Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Από βουλευτή κύριο Κοδέλα

"Η υφαρπαγή της Δημόσιας γης και η δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας δεν πρέπει να περάσουν."

Όλα μαζί ακούγονται ωραία αλλά δεν έχουν συνοχή. Η υφαρπαγή της Δημόσιας γης εννοείται ότι γίνεται από ιδιώτες. Δηλαδή κάποιοι από το Δημόσιο χώρο βοηθούν, ώστε η δημόσια γη να πουληθεί και μάλιστα φτηνά ή τζάμπα (υφαρπαγή) σε ιδιώτες. Και αυτό δεν πρέπει να περάσει.
Από την άλλη δεν πρέπει να περάσει η δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας, προφανώς εννοεί ότι η ιδιωτική περιουσία μέσω υπερβολικής φορολόγησης ουσιαστικά δημεύεται.
Δηλαδή αυτός που θα καταφέρει να υφαρπάσει τη δημόσια γη δεν κερδίζει τίποτα, γιατί θα δημευθεί εκ νέου. Τότε τι τη θέλει;
Συναρμογή λέξεων - συνθημάτων, που δεν πείθει.
Σταράτα πράγματα:
Πες μας πώς θα προστατεύσεις την καλλιεργήσιμη γη που είναι όλη ιδιωτική. Θα την δημεύσεις; Θα την αφήσεις στους ιδιώτες αλλά καταργείς το αγροτεμάχιο και την οικοπεδοποίησή της, άρα την προστατεύεις;
Η Δημόσια γη είναι δάση που δεν πειράζονται και μερικές χιλιάδες στρέμματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Πολλά από αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν γιατί προστατεύονται με πολλούς τρόπους.
Αλλά το ερώτημα είναι απλό: Όλα τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα προήλθαν από πωλήσεις καλλιεργήσιμης γης (πλην των κρατικών ΞΕΝΙΑ που νομίζω όλα είναι σε δημόσια γη και δάση). Παράδειγμα το Σαλάντι που πιάνει τον καλλιεργήσιμο χώρο και μέγα μέρος της παραλιακής ζώνης Σαλαντίου. Αυτό είναι λογικό ή παράλογο; Για μένα είναι παράλογο και έγκλημα. Μπορούσε το δημόσιο να διαθέσει ένα κομμάτι βουνού παραθαλάσσιου από το Σαλάντι μέχρι Άγριους Λιμένας, όχι για ένα αλλά για δέκα ξενοδοχεία. Αυτό είναι λογικό ή παράλογο; Για μένα είναι λογικότατο.
Και αν όλα τα δημεύσεις ο τουριστικός τομέας απαιτεί να του παραχωρήσεις ή πουλήσεις παραθαλάσσιες εκτάσεις. Αν του δώσεις καλλιεργήσιμη γη, πρωτοπόρησαν ήδη οι αγρότες μας. Αν του δώσεις μη καλλιεργήσιμη γη, δηλαδή παραθαλάσσια βουνά, δεν χρειάζεται να δημεύσεις τίποτα γιατί ήδη είναι σχεδόν όλα δημόσια και μπορείς να τα διαθέσεις και τώρα.
Από λέξεις - συνθήματα, "αλλαγή", "επανίδρυση" και τα παρόμοια, μποχτήσαμε. Δέκα απλές κουβέντες με αριστοτέλεια λογική μπορούμε νάχουμε;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος