Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο άνθρωπος που διάλεξε τη φυλακή


Ο James Verone ξύπνησε στις 9 Ιουνίου με μία περίεργη αίσθηση αναμονής. Έκανε το καθιερωμένο του πρωινό ντους, σιδέρωσε το πουκάμισό του και πήρε ένα ταξί για να τον μεταφέρει στον προορισμό του. Στη συνέχεια λήστεψε μια τράπεζα.
Ο 59χρονος Verone, εργαζόταν για 17 χρόνια στην Coca cola σαν διανομέας. Όταν απολύθηκε πριν από τρία χρόνια, έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια του. Ξεκίνησε την αναζήτηση εργασίας κυρίως για δουλειές μερικής απασχόλησης, ενώ ζούσε από κάποια λιγοστά χρήματα που είχε μαζέψει. Κατέληξε σε ένα μαγαζί με ψιλικά σαν υπάλληλος, μολονότι δεν ήταν η πρώτη του επιλογή. Έπειτα από λίγο καιρό, άρχισαν να διαφαίνονται κάποια προβλήματα στην υγεία του, που τον δυσκόλευαν στην δουλειά του. Οι αρθρώσεις του ήταν πρησμένες, ενώ παρατήρησε έναν όγκο να προεξέχει από το στήθος του.
Με τις οικονομίες του να έχουν ήδη τελειώσει, έκανε αίτηση για πρόωρη κοινωνική ασφάλιση, ωστόσο, του εγκρίθηκαν μόνο, δωρεάν κουπόνια σίτισης. Όντας περήφανος, δεν ήθελε να γίνεται βάρος στα αδέρφια του παρότι ο σωματικός πόνος ήταν αβάσταχτος και έχρηζε ιατρικής παρακολούθησης.
Πριν από μερικούς μήνες, ο Verone, άρχισε να ζυγίζει τις επιλογές του. Απευθύνθηκε σε καταφύγια αστέγων, ενώ παράλληλα
σκέφτηκε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Είχε επίσης μια άλλη ιδέα, έσχατη στο μυαλό του: Να διαπράξει ένα έγκλημα που θα τον οδηγούσε στη φυλακή. Εκεί, θα είχε την ιατρική περίθαλψη που είχε ανάγκη, δωρεάν φαγητό και στέγη.
Ο Verone ήταν ανέκαθεν συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Πούλησε τον οικιακό του εξοπλισμό για να μπορέσει να ξοφλήσει το ενοίκιο του σπιτιού που ζούσε και στη συνέχεια έμεινε για δύο ημέρες σε ξενοδοχείο στη Νότια Καρολίνα, μέχρι το πρωινό της 9ης Ιουνίου.
Όταν ξημέρωσε αυτή η μέρα, ο Verone ήταν έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο του. Ακολούθησε τη συνηθισμένη του ρουτίνα και στη συνέχεια πήρε ένα ταξί με προορισμό μια τυχαία τράπεζα. Η πρώτη που αντίκρισε ήταν η τράπεζα RBC.
O Verone δεν ήθελε να τρομάξει κανέναν, γι’ αυτό είχε προετοιμαστεί για ένα παθητικό τρόπο ληστείας. Δίχως να έχει στην κατοχή του κάποιο όπλο, έδωσε στην ταμία ένα σημείωμα που έγραφε «Ληστεία, παρακαλώ δώστε μου μόνο ένα δολάριο». Ύστερα είπε, «θα καθίσω εδώ στην καρέκλα και θα περιμένω την αστυνομία». Οι αστυνομικοί που έφθασαν, τον έδεσαν δίχως κόπο με χειροπέδες, τον οδήγησαν στο τμήμα και ύστερα στη φυλακή.
Δεν ήταν ιδιαίτερα νευρικός. Αν μη τι άλλο, ο Verone είπε πως ήταν συγκινημένος που είχε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, με απώτερο σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στην ελεύθερη ιατρική φροντίδα που θα του πρόσφερε η φυλακή. «Αν δεν έχεις την υγεία σου, δεν έχεις τίποτα» ανέφερε ο ίδιος, που έτρεφε μεγάλες ελπίδες ότι είχε καταφέρει τον στόχο του. Το ιδανικό σενάριο γι’ αυτόν, θα ήταν μια διάγνωση και θεραπεία για τον όγκο στο στήθος και εγχείρηση στα πόδια. Θα περνούσε κάποια χρόνια στη φυλακή και στη συνέχεια θα έβγαινε για να συλλέξει τα χρήματα από τη σύνταξή του, αφού θα είχε πλέον περάσει το όριο ηλικίας.
Σκοπός του Verone ήταν να βρεθεί κατηγορούμενος για ληστεία τράπεζας. Ωστόσο, επειδή απαίτησε μόνο ένα δολάριο κατηγορήθηκε για ατομική κλοπή του ταμία, κάτι, που είναι επίσης αδίκημα αλλά δεν θα είχε την ίδια ποινή.
Πριν διαπράξει τη ληστεία, ο Verone είχε ταχυδρομήσει μια επιστολή στην τοπική εφημερίδα, με διεύθυνση αποστολέα την φυλακή του Gaston County.
«Τη στιγμή που θα λάβετε αυτό το γράμμα, μια ληστεία θα έχει γίνει από εμένα για ένα μόνο δολάριο. Έχω επίγνωση των πράξεών μου, το μυαλό μου είναι υγιές, το σώμα μου όμως δεν είναι. Γνωρίζω ότι ένα κακούργημα δεν θα μ’ έβλαπτε αφού δεν μπορώ πλέον να εργαστώ».
Ο Verone είναι πλέον πίσω από τα σίδερα της φυλακής του Guston County. Η εγγύηση για την αποφυλάκισή του, έχει πέσει στα 2000 δολάρια από τα 100.000 που ήταν αρχικά και ο ίδιος δεν σκοπεύει να την πληρώσει. Όπως αναφέρει «Δεν μετανιώνω καθόλου γι’ αυτό που έκανα. Αν δεν είχα προσπαθήσει τα πάντα, όλες τις εναλλακτικές που είχα, τότε θα αισθανόμουν πολύ άσχημα. Διάλεξα την φυλακή..».
ithaque 

Το πρότεινε η Έλλη Βασιλάκη