Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Υπο μερικό έλεγχο η φωτιά στη Θερμησία.Συνεχείς αναζωπυρώσεις..

 Φωτογραφίες ντοκουμέντο απο την άνιση μάχη που έδωσε το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Κρανιδίου την πρώτη ώρα της πυρκγιάς.(μέχρι να έρθουν οι πρώτες ενισχύσεις η φωτιά  εχει εξαπλωθεί παρα πολύ )..Τελικά παρόλη την μάχη υπο πολύ υψηλές θεροκρασίες και πυκνους καπνούς  η φωτιά υπερκέρασε το θέση αυτή ,και εξαπλώθηκε πρός όλες τις κατευθύνσεις...Στο χώρο ήταν και το ένα πυροσβεστικό του δήμου με τους κ.Τσαμαδό και Κολυμπάδη(η έλλειψη προσωπικού στο Δήμο Ερμιονίδας εμφανής) ..,και το ενα όχημα  απο τα δύο  οχήματα της εθελοντικής ομάδας ..που έκαναν ότι μπορούσαν μέσα στο χαμό..
Η κινητοποίηση του Δήμου Ερμιονίδας θεωρείται  ικανοποιητική καθώς πέτυχε την αποστολή υδροφόρων αλλα και μηχανημάτων σε σχετικά αποδεκτούς χρόνους.
Την  κατασταση πάντως έσωσαν τα εναερια μεσα,και ιδαίτερα το   ελικόπτερο Ericson που οριοθέτησε με αλλεπάληλες ρίψεις τα μέτωπα της φωτιάς ...
Είμασταν τυχεροί  σχετικά που υπήρχε διαθεσιμότητα γιατι αλλιώς.........

Περισσότερα στον ΙΧΝΗΛΑΤΗ, μέλλος της   ομάδας "Εθελοντές πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερμιονίδας"  που είναι παρόντες σε κάθε πυρκαγιά και τους ευχαριστούμε.

Ηρθαν τα “μαντάτα” …..

Διαβάζουμε τα "μαντάτα" στο villadidimo 
 
Εγραφα σε προηγούμενη ανάρτηση:
“ Σε λίγο θα μας ξεκληρίσουν από τον Τόπο μας, και ξέρω πολύ καλά τι γράφω. …
Και μέσα σε ώρες, ήρθε, επίσημα, η επιβεβαίωση!
Βέβαια έχουμε πολλά, πάρα πολλά να πούμε.
Αλλά να έρθουν και οι μετρήσεις που ζήτησε η Κοινότητα Διδύμων, να δούμε τι συμβαίνει και με τα άλλα νερά, τα νερά της άρδευσης.
Για την ώρα να σημειώσω:

Για τα νερά ύδρευσης σε Δίδυμα, Ράδο και Λουκαϊτι, Φούρνους και Θερμησία,  προσέξτε την διατύπωση: “ … η δειγματοληψία του υδρευτικού δικτύου παρουσίασε χαρακτηριστικά νερού κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση …’.
Πέρα από την ασυναρτησία και ασυνταξία, δεν λέει καθαρά ότι το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά λέει, “παρουσιάζει χαρακτηριστικά νερού κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση”,  και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!
“Τεχνική” Δημάρχου Δ. ΚαΜίζη, που είναι και Γιατρός μην χαιρετίσω.
Και εδώ πολιτικάντικα ρε!
Επί πλέον να αναφέρω ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται σε κάποια πηγάδια, όχι ύδρευσης, στα Δίδυμα για το οποίο έγραψα πολλά πριν λίγο καιρό, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα εμφανίζεται και σε άλλα πηγάδια στον υπόλοιπο Δήμο!
Εδώ και κυρίως εδώ.
Και επί πλέον οι ρύποι που έχουν μετρηθεί στα δείγματα είναι οι απολύτως απαραίτητοι προκειμένου να χαρακτηρισθεί το νερό πόσιμο ή όχι.
Αλλά βέβαια δεν είναι αυτό το ζητούμενο!
Το ζητούμενο είναι αν τα νερά αυτά είναι κατάλληλα για άρδευση και πότισμα ζώων.
Μέχρι να τα ξαναπούμε ρίξτε μια ματιά στα σχόλια του Βασίλη Γκάτσου:
Περισσότερα στο villadidimo 

Μεγάλη φωτιά στα Πηγάδια Θερμησίας

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Πηγάδια Θερμησίας στη θέση Νταρκέικα. Ήδη έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα και ειδοποιήθηκαν και κατευθύνονται στην περιοχή βυτιοφόρα οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα.
Λόγω του δύσβατου της περιοχής και του ισχυρού πνέοντος ανέμου, επτά μποφόρ, το έργο της κατάσβεσης με επίγεια μέσα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ενημερώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναμένεται σε λίγα λεπτά η από αέρος επιχείρηση κατάσβεσης. 

πηγές: hydramysoul
           ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Αργολίδα: Κλείνουν 12 σχολεία

ναστέλλεται η λειτουργία σχολικών μονάδων

Με έγγραφο του ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρος Μισθός που αποστέλλει προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας με ημερομηνία 5/8/2013, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας των παραπάνω ολοήμερων τμημάτων και σχολικών μονάδων στην Αργολίδα.

Τα σχολεία ειναι τα εξής:

1 .Νηπιαγωγείο Αραχναίου
2. Νηπιαγωγείο Νέας Τίρυνθας 
3. 6° Νηπιαγωγείο Άργους 
4. Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου 
5. Δημοτικό Σχολείο Διδύμων  
6. Δημοτικό Σχολείο Νέας Τίρυνθας 

1. 1/Θ Νηπιαγωγείο Λευκακίων 
2. 1/Θ Νηπιαγωγείο Ελληνικού  
3. 1/Θ Νηπιαγωγείο Προσύμνης 
4. 1/Θ Νηπιαγωγείο Σχινοχωρίου 
5. 1/Θ Νηπιαγωγείο Σκοτεινής  
6. 1/ΘΔημοτικό σχολείο Γυμνού

Ακολουθούν τα έγραφα και η αιτιολόγηση της αναστολής παρακάτω:

Αυτό το σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας?



Παρακολουθούμε διαρκώς με συγκίνηση τον αγώνα και το πρόγραμμά σας από την Αργολίδα. Μέσα από αυτό μαθαίνουμε τις εξελίξεις για την ΕΡΤ, την Υγεία, την Παιδεία και την πολύπαθη Ελλάδα.
(Με συνημμένο αρχείο) σας στέλνουμε κάποια στοιχεία που αφορούν την Εκπαίδευση στη χώρα μας και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στο Νέο Γενικό και Τεχνικό Λύκειο σχετικά με το μάθημα της Πληροφορικής που επίσης καταργείται στο Λύκειο και του τομέα Πληροφορικής στο Τεχνικό Λύκειο.
Την εποχή της Πληροφορίας και της Τεχνολογίας στο Νέο νομοσχέδιο που προτείνεται για ψήφιση τέλος Αυγούστου το μάθημα της πληροφορικής γίνεται παρελθόν, οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων κλάδων οδηγούνται στην μετάταξη - απόλυση και οι μαθητές στον ψηφιακό αναλφαβητισμό.
Οδηγίες προς τις Περιφερειακές διευθύνσεις εκπ/σης ζητούν να γίνει ο υπολογισμός των κενών - πλεονασμάτων εκπαιδευτικών με βάση  το ωρολόγιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει το προς ψήφιση νομοσχέδιο!!!
Σας ευχόμαστε "Καλό Αγώνα" Ομάδα εκπαιδευτικών Αργολίδας
Αυτό το σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας?
Το σχολείο αλλάζει
Καταργούνται τα μαθήματα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο, των

BEACH PARTY

2ο BEACH PARTY

Παραλία ΝΗΣΑΚΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ



Την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 17:00  
Oι dj
Antonis Fountas (Antonis Fd),
MATTEO (Thodoris Margiolas)
και SUGAR (Konstantinos Zafeiris) 
σας υπόσχονται ένα τρελό απόγευμα,
γι΄ αυτό
φοράμε μαγιό και περνάμε καλά !
Την Πέμπτη 8 Αυγούστου στις 21:30 το 6ο rock festival
με νεανικά συγκροτήματα από την περιοχή μας,
σε μια ΡΟΚ
βραδιά πάνω στη θάλασσα !


argonafplia

Έλλη Βασιλάκη

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

20ή εκδήλωση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος"

