Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τάσος Τόκας : Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα σκουπίδια

Δελτίο τύπου
Σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων έχει δημιουργηθεί  το οικόπεδο απέναντι από το εργοστάσιο του βιολογικού στο Κρανίδι στη θέση κάμπος.
Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγαλύτερος από ποτέ λόγω εναπόθεσης για πάρα πολλές μέρες των σκουπιδιών του Δήμου μας στο συγκεκριμένο σημείο.
Ως γνωστό εξαιτίας της μικρής χρονικής διάρκειας που όριζε η υπουργική απόφαση   (έως 31-12-2013 έπρεπε να είχαν μεταφερθεί )δεν πραγματοποιήθηκε  μέχρι σήμερα η μεταφορά των 1859, 30 τόνων ΑΣΑ(αστικών στέρεων αποβλήτων) του Δήμου Ερμιονίδας στον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, μέσω  της βοήθειας του  Δήμου Τρίπολης.μετά την προγραμματική σύμβαση των δύο Δήμων στις 21-11-2013.

Ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός  Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής)  είχε αποφασίσει  στη συνεδρίαση της 4-11-2013  την παράταση της διαπεριφερειακής μεταφοράς των σκουπιδιών των Δήμων  Ερμιονίδας και Τριπόλεως για 30 ημέρες στον  ΧΥΤΑ  Φυλής.

Όμως  τελικά τίποτα δεν έγινε από όλα αυτά και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση  όπου οι διοξίνες που εκλύονται ,η καταστροφή  του περιβάλλοντος  και η μόλυνση  των υπόγειων υδάτων ,δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα  για την υγεία των κατοίκων τόσο της Κοιλάδας όσο και του Κρανιδίου λόγω της κοντινής απόστασης από το χώρο.



 

Σε άλλο σημείο σε χώρο της ΔΕΠΟΣ στο Πόρτο-Χέλι ένας ακόμα ΧΑΔΑ   δηλώνει εμφανώς  την ανεπάρκεια στη  διαχείριση των απορριμμάτων .

 
Σοβαρότερη  βεβαίως ευθύνη φέρουν οι   Δημοτικές Αρχές   για την δημιουργία του    «αναθέματος» στον Σταυρό Διδύμων με την ανεπιτυχή εγκατάσταση δεματοποιητή και τον υπερκορεσμό από δέματα και χύδην σκουπίδια που άφησε:
 
Η δεματοποίηση σύμμεiκτων σκουπιδιών αποτελεί «φτιασίδωμα» της μεθόδου ΧΑΔΑ, , ως λιγότερο ενοχλητική εμφανισιακά, ενώ είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνη και καταστρεπτική για το περιβάλλον.Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια κάθε είδους γυαλί, σίδερο, φλούδες χαρτιά, πλαστικά,  διάφορα άλλα  απόβλητα   συμπιέζονται, ώστε ο όγκος τους από π.χ. 10 κυβικά να φτάσει τα 4. Τι  συμβαίνει  όμως τότε; Ο κάθε ζωντανός οργανισμός περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες, όταν λειτουργεί, είναι σε ελεύθερη μορφή. Όταν όμως συμπιέζονται, αυτές οι ουσίες παράγουν κάποια παραπροϊόντα, γίνονται οι λεγόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ο συνδυασμός των παραπάνω  δημιουργεί  μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων για το Δήμο Ερμιονίδας.
Εμείς η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας καλούμε τη  Δημοτική Αρχή  να πράξει τα δέοντα με συντονισμό ,προγραμματισμό  και πίεση προς τις αρμόδιες Αρχές ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία.

                                                                                                  Παρασκευή  24-01-2014
                                                                                                         
                                                                                              Ο  Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ
                                                                                                                  Τάσος  Τόκας