Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Blog Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικου Σχολείου Ερμιόνης

Καλησπέρα

Ο Σύλλογός μας θέλοντας να διευρύνει τους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης των μελών του, ανακοινώνει την λειτουργία του ιστολογίου. Η δ/νση ειναι:


Εφεξής όλες οι ανακοινώσεις του Συλλόγου θα δημοσιεύονται και στο ιστολόγιό μας, ώστε να είναι προσβάσιμες απ όλους κάθε στιγμή. 
Φιλοδοξούμε, ο χώρος αυτός να αποτελέσει χώρο έκφρασης και προβληματισμού των γονέων σχετικά με ότι αφορά στο σχολείο μας, τους δασκάλους και τους μαθητές. Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα που θα μπορούσε να συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών των μαθητών είναι δεκτή. Για την πιο ολοκληρωμένη επικοινωνία σας κοινοποιούμε και το e mail του Συλλόγου μας: sgkdse@gmail.com

Περιμένουμε την ενεργό συμμετοχή σας. 

Το Δ.Σ.

Ορεινή Ερμιονίδα

Είναι ανάγκη να καταγραφούν ακόμη και οι πιο ταπεινές κατασκευές.

Για τον απλό λόγο: Δεν είναι καθόλου ταπεινές και ασήμαντες. Έγιναν από τον άνθρωπο του μόχθου, γιατί τις χρειαζότανε να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες του. Και σήμερα η αρχιτεκτονική, όσο μεγαλειώδης και να είναι αν δεν είναι χρηστική και αναγκαία, δεν είναι παρά επίδειξη. Μεγάλοι αρχιτέκτονες όπως ο Κωνσταντινίδης και ο Πικιώνης συστηματικά ασχολήθηκαν με την λαϊκή κατοικία, τις λαϊκές κατασκευές γιατί είναι σοφά, ωραία και χρήσιμα κατασκευάσματα. Είναι όπως τα δημοτικά μας τραγούδια.
Για παράδειγμα η Ύδρα που είναι δύο Ύδρες: Η μία, η γνωστή, με τα θαυμαστά αρχοντικά της που κάλυψαν τις ανάγκες, υλικές και πνευματικές μιας μοναδικής εποχής, και η ορεινή Ύδρα με τις κατασκευές των ανθρώπων του μόχθου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα. Ξερολιθιές, στάνες, αγροτόσπιτα, περιβόλια, μονοπάτια, καλντερίμια, οχυρές θέσεις, παρατηρητήρια, υδραγωγεία, πηγές, στέρνες, ιερά, ξωκκλήσια, μοναστήρια, χαράγματα στις πέτρες, ασβεστοκάμινα, και τόσα άλλα, μπερδεμένα μέσα στο χρόνο, ποιο πρώτο και ποιο δεύτερο, τοπωνύμια  μύθοι, ιστορίες.  Δεν ξέρω ποιος κερδίζει τα περισσότερα, ή μάλλον ποιος χάνει: Αυτός που θα περιηγηθεί τον οικισμό ή αυτός που θα πάρει τα βουνά της Ύδρας;
Στα βιβλία μου προσπάθησα να καταγράψω τα βασικά της ορεινής Ερμιονίδας και τα σε μένα τότε προσιτά. Αυτό είναι το λίγο, γιατί είναι ασύνδετα με την πραγματική ζωή χιλιετιών αυτής της θαυμάσιας περιοχής της Ερμιονίδας. Γιατί άλλο είναι η φωτογραφία μιας στάνης, και άλλο η ακριβής περιγραφή του κατασκευαστή και χρήστη της.
Υπάρχουν ντόπιοι που γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα πάνω στα πανέμορφα βουνά μας που ξεκινούν από το ακρ. Ίρια, μέχρι το ακρ. Τσελεβίνια. Σήμερα και στα Δίδυμα και στο Ηλιόκαστρο και στο Θερμήσι υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι αλλά και άλλες συλλογικότητες που μπορούν να οργανώσουν μια λεπτομερή καταγραφή των ιχνών που άφησε πίσω τους ζωή χιλιετιών. Καταγραφή που θα οδηγήσει σε ένα πολύτομο βιβλίο: Η ΟΡΕΙΝΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ, ΓΗ, ΖΩΗ, ΜΥΘΟΣ. Φυσικά και δεν εννοώ έναν τουριστικό οδηγό, αλλά έργο αυτογνωσίας που θα είναι η βάση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Γιατί άλλο είναι μια υπερμοντέρνα κτηνοτροφική μονάδα στα Δίδυμα που παράγει κρέας, και άλλο μια μονάδα που συνεχίζει την παράδοση αιώνων και το εννοεί. Γιατί η παραγωγή που θέλει να ξεφύγει από τη μαζικότητα, πρέπει να έχει πίσω της παράδοση και μύθο.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