Πέμπτη 8 Αυγούστου,7.00 – 8:30 μ.μ.
 Τα ζάρια των ιστοριών. Λέμε ιστορίες για χρώματα.
Ρίχνουμε τα ζάρια των ιστοριών και αρχίζει η ιστορία μας που περιλαμβάνει ένα πολύχρωμο αντικείμενο.
 Με τη Ζωή Ασβεστοπούλου.
Στη βιβλιοθήκη. Για παιδιά 9-12 ετών. Χωρίς προεγγραφή.
O κόσμος στη βιβλιοθήκη μας είναι πολύχρωμος! 
Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης,καινοτομίας,δημιουργικότητας

πλήρης απαξίωση & οπισθοδρόμηση

Όχι στην κατάργηση των Καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο

Με διαδικασίες που εγγυώνται μόνο το θρίαμβο της ασυναρτησίας και την αποκαθήλωση κάθε έννοιας πραγματικής επιστημονικής σοβαρότητας και κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τον επανακαθορισμό του νέου ωρολογίου προγράμματος στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Με εντολές αυταρχισμού που δόθηκαν στις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας την 1η Αυγούστου, (απαιτώντας να υπολογιστούν αυθημερόν και να αποσταλούν ανυπερθέτως ως το πρωί της επόμενης μέρας 2 Αυγούστου κενά – πλεονάσματα κλπ!) σβήνουν από τον εκπαιδευτικό χάρτη μαθήματα, καταργούν δίχως το παραμικρό ίχνος κατανόησης της σημασίας και των λειτουργιών τους τα Καλλιτεχνικά μαθήματα στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Θεωρούμε αποσυνθετική, διαλυτική και απολύτως ασύμβατη προς τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, τον εξοβελισμό της καλλιτεχνικής διδασκαλίας από τις Β’ και Γ’ τάξεις του Γυμνασίου.

Το δήθεν μάθημα επιλογής που ορίζεται βαρύγδουπα από το Υπουργείο «Βιωματικές Δράσεις – Συνθετικές – Δημιουργικές – Project» που μπορεί να διδάξει… όποιος θέλει (ή καλύτερα όποιος προλάβει) και που ανάμεσα στα 8(!) αντικείμενα που το συναποτελούν, περιλαμβάνεται και το ψευδεπίγραφο «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης», δεν είναι παρά ένα κακότεχνο υποκατάστατο, ένα εξίσου αντιεπιστημονικό και αντικαλλιτεχνικό άλλοθι για τη διάλυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την εντολή κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, που υποδηλώνει την πλήρη απαξίωση των λειτουργιών της Τέχνης και σημαίνει στην ουσία έτσι την οπισθοδρόμηση όλης της εκπαίδευσης πολλά χρόνια πίσω.

Απαιτούμε σε πλήρη συμφωνία με τις αληθινά επιστημονικές, κοινωνικές και παιδαγωγικές αξιώσεις της εποχής μας, όχι την κατάργηση και την έξωση αλλά τη στερέωση, εμπέδωση, εμπλουτισμό και παραπέρα ανάπτυξη της καλλιτεχνικής διδασκαλίας σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευση, και ειδικά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

 Πράγματι, το ΥΠΕΠΘ όχι μόνο καταργεί πλήρως τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών στις Β΄ και Γ΄ τάξεις Γυμνασίου, αλλά και προωθεί ανενδοίαστα τον απολύτως εξωφρενικό και παράλογο εξοστρακισμό των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων  (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο) από το Λύκειο, αν και τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις Πανελλαδικές και η επίδοση σ’ αυτά είναι βασική προϋπόθεση για πλείστες όσες Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα της χώρας.

Η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, αυτή την αποδεκτή από την κοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια αλήθεια, κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να την παραγνωρίσει.
Σε καμιά περίπτωση πάντως, εμείς δεν θα μείνουμε απαθείς παρατηρητές της διάλυσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, της κατακρήμνισης ό,τι αξιόπιστου και σοβαρού έχει οικοδομηθεί στη σφαίρα της καλλιτεχνικής διδασκαλίας, στην ουσία αποκλειστικά χάρη στις προσπάθειες και τον αγώνα των καλλιτεχνών – εκπαιδευτικών.
Μαζί με όλο τον πληττόμενο εκπαιδευτικό κόσμο, θα υπερασπίσουμε τις αξίες της Τέχνης, το Δημόσιο Σχολείο και τα δικαιώματα των λειτουργών του.

