Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η Πανήγυρις της Ι. Μονής Αγ. Αναργύρων Ερμιόνης


 Με εκκλησιαστική κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι της Ερμιονίδος τη Κυριακή 30 Ιουνίου και τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013. Των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων προέστη ο Μητροπολίτης μας Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Τροιζηνίας και Ερμιονίδος κ.κ. Εφραίμ. Παρών ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτριος Καμιζής και οι τοπικοί άρχοντες.

Το εκκλησίασμα υπήρξε πολυπληθές καθώς πολλοί κατέφθασαν από διαφορετικά μέρη της Αργολίδος και των νησιών του Αργοσαρωνικού στην ιερά μονή αναζητώντας την υγεία ψυχής και σώματος αφού ως γνωστόν οι Άγιοι Ανάργυροι υπήρξαν σπουδαίοι ιατροί και θαυματουργοί.
Μετά τη Λιτή και την Αρτοκλασία, τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κάνοντας σύνδεση της δωρεάν ιατρείας των Αγίων και της φιλανθρωπίας τους με το σήμερα και τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας. «Αναργύρως και δωρεάν οφείλουμε να ενεργούμε κι εμείς σήμερα ακολουθώντας το παράδειγμα των Αγίων Αναργύρων» τόνισε στον εμπνευσμένο λόγο του.
Τα ιεροψαλτικά μέλη απέδωσε έντεχνα και ηδύμολπα η πολυπληθής χορωδία των αδελφών Αθανασίου και Πέτρου Δασκαλοθανάση στον εσπερινό για να συνεχίσει ο βυζαντινός χορός των μοναζουσών της ιεράς μονής Καλαμίου στην αγρυπνία που ακολούθησε μέχρι πρωίας.

Την επόμενη ημέρα τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας, έψαλε η χορωδία των αδελφών Δασκαλοθανάση ενώ τον θείο λόγο εκήρυξε ο Αρχ. π. Νικόδημος Αεράκη. Στο τέλος εδόθη ο αγιασμός στους πιστούς και ο ιερέας ευλόγησε τα άλογα του ιππικού συλλόγου της περιοχής εντός του προαυλίου της Μονής.