...εκ μεν δη Θάσου διαβαλόντες πάρην υπό την ήπειρον εκομίζοντο μέχρι Ακάνθου..



LA PALOMA


Του Γιάννη Λακούτση 

«…εκ μεν δη Θάσου διαβαλόντες πάρην υπό την ήπειρον εκομίζοντο μέχρι Ακάνθου εκ δε Ακάνθου ορμώμενοι τον Άθων περιέβαλλον, επιπεσών δε σφι περιπλέουσι βορέης άνεμος μέγας τε και άπορος κάρτα τρηχέως περιέσπε, πλήθεϊ πολλάς των νεών εκβάλλων προς τον Άθων. λέγεται γαρ  τριηκοσίας μεν των νεών τας διαφθαρείσας είναι, υπέρ δε δύο μυριάδας ανθρώπων. ώστε γαρ θηριωδεστάτης εούσης της θαλάσσης ταύτης της περί τον Άθων, οι μεν υπό των θηρίων διεφθείροντο αρπαζόμενοι, οι δε προς τας πέτρας αρασσόμενοι, οι δε αυτών νέειν ουκ επιστέατο και κατά τούτο διεφθείροντο, οι δε ρίγεϊ. ο μεν δη ναυτικός στρατός ούτω έπρησσε».                                                     

( …από την Θάσον έπειτα επέρασαν εις την απέναντι ξηράν και προχωρούσαν  ακτοπλοούντες εως την Άκανθον και αποπλέοντες από την Ακανθον εδοκίμασαν να περιπλεύσουν τον Άθω. Αλλά ενώ τον περιέπλεον, έπεσε επάνω τους ένα δυνατός βοριάς, οργή Θεού, και τους έκανε φοβερή καταστροφή, πέταξε έξω εις τον Άθω πολλά πλοία. Λέγεται  δηλαδή, ότι τα πλοία που χάθηκαν ήσαν περίπου τριακόσια και άνθρωποι επάνω από είκοσι χιλιάδες και επειδή η θάλασσα εκείνη γύρω εις τον Άθω είναι γεμάτη σκυλόψαρα, άλλους τους άρπαζαν και χάνονταν και άλλοι συντρίβονταν επάνω στα βράχια. Όσοι πάλι απ’ αυτούς δεν ήξεραν κολύμπι χάνονταν γι’ αυτόν τον λόγο και άλλοι από το κρύο. Αυτή λοιπόν ήταν η τύχη του ναυτικού στρατού. )
Η σύνθεση του τραγουδιού La Paloma  (το περιστέρι) έγινε από τον Ισπανό Sebastian Iradier η Yradier, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κούβα το 1861.
Ο Yradier διαβάζει λοιπόν Ηρόδοτο, όπως μας πληροφορεί, η Wikipedia  και φτάνει σε ένα γεγονός του 492  π.χ κατά την διάρκεια των Ελληνο-Περσικών πολέμων, εποχή που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί τα λευκά περιστέρια στην Ευρώπη.
Την στιγμή λοιπόν που ο Περσικός στόλος, με στρατηγό τον Μαρδόνιο αντιμετωπίζει φοβερή τρικυμία καθώς παραπλέει στις ακτές του Άθωνα, και βυθίζονται όλα τα πλοία, την ίδια στιγμή