● Όχι στην κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο
● Να αποσυρθούν άμεσα οι εντολές κατάργησης των Καλλιτεχνικών
● Όχι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Για το Δ.Σ.
η Γραμματέας Ν.Παληοκώστα
            η Πρόεδρος Ζ. Χατζή
                                                            
ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 
 
Έλλη Βασιλάκη

Με χορηγό το Nammos

από τη Βάλια Μπαζού, στο ΠΟΝΤΙΚΙ, 25.07.2013

σχολειοΤις τελευταίες ώρες στην επικράτεια του μέσου Έλληνα, ένας συνειρμός έχει γίνει talk of the town.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, από το κλείσιμο 118 σχολείων και νηπιαγωγείων θα εξοικονομηθούν 76.000 ευρώ το 2013 και 228.000 ευρώ το 2014.
Κάθε λουκέτο, δηλαδή σε σχολείο ή νηπιαγωγείο έχει 2.500 όφελος για το δημόσιο ταμείο. Το ιλιγγιώδες ποσό αντιστοιχεί με τις μισές εισπράξεις που έκανε το  Nammos στην Ψαρού, τη βραδιά που «επαναστάτησε» ο Ρέμος
Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τη βραδιά εκείνη, το σικ σκυλάδικο έκανε τζίρο 420.000 ευρώ. Το μενού κατ΄άτομο, λένε,  χρεώθηκε 180 ευρώ χωρίς τις παράπλευρες «απώλειες».
Και το ερώτημα είναι: Εάν το Nammos και ο Ρέμος αποφάσιζαν να διαθέσουν τις μισές εισπράξεις εκείνης της νύχτας στο υπουργείο Παιδείας θα μπορούσαν να μείνουν ανοικτά 118 σχολεία και νηπιαγωγεία;
Λαϊκισμός; Λιγότερος φαντάζομαι από αυτόν που χώρεσε στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας…
psithyroi8 

Ο Βλάμης



Ο Βλάμης



Έβγα λουκουμαδένια / στο παραθύρι σου,

Περλ Χαρμπορ η καρδιά μου / για το χατίρι σου.

Γλυκιά μου, φεγγαρένια, / μπιρμπιλομάτα μου,

μαλάκια χρυσαφένια, / γαλανομάτα μου.

Άφησε τις καντρίλιες / και τα θυμώματα

άνοιξε πια τις γρίλιες / ασ’ τα καμώματα.

Λυπήσου με λιγάκι / άγγελε ξανθωπέ,

άλλαξε υφάκι  / άφησε το τουπέ.

Πλησίασε στο παραθύρι / δες απ’ τις γρίλιες σου,

πίνω ξεροσφύρι / στις μπουκαμβίλιες σου.

Ντυμένος τα καλά μου / μα εσύ με αγνοείς,

θολώνουν τα μυαλά μου /  που με περιφρονείς.



Το ίδιο είστε όλες / μάγισσες, φόνισσες

γυναίκες κουτσομπόλες, /  απατεώνισσες.

Εγώ είμαι παλικάρι / δεν ξέρω ψέματα,

το μαχαίρι στο θηκάρι / θα τρέξει αίματα.

Στέκομαι για λίγο, / κάνω μια σκέψη δεύτερη

αφήνω την καρδιά μου / να πετάξει λεύτερη.

Να δώσω είναι ώρα / τόπο στην οργή

πρέπει να πάρω τώρα / απόφαση γοργή.

Στο διπλανό κουτούκι / τρικλίζοντας

μπαίνω κι απ’ το σεντούκι / του νου σκαλίζοντας:

« Εις υγείαν των ερώτων

το ποτήριον το πρώτον».



                                           Ο ξέμπαρκος


(Ξέμπαρκος, είναι το ψευδώνυμο ενός Ερμιονίτη)

.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

Ράμπες διευκόλυνσης πρόσβασης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων τοποθετήθηκαν σε τέσσερις παραλίες του δήμου μας. Οι παραλίες είναι οι εξής: Δάρδιζα, Λεπίτσα, Βερβερόντα, Κουβέρτα. Οι κατευθυντήριες πινακίδες είναι τοποθετημένες σε σημεία ευρείας κυκλοφορίας έτσι ώστε να επιτυγχάνεται εύκολα η εύρεση της εκάστοτε παράλιας! Σε επαφή που είχαμε με τον πανελλήνιο σύλλογο παραπληγικών, μας ανακοινώθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν μελέτη με ολοκληρωμένες υποδομές διευκολύνσεων για τις παράλιες, την οποία αναμένουμε για τη δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών προσβασιμότητας!


Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Α.Π.Δ.Ε
Γουζούασης Ευάγγελος

ελληνική ιστοσελίδα ανταλλαγής προϊόντων

 

Την πρώτη
ελληνική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για ανταλλαγές προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων δημιούργησε μια ομάδα νέων ανθρώπων, προσφέροντας σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου τη δυνατότητα να αποκτήσουν από λάδι και παραδοσιακές μαρμελάδες μέχρι "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα, οικιακές συσκευές, έπιπλα, ποδήλατα, αυτοκίνητα και οικόπεδα χωρίς να χρειάζονται καθόλου ευρώ.

Ο λόγος για την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγών , την ανέπτυξαν οι Γιάννης Δεληγιάννης, Γιώργος Καραμανόγλου, Μιχάλης Πιτσικάλης και Μαριάνθη Σταυρίδου.

Χάρη σε αυτήν, περισσότερα από 9.000 άτομα και 200 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής εύκολα και γρήγορα εκατοντάδες ανταλλαγές, επιτυγχάνοντας σε περίοδο οικονομικής κρίσης εξοικονόμηση δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
 
Πηγή: Τύπος της Κυριακής
 
Έλλη Βασιλάκη

Ελληνική Γλώσσα

ένα συμπυκνωμένο, αλλά αξιόλογο και διαφωτιστικό άρθρο,
που αξίζει να επικοινωνηθεί και να κεντρίσει "ανήσυχους" και μη, με... "γνωσο-περιέργεια"

Έλλη Βασιλάκη




Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα (Bιβλίο Γκίνες). Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft).

Η Ελληνική και η Κινέζικη είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο τόπο εδώ και 4.000 έτη.
Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ένα πιάτο για σένα

ΖΙΖΗ ΣΦΥΡΗ

Ο Μάκης Σίδερης είναι καλλιτέχνης του πηλού. Ζει και εργάζεται στο Πόρτο Χέλι, αλλά τα πιάτα του βρίσκονται στα σπίτια πολλών διεθνών προσωπικοτήτων σε όλο τον κόσμο. 

 

Ανακάλυψα τη χαρά της ζωγραφικής και του να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια στα πρώτα μου σχολικά χρόνια. Τελειώνοντας το λύκειο στο Κρανίδι και αναζητώντας την Αρχιτεκτονική και τη Σχολή Καλών Τεχνών στο μηχανογραφικό δελτίο, ανακάλυψα ότι δεν μπορώ να εγγραφώ μια και δεν είχα ήδη διαγωνιστεί στο μάθημα του σχεδίου. Άλλοι καιροί, άλλη πληροφόρηση…
Για να μη χάσω άλλο χρόνο, αποφάσισα να φοιτήσω στις σχολές κεραμικής Αμαρουσίου του ΟΑΕΔ. Τότε η φοίτηση ήταν τριετής και τα εργαστήρια κεραμικής στο Μαρούσι πάρα πολλά. Μου άρεσε η δουλειά εκεί αλλά τους ενδιέφερε μόνο η παραγωγή, ενώ εμένα με ενδιέφερε η καλλιτεχνική φύση της δουλειάς. Έτσι άνοιξα το δικό μου εργαστήρι στο Πορτο Χέλι το 1989. Στην αρχή έκανα αρχαϊκά αντίγραφα και κομμάτια της λαϊκής μας παράδοσης.
n
Δουλεύω τον πηλό απ’ την αρχή, του δίνω σχήμα και τον διαμορφώνω σε πιάτα και χρηστικά αντικείμενα. Τον ψήνω για να στερεοποιηθεί σε δικά μου καμίνια. Ακολουθεί η ζωγραφική, κάθε αντικειμένου με ειδικά χρώματα. Δεν χρησιμοποιώ στάμπες, δουλεύω κάθε κομμάτι ξεχωριστά σαν έργο τέχνης. Ακολουθεί γυάλωμα και πάλι ψήσιμο στους 1.000° C.
Η περιοχή εδώ κατοικείται από ανθρώπους υψηλών απαιτήσεων

Αρχαιολογικός περίπατος στο Μπίστι

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ     ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ   ΣΤΟ   ΜΠΙΣΤΙ.


