Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχει καμία «οφσόρ» εταιρεία που να έχει ως έδρα το Κρανίδι!

Δεν υπάρχει καμία «οφσόρ» εταιρεία που να έχει ως έδρα το Κρανίδι!

 enimerosipeloponnisou

Ανάργυρος Μέξης -Δικηγόρος
*Αναληθή και παραπλανητικά, όλα τα δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε., δηλώνει, στην Ενημέρωση Πελοποννήσου" απαντώντας σε ερωτήματα του δημοσιογράφου Κώστα Πρώιμου,  ο δικηγόρος Ανάργυρος Μέξης.

Είναι άκρως αναληθή και παραπλανητικά, τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, που με συστηματικές αναφορές, εστιάζουν στην ύπαρξη «Οφσόρ» εταιρειών, οι οποίες έχουν ως έδρα το Κρανίδι…
Τα «συστημικά» Μ.Μ.Ε, προσπαθούν περίτεχνα να καθιερώσουν, στις συνειδήσεις τηλεθεατών, αναγνωστών, την Ερμιονίδα ως ένα μοναδικό «φόρο-παράδεισο», που φιλοξενεί και «υποθάλπτει» ούτε λιγότερες αλλά ούτε περισσότερες, από εκατόν ογδόντα επτά υπεράκτιες εταιρείες… Η πραγματικότητα όμως, απέχει πολύ και σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα, που προωθούν τα ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα, γιατί κανένας δεν μπορεί να δεχτεί, ότι η συστηματική παραπληροφόρηση, γύρω από τις υποτιθέμενες «οφσορ» του Κρανιδίου, είναι απόρροια της άγνοιας των συντακτών τους…
Για την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, ο κ. Ανάργυρος Μέξης, δικηγόρος από την Ερμιονίδα, δήλωσε αποκλειστικά στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα πολλών Μ.Μ.Ε., κατά την τελευταία τριετία, στα οποία το Κρανίδι αναφέρεται, ως  «φορολογικός παράδεισος και έδρα 187 offshore», θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η πρωτεύουσα της Επαρχίας Ερμιονίδας, του Νομού Αργολίδος, ΔΕΝ αποτελεί έδρα καμίας offshore εταιρείας και ότι οι φορολογικοί νόμοι που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα ισχύουν και στην κωμόπολη του Κρανιδίου. Η φοροδιαφυγή είναι παράνομη τακτική που εφαρμόζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι τοπικό φαινόμενο. Οι τίτλοι και το περιεχόμενο των περισσότερων δημοσιευμάτων διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Σχόλια όπως το πρόσφατο «Κωμόπολη- Offshore» του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» και «Κρανίδι το ελληνικό…Λιχτενστάϊν» αλλά και  «μία  offshore ανά 25 κατοίκους» της εφημερίδας «Έθνος» υπονοούν ότι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων στο Κρανίδι και στο Πορτοχέλι διαφέρει κατά πολύ σε πλούτο και πολυτέλεια από τον τρόπο ζωής των υπόλοιπων Ελλήνων. Ότι η φοροδιαφυγή στην Επαρχία Ερμιονίδας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πλην όμως, οι κάτοικοι της επαρχίας Ερμιονίδας  υποφέρουν το ίδιο με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες και θα ήταν δίκαιο και αληθινό, τα Μ.Μ.Ε. να διαχωρίζουν τις offshore από την επαρχία Ερμιονίδος και τους πολίτες της.
Θα πρέπει, δηλαδή, να εξηγούν με σαφήνεια και απλά λόγια στα ρεπορτάζ τους ότι οι offshore είναι εταιρείες που έχουν την  έδρα τους σε ξένα κράτη και νησιά, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, ο Παναμάς, η Μονρόβια Λιβερίας κ.λ.π. και όχι στο Κρανίδι.
Οι δημιουργοί αυτού του δήθεν φορολογικού παραδείσου δεν είναι οι κάτοικοι του Κρανιδίου, αλλά μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικοί, εφοπλιστές και γνωστοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αγόρασαν μέσω των υπεράκτιων εταιρειών τους, μεγάλες κυρίως παραθαλάσσιες εκτάσεις στο Πόρτο Χέλι, στον Άγιο Αιμιλιανό, στο «Κουνούπι», στο «Θυννί» και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Ερμιονίδας, αλλά σπανίως κατέβαλαν φόρους ιδιοκτησίας.
Πίσω από τις offshore, τα γιωτ, τα learjets και τις πολυτελείς βίλες, κρύβονται μεγιστάνες του πλούτου από όλο τον κόσμο και όχι οι κάτοικοι του Κρανιδίου.
Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω αν με την τακτική που ακολουθεί η πλειονότητα των Μ.Μ.Ε. εξυπηρετούνται ή όχι συμφέροντα, αλλά να τονίσω, ότι η τακτική αυτή, εκθέτει και δυσφημεί την επαρχία Ερμιονίδος και τους κατοίκους της.
Άλλωστε, την ίδια στιγμή που τα Μ.Μ.Ε. ασχολούνται αποκλειστικά με τις 187 offshore που έχουν δηλωθεί ότι διενήργησαν πράξεις στην πρώην ΔΟΥ Κρανιδίου, στη ΔΟΥ Μυκόνου έχουν δηλωθεί 244, στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών έχουν δηλωθεί 2.908 και στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά 1.195.
Στη χώρα μας έχουν δηλωθεί σε αντίστοιχες ΔΟΥ, συνολικά, περισσότερες από 21.000 offshore εταιρείες και συνεπώς η φοροδιαφυγή, αφορά το σύνολό των offshore πανελληνίως και τους οικονομικά ισχυρούς που κρύβονται από πίσω και όχι τους κατοίκους της επαρχίας Ερμιονίδας».