Η Ιερισσός κλαίει από χαρά


Προφυλακισμένοι άδικα επί τρισήμιση μήνες, χωρίς καμμία ένδειξη ενοχής και χωρίς να είναι ύποπτοι φυγής. Αλλά για έναν πολύ σοβαρό “πολιτικό” λόγο: να τρομοκρατηθεί το κίνημα ενάντια στην καταστροφή του τόπου, να φοβηθούμε, να σωπάσουμε και να πάψουμε ν’αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια κι ελευθερία.
Δεν το πέτυχαν. Η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελίας ήταν ομόφωνη για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο Γιάννης κι ο Δημήτρης είναι ξανά στην αγκαλιά των δικών τους και στην αγκαλιά όλου του χωριού που κλαίει από χαρά.
Περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron

Το ατύχημα στην Ύδρα

Κανένας δεν μπορεί να εξαλείψει τον παράγοντα ατυχία αλλά μπορεί να τον ελαχιστοποιήσει.

Του Βασίλη Γκάτσου
Στα εργοστάσια υπάρχει πλήρες σύστημα διαδικασιών και ενεργειών, ώστε να μην συμβαίνουν ατυχήματα, και όμως πάντα κάτι συμβαίνει, παρ' όλη την εμπειρία και τα μέτρα που λαμβάνονται.
Απαράβατος κανόνας: Όταν μπαίνουμε σε έναν κλειστό χώρο, πόσο μάλλον σε υπόγεια, αγωγούς, δεξαμενές, για να κάνουμε εργασίες, υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας ο οποίος θα μετρήσει με ειδική συσκευή το % οξυγόνο που υπάρχει στο χώρο, θα μετρήσει με άλλη ειδική συσκευή για τυχόν ύπαρξη αερίων, θα εξασφαλίσει τον συνεχή αερισμό του κλειστού χώρου με φρέσκο αέρα, θα αποφασίσει αν οι εργαζόμενοι θα φορούν ειδικές μάσκες και θα φροντίσει να έχει ομάδα ασφαλείας εφοδιασμένη με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να επέμβει και να βγάλει εκτός του κλειστού χώρου τους εργαζόμενους, αν πάθουν κάτι, όχι υποχρεωτικά ατύχημα, αλλά μια απλή αδιαθεσία.
Η εργασία σε τέτοιους χώρους είναι από τις πλέον επικίνδυνες και αστάθμητες, γι' αυτό και είναι οι πλέον ακριβές. Για να γίνει μία απλή συγκολλητική εργασία μίας ώρας σε άδεια δεξαμενή πλοίου, αυτή καθ' αυτή η εργασία κοστίζει 50 ¤ αλλά ο καθαρισμός της δεξαμενής, οι μετρήσεις, τα μέτρα ασφαλείας κ.λ.π.μπορεί να κοστίσουν 5000 ¤.
Οι συνάνθρωποι μας πήγαν να δουλέψουν μέσα στον αγωγό μόνοι τους, χωρίς επίβλεψη, χωρίς οργανωμένη ομάδα ασφαλείας. Οι

Τελευταία λεπτά της Ελληνικής Ραδιοφωνίας


Βοτάνια και κουβέρτες στο πάρκο

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΦΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ


                             Κρανίδι 6 Νοεμβρίου 2013
Προς τον Δήμαρχο κο Δημήτρη Καμιζή                                   

Αντιδημάρχους κο Τσαμαδό και κο Κούστα
Υπεύθυνους Καθαριότητας 2011 – 2012 - 2013

