Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Αναφορών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο χώρος του δεματοποιητή στα Δίδυμα

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Αναφορών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται, από σήμερα Τετάρτη, 18.09, χώροι διαχείρισης απορριμμάτων & εγκαταστάσεις ΔΕΗ χωρίς την ουσιατική συμμετοχή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που έχουν διαπιστώσει σοβαρές παραβάσεις, μετά από σειρά καταγγελιών, για κακοτεχνίες και καταστρατήγηση Κοινοτικών Οδηγιών για το Περιβάλλον !

Το Κλιμάκιο της Επιτροπής, θα διενεργήσει αυτοψίες σε ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, στο Τεμπλόνι και Λευκίμη (Κέρκυρας), στον δεματοποιητή Κρανιδίου και στον Χώρο Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων της ΔΕΗ, στην Μεγαλόπολη χωρίς τη συμμετοχή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος !!!

Σήμερα Τετάρτη, προηγήθηκε το πρωί συνάντηση με την ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, που εποπτεύουν τη χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία των εν λόγω έργων.

Πληροφορηθήκαμε ότι η συμμετοχή του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος στις εν λόγω επισκέψεις "αποθαρρύνθηκε" από το σύστημα του ΥΠΕΚΑ, παρά το γεγονός ότι είχε προσκληθεί από την αρμόδια Επιτροπή Αναφορών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ζητήθηκε η φυσική του παρουσία, κατά τη σημερινή πρωϊνή Σύσκεψη μετά από αντιδράσεις της Επιτροπής Αναφορών, και όχι μόνον... Ωστόσο, η λακωνική τοποθέτησή του, η οποία δεν αναπτύχθηκε στα συγκλονιστικά ευρήματα και τις τεκμηριωμένες διαπιστώσεις των Επιθεωρητών δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ...

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν κακοτεχνίες και παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα ζητηθεί η επιστροφή των κονδυλίων.

Ήδη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στον, υπό κατασκευή, ΧΥΤΑ Γραμματικού. Το έργο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, που υποστηρίζουν, ότι έχει πλημμελείς μελέτες και χωροθετήθηκε σε ακατάλληλη περιοχή (διέρχονται ρέματα κλπ), καταστρατηγώντας το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τις καταγγελίες τους διερεύνησαν και επιβεβαίωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος!

Ωστόσο, μετά την εκτενή Έκθεση Ελέγχου που συνέταξαν αρχές του 2012... έως σήμερα δεν έχουν ακόμη εκδώσε τη σχετική Πράξη βεβαίωσγης Παράβασης !!!

Το κλιμάκιο της Επιτροπής Αναφορών, θα βρίσκεται στην Τρίπολη αύριο Πέμπτη και θα μεταβεί στη Μεγαλόπολη, στον Χώρο Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων της ΔΕΗ. Οι έλεγχοι, θα αφορούν στις μελέτες του έργου και ειδικότερα στην πληρότητα των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και στην εφαρμογή τους. Θα ελεγχθεί, επίσης, το είδος των αποβλήτων που εναποτίθενται στο σημείο, αφού, σύμφωνα με την ΜΠΕ, δεν πρέπει να είναι τίποτα άλλο, εκτός αμιάντου. Κάτι, που, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, καταστρατηγείται.

Εν συνεχεία, το κλιμάκιο θα μεταβεί στο Κρανίδι, Ερμιονίδας,

όπου θα ελέγξει τη μονάδα του δεματοποιητή που λειτουργεί στο σημείο, εξυπηρετώντας το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Να σημειωθεί, ότι πέριξ του δεματοποιητή έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί παράνομη χωματερή, ή αλλιώς ένας Χώρος Ανεξέλεγκτης Απόρριψης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Την Παρασκευή, τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, θα μεταβούν στην Κέρκυρα, όπου θα επισκεφθούν τους ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμης. Εν συνεχεία, θα περάσουν απέναντι (στην περιοχή Πλαταριά), απ΄ όπου θα μεταβούν στο Καρβουνάρι, (περιοχή Σουλίου), ώστε να ελέγξουν τον ομώνυμο ΧΥΤΑ, ο οποίος, επίσης, συχνά – πυκνά, μετατρέπεται σε μια απέραντη λίμνη.

Σύμφωνα με την πηγή: http://www.skai.gr/news/environment/article/241951/stin-epitropi-anaforon-horoi-diaheirisis-aporrimmaton-egatastaseis-dei/#ixzz2fHCRXAzf τα επίσημα στοιχεία, οι εν ενεργεία, ανά την επικράτεια, Χώροι Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ανέρχονται σε εξήντα. Στη πραγματικότητα, όμως, υπερβαίνουν τους τριακόσιους. Και, όπως μας έχει καταστήσει σαφές, το όποιο ημερήσιο πρόστιμο κληθεί να καταβάλει η χώρα μας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στην υποχρέωση άμεσης αποκατάστασής τους, θα είναι με βάση τον πραγματικό αριθμό μη αποκατεστημένων παράνομων χωματερών και όχι με όσες δηλώσουμε ότι παραμένουν σε λειτουργία. Γιατί ένας μεγάλος αριθμός παράνομων χωματερών, μόνο στα χαρτιά φέρονται να έχουν κλείσει. Βγαίνει δηλαδή, μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου, για κλείσιμο της τάδε παράνομης χωματερής, αλλά επί της ουσίας, παραμένει σε λειτουργία κι εξακολουθεί να αποτελεί υποδοχέα πάσης φύσεως αστικών (και μη) απορριμμάτων...

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για την συνέχιση της λειτουργίας παράνομων χωματερών, μας έχει, ήδη, επιβληθεί πρόστιμο, ύψους 21.700.000 ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα κληθούμε να καταβάλλουμε και ημερήσιο πρόστιμο, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με βάση τον πραγματικό αριθμό μη αποκατεστημένων χωματερών και όχι όσες εμείς δηλώσουμε, ότι παραμένουν σε λειτουργία.


ΠΗΓΗ :  Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη