Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

«ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΡΙΑ Ι. ΤΡΑΚΗ»

Η Μαρία των παιχνιδιών!

της Τζένης Ντεστάκου

Στην «Εστία Πολιτισμού - Μιχαήλ Παπαβασιλείου» η Mαρία Ι. Τράκη, υλοποίησε με τον ιδανικότερο τρόπο την αρχική ιδέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερμιονικού Συνδέσμου για δημιουργία Μουσείου Παιχνιδιών.
Εμπνευσμένη από το χώρο δημιούργησε, αφιερώνοντας άπειρες ώρες προσωπικής εργασίας, μια ολόκληρη αίθουσα με παιχνίδια και αντικείμενα της ατομικής της συλλογής αλλά και συμπολιτών που της τα εμπιστεύτηκαν, και αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, στο παιδί. Τα εκθέματα προέρχονται από την περίοδο 1900 έως 1960 και ιδιαίτερα από την τελευταία δεκαετία 1950 - 1960.
Η αίθουσα της Μαρίας παραπέμπει στην παιδικότητα και τη νοσταλγία. Κυρίαρχη η αυθεντική φωτογραφία/κολλάζ της Ερμιόνης του 1940 με τα παιδιά να παίζουν, ανέμελα, στη βορινή παραλία, που προεκτείνεται, ευρηματικά, στο δάπεδο της αίθουσας, για να δεχτεί το παιδί με το πατίνι, τους βόλους, το τζίτζι, τα φούσια και το πίτσι…
Δεξιά και αριστερά οι προθήκες με τσίγκινα παιχνίδια, στρατιωτάκια, κούκλες, πάνινα ζωάκια και μουσικά όργανα, τα αιωρούμενα αεροπλανάκια και οι μαριονέτες, η σχολική γωνιά με το θρανίο και το μαυροπίνακα, τα πήλινα αντίγραφα των αρχαίων παιχνιδιών, το παιδικό δωμάτιο και ο χώρος της ραπτικής, οι «ιπτάμενοι» χαρταετοί συνθέτουν ένα «παιγνιδαγωγείο», πολύχρωμο, όπως, εύστοχα, το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου στην ομιλία των εγκαινίων.
Η συλλογή συμπληρώνεται από το κεφαλάρι κρεβατιού, έργο της καταξιωμένης ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου – Δουρούκου, όπου εικονίζονται χαρούμενα παιδιά να παίζουν στην αυλή του σχολείου.
Τέλος, στο ισόγειο της «Εστίας» εντυπωσιακή και η γωνιά του Καραγκιόζη, με τις αυθεντικές φιγούρες και το μπερντέ, δώρο «ακριβό» των απογόνων του σπουδαίου καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημου στη Μαρία και το πρωτότυπο χαρακτικό του Γ. Σικελιώτη, «Σαράι», ιδανική επιλογή του Τάκη Μαυρωτά.
Τα εκθέματα, φωτογραφίες και τεκμήρια, θα συνοδεύονται, καθώς μας είπαν, από κείμενα που ως παράλληλες αφηγήσεις θα συμπληρώνουν ή θα ερμηνεύουν την εικόνα και τα αντικείμενα.
Οι πληροφορίες που αντλεί κανείς από την εξαιρετική έκθεση παιχνιδιών για τη λαογραφία και την κοινωνιολογία είναι αδιαμφισβήτητες. Με σεβασμό στην ιστορική συνέχεια και εφηβική διάθεση, η Μαρία «μιλά» για την ιστορία, την παράδοση, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση και κυρίως τη συμμετοχή του παιδιού στο παιχνίδι, διεγείροντας τρυφερές παιδικές μνήμες και προκαλώντας συγκινησιακή φόρτιση. 


Η θαυμάσια συλλογή της Μαρίας Τράκη, μια συλλογή «διάσωσης ονείρων, μια συλλογή ενεργοποίησης της χαμένης παιδικότητας σε μια εποχή κρίσης», εγκαλεί σε όλους μας οικίες εμπειρίες από την ανιδιοτελή, την απολαυστική, τη γεμάτη ένταση και ορμή παιδική ηλικία.
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου η αίθουσα παιχνιδιών της Εστίας στο εξής θα ονομάζεται:
«ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΡΙΑ Ι. ΤΡΑΚΗ»



  • Και σε άλλα Μαρία μας αγαπημένη!

Εμείς να προσθέσουμε στο εξαιρετικό κείμενο για τη Μαρία της Τζένης, κάποιες φωτογραφίες απο τα εγκαίνια.