Με λύπη πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος κου Μανιάτη μετά την επίσκεψη του επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιόχαν Χάν  την 5 Νοεμβρίου 2013 ότι  θα πληρώσουν οι Δήμοι τα πρόστιμα για τα σκουπίδια και τις χωματερές  λέγοντας :
Πολλές φορές υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, ο Ελληνικός Λαός, ο Κρατικός Προϋπολογισμός, να πληρώσει πρόστιμα και ποινές επειδή κάποιοι τοπικοί άρχοντες, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Θέλω λοιπόν με αφορμή το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιφανή καταδίκη της χώρας και με εφάπαξ πρόστιμο αλλά και με ημερήσιο πρόστιμο το οποίο θέλω να δηλώσω δεν θα ανεχθούμε να πληρώσει γενικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός αλλά θα το πληρώσουν οι περιοχές στις οποίες ακριβώς υπάρχουν χωματερές.” Απόσπασμα από τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Κύριου Γιάννη Μανιάτη στο ΣΚΑΙ  5 Νοεμβρίου 2013-11-06




Τόσο ο Δήμος Κρανιδίου όσο και ο Δήμος Ερμιόνης από το 2010 είχαν καταργήσει τις χωματερές με την λειτουργία του δεματοποιητή και είχαν προχωρήσει σε μελέτη αποκατάστασης

Επί των ημερών σας λειτούργησαν οι παλιές χωματερές των Διδύμων και το Ρορρό Θερμησίας και δημιουργήσατε νέες παράνομες χωματερές σε όλο το Δήμο Ερμιονίδας (στα Δίδυμα  στο Κρανίδι, στη Κοιλάδα και στο Πόρτο Χέλι).
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπει στο χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η λειτουργία

Μουσικούλα



Οι Έλεως, το Official Fan Club της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, φέρνουν σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, το ολοκαίνουριο video clip "Να 'σαι καλά", λίγες ημέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του.
Έλεως (Official Fan Club Ελεωνόρας Ζουγανέλη)
https://eleonora-zouganeli.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Elews.Offici...

©2013 EMI Music Greece
Cd: Μετακόμιση Τώρα
Να 'σαι καλά

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Ενορχήστρωση: Θέμης Καραμουρατίδης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Στρωμένα σεντόνια

Δελτίο Τύπου της Ριζοσπαστικής Κίνησης Ερμιονίδας - Συμμετοχή



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 στο Κρανίδι Αργολίδας, μετά από ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Ερμιονίδας και με δημοκρατικές διαδικασίες ιδρύθηκε η νέα δημοτική κίνηση με όνομα   
« Ριζοσπαστική Κίνηση Ερμιονίδας – Συμμετοχή »

Βασική επιδίωξη της κίνησης είναι η αλλαγή των δεδομένων στην περιοχή μας μέσα από ένα κίνημα συμμετοχής στις κοινωνικές διεργασίες και μέσα από την παρουσία της στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η  « Ριζοσπαστική Κίνηση Ερμιονίδας - Συμμετοχή » έχει στόχο μέσα απο ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες της Ερμιονίδας να συνδιαμορφώσει θέσεις και δράσεις, σε αντίθεση με το προσωποκεντρικό μοντέλο διαχείρισης και λήψης αποφάσεων, που ακολουθήθηκε και ακολουθείται δυστυχώς ακόμα με αποτέλεσμα τα σημερινά αδιέξοδα.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι δεν θα είναι εύκολο το έργο μας και η επίτευξη των στόχων απαιτεί πρώτα απ’ όλα, πίστη και επίπονες προσπάθειες. Η δε κατάργηση και κατάλυση των μέχρι σήμερα στεγανών σκέψεων και αντιλήψεων προϋποθέτει συνεχή αγώνα και ιδιαίτερη τόλμη.

