωτεία πανελλαδικά και σίγουρα πανευρωπαϊκά, της δημιουργίας νέων και ανοίγματος παλιών ανενεργών χωματερών (όντως ακουγόμαστε πανελληνίως, ως επαρχία - σκουπιδότοπος. Όμως όρος ανενεργός χωματερή δεν υπάρχει. Ανενεργό ηφαίστειο υπάρχει, που σημαίνει ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί. Οι χωματερές μας έχουν, κλείσει δια νόμου, δηλαδή δεν ξανανοίγουν με τίποτα και κατά τον νόμο βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής της μελέτης αποκατάστασης κ.λ.π. Ας κάνει έναν έλεγχο η Αντιπολίτευση και να μας πει για κάθε χωματερή πια μελέτη αποκατάστασης (αριθμός πρωτοκόλλου κ.λ.π.) εφαρμόζεται και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται. Υπάρχει η αίσθηση ότι καμία μελέτη δεν
υλοποιείται, όπως και η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες. Χρέος της Αντιπολίτευσης να ελέγξει, αφού η Συμπολίτευση δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα).
  Οι πρώην Δήμοι Κρανιδίου και Ερμιόνης είχαν βγει από το χάρτη  επικινδυνότητας του περιβάλλοντος της ΕΕ, γιατί  είχαν κλείσει τις χωματερές τους  από το 2010 και είχαν ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αποκατάστασης των χωματερών. (καλά κάνανε και τις κλείσανε, άλλωστε το επέβαλε ο νόμος και η οδηγία της ΕΚ. Έπρεπε να κλείσουν και καλά κάνανε οι τότε Δήμαρχοι και νομίμως τις κλείσανε).
  Τα συγχαρητήρια μου κε Καμιζή, όχι μόνο τα δικά μου αλλά και του κάθε συμπολίτη μας γι αυτό που καταφέρατε (δεν κατάφερε τίποτα, απλά του έσκασε η βόμβα των απορριμμάτων στα χέρια, ενώ νόμιζε ότι ήταν στις δυνατότητες της παράταξής του να μεταφέρει τα απορρίμματα στα Λιόσια και να δώσει τον Δεματοποιητή. Μην ξεχνάμε ότι ο δημοτικός προεκλογικός αγώνας έγινε με κυρίαρχο τότε το ΠΑΣΟΚ του "λεφτά υπάρχουν", και αφού λεφτά υπήρχαν, τα κομματικά του στελέχη σχεδίαζαν λύσεις. Δεν τους έκατσαν. Ο χώρος δεματοποίησης είναι δημιούργημα της Δημαρχίας κυρίου Σφυρή με την συναίνεση και συγκατάθεση της τότε Αντιπολίτευσης του κυρίου Λάμπρου, δηλαδή η τότε Παράταξη του κυρίου Καμιζή συναίνεσε, απλά ο κύριος Καμιζής είχε παραιτηθεί. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το τι έκανε η Παράταξη και όχι τι σκεπτότανε ο παραιτημένος, άρα τότε απλός πολίτης νυν Δήμαρχος. Τώρα τι μπορεί να γίνει νομίμως είναι το θέμα, νομίμως και δυναμικώς). Μπράβο και πάλι μπράβο!
  Στην επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της Θερμησίας κο Ηλία Κατσάβελα, που «υπερήφανα» αναρτήσατε, καθιστάτε υπόλογο
τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Τοπικής Κοινότητας, επειδή αρνούνται  να υπακούσουν στο σχέδιο καταστροφής της περιοχής που εκτελείτε. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικής Κοινότητας Θερμησίας αρνούνται να παρανομήσουν και να συναινέσουν στην παρανομία, εφ’ όσον το 2011 έκλεισαν την χωματερή στη θέση «Ρορρό», σύμφωνα με την απόφαση του ΓΓ Περιφέρεια Πελοποννήσου 4688/14-12-10. (Έτσι οφείλουν να πράξουν, για το συμφέρον της Τοπικής Κοινότητας τους, αλλά και γιατί έχουν το νόμο με το μέρος τους. Η επιστολή του νυν Δημάρχου προς τον κύριο Κατσάβελα, ήταν απαράδεκτη.).