    Χθές  βράδυ, δεκάδες  Ερμιονίτες και φίλοι της  πόλης μας, με οδηγό την φιλόλογο- ιστορικό κυρία Ηρα Φραγκούλη, περπατήσαμε στο μαγευτικό Μπίστι, ακούγοντας την Ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις της Ερμιόνης.
       Μια ξεχωριστή και κυρίως ουσιαστική πρωτοβουλία, χωρίς επισήμους ( προσφωνήσεις και χαιρετισμούς), ένας απολαυστικός και χρήσιμος περίπατος, που ξεκίνησε από τη σκάλα του Γαλάτη και συζήτηση για την δολοφονία του, στάση στον Αγιο Νικόλα, όπου είδαμε τα ίχνη του μεσαιωνικού- ενετικού  τείχους, με τις εντοιχισμένες βάσεις αγαλμάτων και τις επιγραφές, περπάτημα στο εσωτερικό δρομάκι πρός το ναό της πλατείας, το μύλο των Μητσαίων, τη σπηλιά της Βιτόριζας και το Φάρο και   επιστρέφοντας από το βορεινό δρόμο, είδαμε το κυκλώπειο τείχος, τα ίχνη  αρχαίου πορφυρείου και μια από τις 13 αρχαίες στέρνες.
      
Συχγαρητήρια στο Δ.Σ του Ι.Λ.Μ.Ε και ιδαίτερα στη πρόεδρό του κ. Ηρα Φραγκούλη, η οποία με τις αναμφισβήτητες γνώσεις, το επικοινωνιακό της  χάρισμα, το χαρούμενο ύφος και τη γλυκειά φωνή της, ξετύλιξε το κουβάρι της  τοπικής μας Ιστορίας, με ιδαίτερα ευχάριστο τρόπο, αποσπώντας τα ευμενέστατα σχόλια των φίλων της Ερμιόνης, που είχαν τη τύχη να είναι στη παρέα μας.

     Μπράβο  Ηρα!  Σε ευχαριστούμε!

  Γεώργιος Ν. Φασιλής

Συναυλία στην Αρχαία Πόλη των Αλιέων


Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

« Η Νεολαία»



Του Γιάννη Λακούτση
« Η Νεολαία»

«Μα ήταν ολοφάνερο πως τρέχαμε σ’ έναν κατήφορο που θα μας έριχνε στο βάραθρο, αν δεν βρισκόταν κάποιος να μας σταματήση. Και βρέθηκε, Ειν’ ενας χρόνος τώρα που κυβερνά την Ελλάδα ο Ιωάννης Μεταξάς. Μόνος του χωρίς βουλές και γερουσίες που όπως είχαν καταντήσει, δεν άφιναν ποτέ τους Κυβερνήτες να κάμουν τίποτα γενναίο… Κι ο κατήφορος τελείωσε. Σταματήσαμε, κάναμε μεταβολή και πήραμε τον ανήφορο του γυρισμού…».
                                                       Σας ασπάζομαι       ΦΑΙΔΩΝ