‘‘ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’

Όμως όσο και δύσκολος να φαίνεται ο αγώνας όσο και δυσοίωνα να είναι τα μηνύματα για την εποχή μας, είναι καθήκον μας και ιερή υποχρέωση απέναντι στους νέους και στις επερχόμενες γενιές να προσπαθήσουμε συλλογικά για κάτι καλύτερο, για κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα το οποίο μας οδήγησε στην αποτυχία. Οι καιροί το επιβάλλουν…  και ποιός ξέρει, ίσως αυτή η προσπάθεια να είναι το έναυσμα για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, για μια καινούργια αρχή με όραμα και μέλλον.


Η συντονιστική επιτροπή της 1ης  Γενικής Συνέλευσης της           
    «Ριζοσπαστικής Κίνησης Ερμιονίδας – Συμμετοχή »

Ανοιχτή συνεδρίαση σήμερα της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδος

Ανοιχτή συνεδριαση του ΔΣ του Σωματείου μας στο Θυνί.
ΤΕΤΑΡΤΗ 6/11/2013
Ωρα 19:30
Για πληροφορίες πρόσβασης στα τηλ
 6944322236 
 6945583962

Απεργία (Μπέρτολτ Μπρεχτ)


Γιάννης Λακούτσης

Τα ταξιδιάρικα σκουπίδια μας πάνε Ξυλόκαστρο

Η παύση της μεταφοράς των απορριμμάτων των δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης στον ΧΥΤΑ της Φυλής, που άλλωστε είχε προσωρινό χαρακτήρα, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με εκπροσώπους του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ η διαδικασία για την παύση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα και τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.

ΠΛΙ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος


Το 2014 αποτελεί έτος ορόσημο για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, αφού συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και θα τα εορτάσει με εκθέσεις και πολλαπλές δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος θα εφαρμόσει το τελευταίο τρίμηνο του 2013 τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονα τα αντικείμενα μελέτης του Μουσείου και το Χρονολόγιο του ΠΛΙ από το 1974 μέχρι σήμερα.


Ύφασμα- Κοπή- Ένδυμα


Από την πρώτη ένδυση (δέρμα ζώου) περνάμε στις βασικές πρώτες ύλες (μαλλί, βαμβάκι), στην επεξεργασία τους για τη δημιουργία της κλωστής (γνέσιμο), στην ύφανση για τη δημιουργία του υφάσματος και τέλος στην εφαρμογή αυτού του υφάσματος (οικιακή χρήση, ένδυμα)
Διάρκεια: 90΄
Χώρος εφαρμογής: Μουσείο “Β. Παπαντωνίου”
Οικονομική συμμετοχή: 3 ευρώ κατ' άτομο
Σχολική βαθμίδα: Δημοτικό

Μουσείο- Δρόμοι- Μνήμη

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην κατανόηση της

Ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός οι άτυχοι άνδρες στην Ύδρα

Ένας Έλληνας και ένας αλλοδαπός έχασαν τη ζωή τους χθες στο  εργατικό δυστύχημα  στην Ύδρα, κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο αποχέτευσης.

Η τραγωδία συνέβη την ώρα που οι άτυχοι άνδρες βρίσκονταν στον πυθμένα ενός φρεατίου βόθρου.

Ξαφνικά, ένιωσαν να χάνουν τις αισθήσεις τους και σωριάστηκαν στον πάτο του βόθρου, έχοντας πιθανότατα υποστεί δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις που ήταν συσσωρευμένες εκεί.

Όσοι αντιλήφθηκαν τι συνέβη, προσπαθούσαν μάταια να τους συνεφέρουν καλώντας τους, όμως εκείνοι δεν αντιδρούσαν και αμέσως κάλεσαν σε βοήθεια τις τοπικές αρχές.

Επί τόπου έφτασαν αστυνομικοί και λιμενικοί συνοδευόμενοι από έναν γιατρό του νοσοκομείου του νησιού, μαζί με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και αρκετούς κατοίκους.

