Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Τα αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου


Του Γιάννη Λακούτση

                   Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου

Τα αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου, από όπου ξεπήδησαν οι Τσάρλι Τσάπλιν και Μπάστερ Κίτον , παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

από τις 16εως και τις 26 Σεπτεμβρίου, στο 4ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου το οποίο είχε ξεκινήσει ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης.
Συνολικά το Φεστιβάλ περιλαμβάνει 16 ταινίες, γυρισμένες από το 1902-1929, από σπουδαίους σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων και οι Τσάρλι Τσάπλιν, Λουις Μπουνιουέλ, Μπάστερ Κίτον κ. α. Στις 25 Σεπτεμβρίου οι συνεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν το φιλμ  του Ζορζ Μελιέ « Ταξίδι στο φεγγάρι».Ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας από τα καλύτερα του 20ου αιώνα, βασισμένο σε δυο δημοφιλή μυθιστορήματα της εποχής, «Από τη γη στη Σελήνη» του Ιουλίου Βερν και «Ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι» του Wells. Είναι διάρκειας 14 λεπτών  και το πλέον δημοφιλές από όσα σκηνοθέτησε ο Μελιέ. Η ταινία έπεσε θύμα πειρατείας από τον γνωστό εφευρέτη Thomas Edison, ο οποίος έκανε αντίγραφα σε όλες τις ΗΠΑ αποκομίζοντας αυτός τα κέρδη. Το 1913 ο Μελιέ κήρυξε πτώχευση και έγινε πωλητής παιχνιδιών.