  Η απόφαση αυτή διατάσσει την παύση λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και οριστικό αποκλεισμό με φυσικά αναχώματα , εκσκαφές  και κάθετα εμπόδια στις οδούς πρόσβασης κλπ. Η μη συμμόρφωση με το κλείσιμο ισοδυναμεί με ποινικό αδίκημα και επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το Νόμο 1650/1986. (Πολύ σωστά. Τελεία και Παύλα. Ξεχάστε όλοι τις παλιές χωματερές, ξεχάστε την Υπερχωματερή του Σταυρού, και η οποιαδήποτε απόρριψη απορριμμάτων με οποιαδήποτε πρόφαση ή αιτία, σε μη αδειοδοτημένη έκταση, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Μόνο και μόνο με την δημοσίευση των φωτογραφιών από τον κύριο Σφυρή αμέσως πρέπει να επιληφθεί του θέματος το Τμήμα Περιβάλλοντος Περιφέρειας και Υπουργείου (δηλαδή άμεσα ο κύριος Μανιάτης).
  Μας γυρνάτε στο παρελθόν κε Καμιζή, λόγω της ανικανότητάς σας να διαχειριστείτε το παρόν και το μέλλον (Το θέμα είναι πολύ πολύ δύσκολο και χρέος όλως η νομιμότητα. Η διαχείριση του μέλλοντος.... άδηλος, νομίζω για οποιαδήποτε Παράταξη. Λόγια μεταξύ ...... Αντιπροσώπων είναι αυτά.)
  Όπως φαίνεται από την επιστολή σας, αναλαμβάνετε το άνοιγμα των χωματερών, βαπτίζοντάς τις «Σταθμούς Μεταφόρτωσης» και προσπαθείτε να μπλέξετε και τους εκλεγμένους Κοινοτάρχες, παρερμηνεύοντας την  Κοινή Υπουργική Απόφαση. (Χρέος των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων και της Αντιπολίτευσης είναι η νομιμότητα, άρα φωνάζουν αμέσως εισαγγελέα και επιθεωρητές περιβάλλοντος.).      
  Μπλέκετε και τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Περιφερειάρχη και τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ.α., ισχυριζόμενος ότι αυτοί σας έδωσαν την άδεια να δημιουργήσετε νέες χωματερές και να ανοίξετε τις παλιές. Πιο συγκεκριμένα ζητάτε να ανοίξει η χωματερή στο «Ρορρό» για είκοσι μέρες σαν «Σταθμός Μεταφόρτωσης», όπως κάνετε πάνω από δύο μήνες στο Κρανίδι. (Οι άδειες έχουν τίτλο, αριθμό πρωτοκόλλου κ.λ.π. Ο Δήμαρχος, αν έχει τέτοιες, να τις δημοσιοποιήσει. Διαύγεια είπαμε...)
  Μετά τις είκοσι μέρες από το «Ρορρό» ποιες  κλειστές χωματερές έχουν σειρά;Μήπως οι κλειστές χωματερές  στο «Κρόθι» Ερμιόνης , στα Δισκούρια Κρανιδίου και στα Δίδυμα; ( Αν γίνει κάτι τέτοιο ερχόμαστε πολλά χρόνια πίσω).
  Οι «Σταθμοί Μεταφόρτωσης», όπως βολικά για σας, βαπτίσατε τις χωματερές ,δύο  στο Κρανίδι ( στο χώρο του Βιολογικού και απέναντι απ’ αυτόν), στην Κοιλάδα (στον Άγιο Νικόλαο) ,  τρεις στο Πόρτο Χέλι ( στη ΔΕΠΟΣ , πίσω από τα ξενοδοχεία, και μια σε ιδιωτικό χώρο)  και στα Δίδυμα, οκτώ  τον αριθμό,  όπως  φαίνονται στις φωτογραφίες που προσκομίζω, πότε θα αποκατασταθούν; (Περίεργο! Υπάρχουν κατά την Αντιπολίτευση οκτώ τον αριθμό θέσεις που λειτουργούν ως "Σταθμοί Μεταφόρτωσης", τους τεκμηριώνει με φωτογραφίες και ζητάει μόνον το πότε θα αποκατασταθούν; Δεν ελέγχει τη νομιμότητά τους, τις άδειες κ.λ.π.;;;)
  Είναι παράνομες οι ενέργειες αυτές όπως κι αν τις αποκαλείτε, όπως παράνομοι θα είναι κι αυτοί που θα σας συγκαλύψουν σε όποια θέση κι αν βρίσκονται , από Τοπικοί Σύμβουλοι, μέχρι Υπουργοί.