Όμως, δεν διακινδύνευσαν να κατεβούν στον πυθμένα για να μην υποστούν και αυτοί δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Απίστευτη τραγωδία στην Ύδρα με δυο νεκρούς

Νωρίς  το απόγευμα σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου η κοινωνία της Ύδρας συγκλονίστηκε από  μια απίστευτη τραγωδία . 
Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα σε φρεάτιο αποχέτευσης που από πληροφορίες δεν ήταν Υδραίοι.   Στον τόπο έσπευσαν αντιπρόσωποι των αστυνομικών και λιμενικών Αρχών του νησιού, ο γιατρός βεβαίως του νοσοκομείου μας κ. Γεώργιος Μπερικέτης, οι αντιδήμαρχοι Ύδρας κυρία Λουκία Λουλού και ο κύριος Τάσος Σωτηρόπουλος, μέλη του ΔΣ καθώς και αρκετοί από τους κατοίκους σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.  Το κλίμα εξαιρετικά βαρύ και κανείς δεν μπορούσε ούτε και ήθελε να  πιστέψει αυτό που συνέβη.  Ιδιαίτερα φορτισμένος ο κ. Σωτηρόπουλος ο οποίος με δάκρυα στα μάτια προσπαθούσε να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες.  Αναμένεται κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Πελοπόννησο για τον απεγκλωβισμό των δύο ανθρώπων. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Ύδρας προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους και μετά θα ακολουθήσει η μεταφορά τους στην Αθήνα.
http://wwwhydramysoul.blogspot.gr/

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΦΥΡΗΣ:ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΩΣ ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2014 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δελτίο τύπου

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΩΣ ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2014 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Είχαμε επισημάνει κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. του Προϋπολογισμού (Π/Υ)  έτους 2014 ότι υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του , όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία

Δεν εφαρμόστηκε η σχετική ΚΥΑ με τα κριτήρια που προβλέπονταν και ο Π/Υ δεν ήταν ρεαλιστικός και μάλιστα εκτός από την προχειρότητα του δεν ταυτιζόταν με τις οδηγίες που δόθηκαν στο Δήμο Ερμιονίδας από τα Υπουργεία

Δεν  έκαναν τον κόπο να μελετήσουν και να εφαρμόσουν το Νόμο και να αξιολογήσουν τις προτεραιότητες

Ακόμα και στους προηγούμενους  Ισολογισμούς – Απολογισμούς  του Δήμου το ποσοστό έργων έχει μηδενιστεί και αποτελεί το 8% του συνόλου των δαπανών του προυπολογισμού του.

Στον π/υ που η παράταξη μας δεν ψήφισε, δικαιώθηκε για άλλη μια φορά παρόλο που δεν προσφύγαμε για την ακύρωση του, επειδή δεν θέλαμε να καθυστερήσουμε έστω και αυτό το μηδαμινό και απρογραμμάτιστο έργο της Δημοτικής Αρχής που σε τελική ανάλυση επηρεάζει τη ζωή των Δημοτών

Πάγια θέση μας είναι ότι ο π/υ ο θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και να στηρίζεται σε πραγματικά και όχι πλασματικά στοιχεία όπως ήταν ο π/υ του 2014 που ήλθε για ψήφιση από τη Δημοτική Αρχή

