Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

"Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα"


Με επίκεντρο τον γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή της γυναίκας, η έκθεση παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. 

Ξεκινώντας από τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, με μια παρουσίαση νυφικών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, οι «Νύφες» φιλοδοξούν να αναδείξουν την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος. 

 Image Image

Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του τέλους του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις των νυφών του 21ου αι., η δημιουργία του νυφικού ενδύματος συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο. 

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, και με το υλικό που παρουσιάζει, το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από δωρεές, αποτελεί ένα φόρο τιμής στους δωρητές του Ιδρύματος.


Επιμέλεια: Ιωάννα Παπαντωνίου
 Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα 

Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, 20.00 μ.μ.
Τόπος: Μουσείο Μπενάκη (νέο κτήριο), Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου-6 Απριλίου 2014

Ώρες λειτουργίας
Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά