Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Έγινε 85 (!) o Μίκυ Μάους



Του Γιάννη Λακούτση


Τα γενέθλια του είχε ο πιο διάσημος ποντικός, σύμβολο της Disney. Ο Μίκυ Μάους έγινε 85 χρόνων. Δημιουργός του, ο Γουολτ Ντίσνεϊ. Η επίσημη ημερομηνία «γέννησης» του Μίκυ Μάους είναι η 18η Νοεμβρίου 1928 όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους Steamboat Willie ( Το Ατμόπλοιο Γουίλι).
Στην πραγματικότητα, είχε κάνει την εμφάνιση του στη μεγάλη οθόνη λίγους μήνες πριν στην ταινία Plane Crazy. O Ντίσνεϊ εμπνεύστηκε τον Μίκυ σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του. Μόλις είχε χάσει τα εμπορικά δικαιώματα του πρώτου του ήρωα, του λαγού Οσβαλντ και οι περισσότεροι συνεργάτες του τον είχαν εγκαταλείψει. Σε λίγους μόνο μήνες ο καινούργιος του ήρωας ήταν γεγονός.
Τον ονόμασε Μόρτιμερ, αλλά η κυρία Ντίσνεϊ είχε διαφορετική άποψη και αντιπρότεινε το Μίκυ, που επικράτησε τελικά. Η επιτυχία ήταν άμεση.
Το 1930 έκανε την πρώτη του έντυπη εμφάνιση. Στην Ελλάδα έφθασε από τις Εκδόσεις Τερζόπουλου,  το 1966.
Ο μικροσκοπικός ποντικός πρωταγωνιστεί στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τον τύπο. Εικονίζεται σε σεντόνια πετσέτες, ρολόγια, μολύβια και σε πολλά ακόμη προϊόντα. Κάθε χρόνο συνεισφέρει στα ταμεία της Ντίσνεϊ, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου, πάνω από 5 δις δολάρια. Η ελληνική οικονομική κρίση δεν άφησε ούτε και αυτόν ανεπηρέαστο. Έτσι μετά από 47 χρόνια, ο Μίκυ, μας αποχαιρέτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, που κυκλοφόρησε και το τελευταίο τεύχος του.