Πρέπει να στηρίζεται σε όραμα και να δίνει προοπτική και ανάπτυξη ώστε να

ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2012


Τελικά η έκπληξη, η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από το ελαιόλαδο!!!
Για το λόγο αυτό αναγκαζόμαστε να εκδώσουμε ξεχωριστό Δελτίο Τύπου, αφού θεωρούμε ότι η υπόθεση του ελαιολάδου και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν είναι πολύ σοβαρά.
Μεταξύ λοιπόν των δειγματοληψιών για τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε γεωργικά προϊόντα για το 2012, έγιναν δειγματοληψίες και σε ελαιόλαδα σε περιοχές που εφαρμόζεται το Πρόγραμμα της Δακοκτονίας. Τα δείγματα που εξετάσθηκαν ήσαν συνολικά έξι και λήφθηκαν από διάφορα ελαιοτριβεία στο στάδιο παραγωγής του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα εξετάσθηκαν ελαιόλαδα προέλευσης Νέου Ηραίου (1), Αγριλίτσας (1), Μύλων (2) και Κουτσοποδίου (2). Από τα δείγματα αυτά, στα δύο ανιχνεύθηκαν υπολείμματα του γεωργικού φαρμάκου με δραστική ουσία Chlorpyrifos και εμπορικά ονόματα Dursban, Pyrinex κλπ και συγκεκριμένα στα ελαιόλαδα από τους Μύλους και το Κουτσοπόδι.
Σημειώνουμε ότι, το σκεύασμα αυτό δεν χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του Δάκου, ενώ χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε ψεκασμούς σε εσπεριδοειδή για την καταπολέμηση διαφόρων εντόμων. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι μεγάλος σε περιπτώσεις γειτνίασης ελιάς με εσπεριδοειδή, όπως συνέβη στις δύο αυτές περιπτώσεις (Εικ. 1). Έτσι, το ψεκαζόμενο υγρό από τα εσπεριδοειδή μπορεί να μεταφερθεί με τον αέρα στα γειτονικά δένδρα, δηλαδή στις ελιές.
Το ίδιο πρόβλημα της επιμόλυνσης μπορεί να παρουσιαστεί και

Η Ερμιονίδα του Πολιτιζζζζμού!

Μα είναι δυνατόν να αγνοούμε αυτό το θαυμάσιο παμπάλαιο ξωκκλήσι στο δυτικό Δίδυμο, κοντά στη Μονή Αυγού; Και εντάξει οι νότιοι, αλλά οι Διδυμιώτες; Έγιναν σημαντικές εργασίες συντήρησης της Μονής Αυγού και αγνοήθηκε αυτό το εκκλησάκι; Δεν το ήξεραν ούτε και οι συντηρητές; Ούτε οι Εφορίες βυζαντινών αρχαιοτήτων και νεότερων μνημείων; Ευχαριστούμε το Γιώργο που μας το έφερε στο φως. Χρέος του Δήμου να το αναστηλώσει και επισκευάσει άμεσα και της εκκλησίας να το λειτουργήσει.
Και κάτι άλλο: Στο δυτικό Δίδυμο υπήρχε αρχαίο καλοστρωμένο μονοπάτι που έβγαζε προς τα Ίρια μέρη του οποίου είχαν εντοπίσει παλιοί μελετητές. Γιώργο με τους αγαπητούς συμπατριώτες σου που κάνατε αυτή τη σημαντική περιήγηση: Υπάρχουν πληροφορίες και φωτογραφίες γι' αυτό; Μπορεί να χαραχθεί η πορεία του σε χάρτη της GOOGLE;
Επίσης παλιοί ξένοι αρχαιολόγοι αναφέρουν ίχνη αμαξιτού δρόμου κάπου στη Χώριζα που μάλλον συνέδεε την περιοχή της Επιδαύρου με το Ηλιόκαστρο (αρχαίοι Ειλεοί) και στη συνέχεια με την Ερμιόνη. Υπάρχουν αυτά τα ίχνη;
Μπορεί να συνταχθεί ένας χάρτης της GOOGLE που να δείχνει το Δυτικό Δίδυμο, με τα κτηνοτροφικά μονοπάτια του, τους σύγχρονους χωματόδρομους, εκκλησάκια, στάνες, ξερολιθιές και καλλιέργειες, πηγάδια, σπίτια, αρχαία μονοπάτια, πηγές, τοπωνύμια κ.α. Είναι μία από τις πλέον άγνωστες περιοχές της Ερμιονίδας, όπως φυσικά είναι και οι Αδέρες και η περιοχή της Χώριζας, Ράντου, Τσουκαλιάς.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

(Πηγή φωτογραφίας)

