Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Λουκέτα από το ΣΔΟΕ σε όσα καταστήματα συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις

Με άμεσο λουκέτο για τουλάχιστον 48 ώρες θα τιμωρούνται, μεταξύ άλλων, από την 1η Αυγούστου όσα καταστήματα συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις. Το υπουργείο Οικονομικών διακηρύσσει ότι έχει κηρύξει πόλεμο στη φοροδιαφυγή, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με καταστήματα σε τουριστικούς προορισμούς, και για το λόγο αυτό έχει «στρατολογήσει» ήδη περίπου 1.400 εφοριακούς, οι οποίοι και θα ξεκινήσουν άμεσα τα... σαφάρι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, οργανωμένα beach bar και παραλίες δεκάδων νησιών και δημοφιλών προορισμών σε όλη τη χώρα. Στόχος τους θα είναι να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, στα καταστήματα τα οποία θα κλείνουν, θα τοποθετείται και η σχετική πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται «Κλειστόν λόγο φοροδιαφυγής»! Αφορμή για την εξόρμηση αυτή των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς και η εκτεταμένη παραβατικότητα που διαπιστώνεται ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα «Νέα», στο υπουργείο οικονομικών θεωρούν ότι από το αποτέλεσμα που θα έχει ο «πόλεμος» για την έκδοση αποδείξεων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το αν η μείωση του ΦΠΑ θα είναι προσωρινή ή αν θα συνεχιστεί. Και αυτό γιατί ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα εξετασθούν, θα είναι η επίπτωση του μέτρου στα δημόσια έσοδα.
Το σχέδιο που έχουν καταρτίσει για τους ελέγχους ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, περιλαμβάνει ελέγχους σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο αυστηρές διατάξεις για την τιμωρία της φοροκλοπής, οι οποίες παρέμεναν για αρκετό καιρό ανενεργές.
Μάλιστα, ειδικά για τις μεγάλες πίστες, στις οποίες έχουν επανειλημμένα διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις, τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα είναι εφοδιασμένα με ειδική εντολή ελέγχου από τον ειδικό γραμματέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Στ. Στασινόπουλο, ώστε σε περιπτώσεις που κάποια επιχείριση βρεθεί να μην έχει εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις είτε οι αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ, να αναστέλλεται άμεσα και για 48 ώρες η λειτουργία του καταστήματος.
Το λουκέτο στα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, κτλ θα μπαίνει επιτόπου με πράξη των οργάνων που θα διενεργούν έλεγχο και εφόσον αυτό απαιτείται, η επαγγελματική εγκατάσταση θα σφραγίζεται και με την συνδρομή της τοπικής αστυνομικής αρχής. Έξω από την επιχείρηση θα μπαίνει πινακίδα με την ένδειξη «Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Στην περίπτωση κατά την οποία η εν λόγω επιχείρηση είναι υπότροπη για την ίδια παράβαση μέσα στην ίδια χρήση, τότε αυτόματα το λουκέτο θα επεκτείνεται από τις 48 ώρες στον ένα μήνα.
Παράλληλα, όταν το πλήθος των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί ξεπερνά τις 10 ή υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και θα ζητούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα την κατά προτεραιότητα εκδίκασης της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου. Στην περίπτωση αυτή και για τις συγκεκριμένες συναλλαγές που δεν έχουν εκδοθεί στοιχεία θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 4 μηνών και σε υποτροπή ποινή φυλάκισης 6 μηνών.
Επιτόπου τα πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών θα επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Αν αρνηθούν να παραλάβουν τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στη επαγγελματικής εγκατάσταση του ελεγχόμενου. 
Πηγή: eklogika.gr