 Το περιοδικό «Εθνική Νεολαία», του οποίου η έκδοση είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 1934 στηρίζοντας τον Κονδύλη, μετεστράφη προς τις αρχές του Μεταξικού καθεστώτος, αλλά χωρίς δυναμική  κι έτσι σταμάτησε να εκδίδεται στα τέλη του 1937.Το ίδιο συνέβη και με άλλα δυο περιοδικά, «Νεολαία Εθνική»
και «Ελληνική Νεολαία».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Νεολαία», επίσημο όργανο της ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) σταμάτησε και αυτή την έκδοση της μετά από κυκλοφορία είκοσι φύλλων, ( 14 Ιαν. – 27 Μαΐου 1938). Επανεκδόθηκε  έξι μήνες μετά την διακοπή της, αλλά με τη μορφή περιοδικού.Ήταν ένα όργανο « πνευματικής, ηθικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και πολιτικής αγωγής».Πουλιόταν σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της ΕΟΝ, κυρίως σε μαθητές. Έτσι κατόρθωσε να κυκλοφορεί σε 70.000 τεύχη. Από τον Οκτώβριο του 1938 ως την κατάληψη της Αθήνας
από τα Γερμανικά στρατεύματα 26 Απριλίου 1941, κυκλοφόρησε συνολικά σε 133 τεύχη. Σχεδόν σε κάθε τεύχος πρόβαλλε η μορφή του Μεταξά, του οποίου αναδημοσιεύονταν εγκύκλιοι, ρήσεις, νουθεσίες, συνοδευόμενες από φωτογραφίες του. Στις σελίδες του περιοδικού συναντούσε  ο αναγνώστης λογοτεχνική ύλη, παιχνίδια, ανέκδοτα , πλούσια εικονογράφηση, στήλες αλληλογραφίας και κίνησης των σχηματισμών της ΕΟΝ. Καταξιωμένοι συγγραφείς συνεργάστηκαν με το περιοδικό. Ο Νίκος Καζαντζάκης δημοσίευε σε συνέχειες, με το ψευδώνυμο, «ΑΒΓ»το  παιδικό μυθιστόρημα «Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου», χωρίς να ολοκληρωθεί λόγω διακοπής της έκδοσης.
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ( Σας ασπάζομαι   ΦΑΙΔΩΝ), ο Στρατής Δούκας, Μάρκος Αυγέρης, Αιμίλιος Βεάκης, Φώτιος Κόντογλου, Σπύρος Μελλάς, Νίκος Τσελεμεντές, ήταν επίσης συνεργάτες του περιοδικού.
Μόλις ιδρύθηκε η ΕΟΝ ανάμεσα στους νέους που κατατάχτηκαν

Μάρω Δούκα: Ακόμη και με τίμημα τη ζωή μας…

ακόμη και με τίμημα τη ζωή μας…


Η σιωπηρή πλειοψηφία και πολλοί άλλοι παράγοντες έχουν επιτρέψει
στη ναζιστική Χρυσή Αυγή να κλωσάει ανενόχλητη το αυγό της
και να ποδοπατά τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα

Μάρω Δούκα

chronosmag 
Το ότι η Χρυσή Αυγή, αν και κοινοβουλευτικό κόμμα, προγραμμάτιζε να γιορτάσει στην Καλαμάτα με τριήμερο φεστιβάλ από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου στο Πάρκο του Λιμενικού Ταμείου την κατάλυση του κοινοβουλευτισμού, το πραξικόπημα δηλαδή του Ιωάννη Μεταξά και την εγκαθίδρυση δικτατορίας, δεν ήταν για μένα είδηση. Είδηση ήταν ότι οι υπεύθυνοι του Λιμενικού Ταμείου είχαν χορηγήσει αυτή την άδεια.
Καθώς επίσης, μετά την κινητοποίηση της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας, είδηση δεν ήταν η επιβεβλημένη και αυτονόητη ανάκληση της σχετικής άδειας, αλλά το «σκεπτικό» αυτής της ανάκλησης που χαρακτήριζε τον εορτασμό της 4ης Αυγούστου σαν μια απλή εκδήλωση πολιτικού-κομματικού χαρακτήρα! Εννοώντας τι; Μήπως ότι θα ήταν νόμιμο, μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, να τιμηθεί δημόσια μια επέτειος κατάλυσης της Δημοκρατίας; Και κατέληγε η σχεδόν «απολογητική» προς τη Χρυσή Αυγή ανακοίνωση ανάκλησης, επικαλούμενη την τουριστική περίοδο (λες και όταν χορηγούσαν στις 20 Μαΐου τη σχετική άδεια δεν ήξεραν ότι ο Αύγουστος είναι μήνας τουριστικός), ότι στον συγκεκριμένο χώρο θα απαγορευτεί αυτόν τον μήνα και κάθε άλλη εκδήλωση.
Θα ήταν ποτέ δυνατόν μια εκδήλωση μισαλλοδοξίας, σαν αυτή της Χρυσής Αυγής (ακόμη και με τη λογική των ίσων αποστάσεων), να εξομοιωθεί με ένα αντιρατσιστικό, για παράδειγμα, φεστιβάλ που μόνο σεβασμό για τον άλλο, τον ξένο, τον ξεριζωμένο, τον διαφορετικό θα μπορούσε να μας εμπνεύσει; Άσε που, χωρίς