Κανείς δεν την «παλεύει» μόνος


4 Νοεμβρίου 1944



4 Νοεμβρίου 1944

Του Γιάννη Λακούτση
12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν η μεγάλη ημέρα που η ελπίδα έγινε πραγματικότητα. Τα στρατεύματα κατοχής αποχωρούσαν από την Αθήνα και συνέχεια από όλη την Ελλάδα. Το ξέσπασμα της χαράς διαδέχθηκε η ανησυχία για την επιβίωση. Τα πρώτα προβλήματα που ανάλαβε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, ήταν το επισιτιστικό και το νομισματικό, δεδομένου ότι η οικονομική κατάρρευση ήταν ολοκληρωτική. Ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί κατά 5.260.465 φορές.
Γι να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση έπρεπε να τεθεί σε κυκλοφορία καινούργια δραχμή. Στο διάστημα όμως από 12 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, ημερομηνία που θα τυπωνόταν η νέα δραχμή, έπρεπε να αντιμετωπισθεί η μεγάλη νομισματική ζήτηση, με δύο τραπεζογραμμάτια της κατοχικής πληθωριστικής σειράς.

Στις 20 Οκτωβρίου 1944 τέθηκε σε κυκλοφορία τραπεζογραμμάτιο των 10 δις δραχμών με την κεφαλή της Αρετούσας, από ελληνικό νόμισμα των Συρακουσών.
Σαν χθες  4 Νοεμβρίου 1944 η Τράπεζα της  Ελλάδος θέτει σε κυκλοφορία
το τραπεζογραμμάτιο των 100 δις δραχμών. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο
ελληνικό χαρτονόμισμα, που κυκλοφόρησε για λίγες ημέρες, αφού εκδόθηκε
η νέα δραχμή.

Θα σ’ αγαπώ και πάλι πιο πολύ

στο καλό
 


στίχοι:  Γιάννης Καλαμίτσης ο πολυαγαπημένος (σίγησε)
         
Ώσπου η γη να μη γυρίζει πια
Ώσπου το φως να γίνει σκοτεινιά
Ώσπου κι αυτός ο ήλιος να σβηστεί
Ώσπου ο χρόνος πια να ξεχαστεί
Θα σ’ αγαπώ
 
Ώσπου στα μάτια σου να δω φωτιές
Ώσπου κι εσύ σαν κεραυνός θα καις
Ώσπου να πάψει η ανατολή
Θα σ’ αγαπώ και πάλι πιο πολύ
Θα σ’ αγαπώ
 
Θα σ’ αγαπώ όσο κανείς δεν αγαπάει
Θα σ’ αγαπώ
Με μιαν αγάπη που ο νους σου δε χωράει
Θα σ’ αγαπώ
 
Ώσπου η γη να μη γυρίζει πια
Ώσπου το φως να γίνει σκοτεινιά
Ώσπου κι αυτός ο ήλιος να σβηστεί
Ώσπου ο χρόνος πια να ξεχαστεί
Θα σ’ αγαπώ
 
Ώσπου στα μάτια σου να δω φωτιές
Ώσπου κι εσύ σαν κεραυνός θα καις
Ώσπου να πάψει η ανατολή
Θα σ’ αγαπώ και πάλι πιο πολύ
Θα σ’ αγαπώ
 
Θα σ’ αγαπώ όσο κανείς δεν αγαπάει
Θα σ’ αγαπώ
Με μιαν αγάπη που ο νους σου δε χωράει
Θα σ’ αγαπώ
 
Πέρα από κει που φτάνει η αντοχή
Θα σ’ αγαπώ και πάλι πιο πολύ
Μέχρι το θάνατο και πιο μακριά
Μέχρι να πεις πεθαίνω τώρα πια
Θα σ’ αγαπώ
 
μουσική:  Γιώργος Χατζηνάσιος
ερμηνεύει:  Δήμητρα Γαλάνη    
   
Έλλη Βασιλάκη