  Μέχρι σήμερα βοήθησα ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καταθέτοντας  προτάσεις ρεαλιστικές σύννομες και εφαρμόσιμες  για την Αυτόνομη Διαχείριση των Απορριμμάτων, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι Δημότες.
  Όλες ανεξαιρέτως τις απορρίψατε, είτε λόγω αδυναμίας να παραδεχτείτε τα λάθη σας, είτε λόγω ανικανότητας.
   Επίσης επισκέφτηκα τον Περιφερειάρχη κο Τατούλη και τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης κο Αγγελάκα και εξέθεσα την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που έχουμε περιέλθει, προτείνοντας παραλλήλως οριστικές  λύσεις το οποίο έχετε αποκρύψει.
Τρία χρόνια υπέστην προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις για να καλύψετε την απραξία και την ανικανότητά σας δεν αντέδρασα προς χάριν του κοινού συμφέροντος και την ευθύνη που έχω απέναντι στους δημότες. Δεν μπορώ όμως να συναινέσω στην καταστροφή που προκαλείται καθημερινά εσείς και αυτοί που σας συγκαλύπτουν . (Όντως η Μείζων Αντιπολίτευση έχει κάνει πολλές ενέργειες).     
Με την παρούσα, σας καλώ να εφαρμόσετε την  Κ.Υ.Α, χωρίς να την παρερμηνεύετε, να συμμορφωθείτε με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και να σταματήσετε το έργο καταστροφής της περιοχής. (Δεν γνωρίζουμε το Περιφερειακό Σχεδιασμό. Αν τον γνωρίζετε αναλύστε τον. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τόσο η Περιφέρεια, όσο και το Υπουργείο, δεν παίρνουν κανένα αποτελεσματικό μέτρο, έστω και προσωρινό).
  Γιατί εκτός από την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, υποβαθμίζετε τις περιουσίες των Δημοτώνκαταστρέφετε τον τουρισμό και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, καταστρέφετε θέσεις εργασίας και αυτό από τη θεσμική μας θέση εγώ και η παράταξή μας δεν θα το επιτρέψουμε (φυσικά και δεν πρέπει να το επιτρέψετε, γιατί ήδη η Ερμιονίδα έχει χάσει πολλά από αυτήν την υπόθεση).
  Επίσης καλώ τα κόμματα και όλους τους φορείς να πάρουν θέση και να μην νίπτουν τας χείρας τους. (Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Το πολύ πολύ να μας ξαναεμφανιστεί το Παρατηρητήριο)
 Καλώ κάθε ενεργό πολίτη να αντιδράσει δημιουργικά.. (Όλοι οι πολίτες είναι ενεργοί και η πλειοψηφία ακολούθησε όλες τις οδηγίες ανακύκλωσης. Ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Υπουργείο έχουν το πρόβλημα. Όμως στο γραπτό δεν διαφαίνεται ότι η Αντιπολίτευση είναι ..... ενεργός, δηλαδή δυναμικά να επιβάλλει με τις δικές της δυνάμεις λύσεις ανακύκλωσης σε επίπεδο πολιτών. Περιμένει να γίνει πρώτα εξουσία. Όλοι όσοι πειθαρχούν στην ανακύκλωση, θα ήθελαν να δουν τις δικές της πρακτικές επεμβάσεις πέραν του ελέγχου. Ας αναλάβει ένα μικρό χωριό να εφαρμόσει αυτά που θέλει πιλοτικά. Έτσι θα πείσει ότι αν γίνει πλειοψηφία στον Δήμο, μπορεί πραγματικά να λύση το πρόβλημα, γιατί την ακολουθούν κοινωνικές δυνάμεις. Η εξουσία δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Όμως εδώ που έχουμε φτάσει, ο γράφων επιμένει ότι μονον ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να κάνουμε το ΕΡΜΙΟΝΙΔΙΣΤΑΝ εκ νέου ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ).
  Για την αλήθεια της κατάστασης παραθέτω φωτογραφίες από τους <<βαπτισμένους Σταθμούς Μεταφόρτωσης>>  του κου Καμιζή και των συνυπευθύνων.      

                                            ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ
                                Επικεφαλής της Αξ/κης Αντιπολίτευσης