19η εκδήλωση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος"

Δευτέρα , 5 Αυγούστου, 7.00 – 9.00 μ.μ
 Οι σκιές χάθηκαν!
Τα ζώα κρύβονται μέσα σε ένα πολύχρωμο περιβάλλον, κρύβονται μέσα στις ζωγραφιές μας.
 Με την  εικαστικό-εκπαιδευτικό,συνεργάτιδα του Future Library 
Χριστίνα Ντεπιάν
Στη βιβλιοθήκη.  Για παιδιά 8-10 ετών. Με προεγγραφή. Τηλ. 2754032416
Ο κόσμος στη βιβλιοθήκη μας είναι πολύχρωμος!
Καλοκαιρινή εκστρατεία Ανάγνωσης,Δημιουργικότητας,Καινοτομίας.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ειρήνη Βεργίτση – Μία πατρίδα…πολλές στιγμές

«Πρώτη φορά πήγα στην Ερμιόνη όταν ήμουν ακόμη βρέφος» λέει η Ειρήνη Βεργίτση και με κοιτά με αυτό το έντονο, σπινθηροβόλο βλέμμα που φωτίζει την έκφρασή της κάθε φορά που μιλά για τη πατρίδα της μητέρας της. Για τους ντόπιους, είναι ακόμη η «μικρή του καπετάν Αντώνη Κατσογεώργη», ο οποίος έχει στηρίξει το τόπο του συμβάλλοντας δυναμικά στην εξέλιξη του. «Όποτε βρίσκομαι εκεί, συγκινούμαι βαθύτατα που παλιοί φίλοι του παππού μου μοιράζονται μαζί μου συγκινητικές ιστορίες από τα παλιά. Η κοινωνία της Ερμιόνης είναι πολύ δεμένη και αγαπημένη», λέει η νεαρή ζωγράφος και δημιουργός.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου, ακολούθησα την παρότρυνση της Ειρήνης να επισκεφτώ τον Αρχαιολογικό Χώρο στο Μπίστι, το ομώνυμο δάσος, το θαυματουργό Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο. Πέρα από τα tips για τα αξιοθέατα, με ενημέρωσε πως αυτό το καλοκαίρι, λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ερμιόνη μουσείο με παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια των κατοίκων που χρονολογούνται από το 1920. Μου πρότεινε ακόμη να δοκιμάσω τη θαλασσινή κουζίνα και τις σαλάτες του «Σπυραντρέα» αλλά και το μαγειρευτό, παραδοσιακό φαγητό στου «Γανώση». Για τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα εκείνη προτιμά το all day bar-cafe «Yacht Cafe» στο λιμάνι ή το «Μήλο», στο πιο ψηλό σημείο του λιμανιού, με θέα μέχρι την Ύδρα. Για δροσερά κοκτέιλ, μου σύστησε το μπαρ «Casa Dei» στη πίσω πλευρά της Ερμιόνης, τα Μανδράκια, ενώ για καλοκαιρινές βουτιές ξεχωρίζει απομονωμένα, βραχώδη κολπάκια στην πρώτη και δεύτερη «Μπανιέρα», στο Μπίστι. Για την ίδια, η Ερμιόνη αποτελεί καταφύγιο, έναν τόπο όπου ηρεμεί, χαλαρώνει και οργανώνει τα νέα της επαγγελματικά σχέδια. Η Ειρήνη, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στο University for the Creative Arts με BA HONS, με ειδίκευση στο Fashion Promotion και το Illustration, και αφού παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα Painted & Printed Textiles και Costume Design στο Central St. Martins, έκανε πριν από μερικά χρόνια τη πρώτη της ατομική έκθεση στη γκαλερί Υδρότεχνον, ενώ το 2005 πήρε μέρος στο Athens Cowparade με την αγελάδα «Spidercow». Ο πίνακάς της με τίτλο «Disagreement» δημοπρατήθηκε από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Δεσμός» στο πλαίσιο της διοργάνωσης Art of Giving. Αυτή την περίοδο η Ειρήνη Βεργίτση ετοιμάζει μια νέα έκθεση με έργα ακρυλικά και με πενάκι που χαρακτηρίζονται από περίτεχνα, καλειδοσκοπικά μοτίβα.
 Ειρήνη Ζουρνατζή
greekriviera