Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Επισήμως, επικυριαρχία της ΄Υδρας στο Μετόχι της Δ.Κ. Ερμιόνης

enimerosipeloponnisou 
Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος Η Διυπουργική απόφαση, που εκδόθηκε στις 13-1-2014 και δημοσιεύτηκε στο (ΦΕΚ 131/Β/2014) την 27-1-2014 παραχωρεί στο Λιμενικό Ταμείο της Ύδρας, την διαχείριση της προβλήτας στο Μετόχι, που όμως γεωγραφικά και διοικητικά, ανήκει στο Δήμο Ερμιονίδας.  Η υπαγωγή της διαχείρισης αυτού του στρατηγικού σημείου, που βρίσκεται εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, στο Λιμενικό Ταμείο του …απέναντι Δήμου Ύδρας, έχει ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου»… Διαβάστε τι μας είπαν, οι κορυφαίοι αιρετοί των δύο Δήμων, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.


 
Άγγελος Κοτρώνης (Δήμαρχος Ύδρας): «Εμείς οι Υδραίοι, με τους φίλους μας τους Ερμιονίτες, έχουμε χρόνιες επαφές …Και εμπορικές και διαπροσωπικές…. Τους θεωρούμε και είναι, φίλοι μας… Όμως μια μικρή μερίδα από αυτούς, ίσως και λιγότεροι από πέντε, ξεσήκωσαν τον κόσμο αδίκως… Νομίζουν ότι εμείς στο Μετόχι, θέλουμε να φτιάξουμε  λιμάνι, ώστε να δένει και το Ιπτάμενο… Εγώ πήγα προσωπικά σε δύο συμβούλια στην Ερμιόνη και τους διαβεβαίωσα, πως δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, ούτε είναι ο σκοπός μας αυτός… Μια προβλήτα, ένα μικρό «Τ» θα κατασκευάσουμε, ώστε να μπορεί να προσεγγίζει το θαλάσσιο ταξί, όταν έχει κακό καιρό… Όταν φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος, δεν δένει εκεί τίποτα… Η απόσταση της Ύδρας μέχρι το Μετόχι, είναι μόλις τέσσερα μίλια, ενώ η Ερμιόνη έντεκα! Ένας άρρωστος πως θα διακομισθεί; Το μόνο που θέλουμε είναι, να υπάρχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην στεριά…»

Ρωτήσαμε τον κ. Κοτρώνη, σχετικά με την υποβληθείσα μελέτη, η οποία ουσιαστικά, φωτογράφιζε την κατασκευή λιμένα, προκαλώντας αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, μεταξύ των δύο Δήμων… «Αυτή η μελέτη, είναι παλαιά» μας είπε.  «Συμπεριλαμβάνει ένα λιμενοβραχίονα...Ωστόσο τους ξεκαθάρισα πως δεν θέλουμε να φτιάξουμε λιμάνι εκεί… Μονό ένα μικρό «Τ», το επαναλαμβάνω αυτό, για να δένουν τα ταξί… Είναι ζωτικής σημασίας για το νησί και τους Κατοίκους της Ύδρας, αυτή η πρόσβαση… Το πήραν στραβά το όλο ζήτημα… θεώρησαν ότι θα παραγκωνιστεί, το λιμάνι της Ερμιόνης… Τίποτα δεν θα αλλάξει…. Και να σας πω και το άλλο; Ακόμη και τους νεκρούς Υδραίους, που φεύγουν από τη ζωή σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας, μέσω «Μετοχίου» τους φέρνουμε στο νησί, για να τους θάψουμε… Εμείς τους αγαπάμε τους Ερμιονίτες, αυτοί μας αγαπούν και όπως ήμασταν, θα είμαστε»…

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής, σχετικά με την εξέλιξη και τα τεκταινόμενα, γύρω από το ζήτημα με το Μετόχι, δήλωσε στην εφημερίδα μας:

«Πρόκειται για μια πραξικοπηματική ενέργεια, από την πλευρά του κ. Κοτρώνη. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση, για μια μικρή προβλήτα, που θα εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά… Αντίρρηση προβάλλαμε στην δημιουργία, κανονικού λιμανιού… Έχουμε εμείς λιμάνι, στην Ερμιόνη…. Το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας, στο οποίο είναι μέλος και ο κ. Σφυρής, είχε υπερτονίσει αυτό το ζήτημα, γιατί αντιστάθηκε, στις εκ των άνω διαταγές, του Υπουργείου… Υπήρξε έντονο παρασκήνιο με τον κ. Κοτρώνη…. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Ύδρας  μας είπε, ότι είχε πάει και στον Πρωθυπουργό… Και από δω και από κει… Θα κινηθούμε νομικά για να διασφαλίσουμε, αυτή τη μικρή σκάλα εξυπηρέτησης, η οποία είχε δοθεί με την συγκατάθεση του πρώην Δήμου Ερμιόνης… Εκεί όμως λειτουργούσε και μια παράνομη δραστηριότητα… Πιστεύω πως στόχος, είναι η νομιμοποίηση αυτής της δραστηριότητας… Αυτό που έχει συμβεί, είναι μεγάλο σκάνδαλο και δεν το δεχόμαστε… Θα το προσβάλουμε, θα φτάσουμε στο ΣτΕ….»

Ενημερώσαμε τον κ. Καμιζή, για τις προηγούμενες δηλώσεις, του Δημάρχου Ύδρας κ. Κοτρώνη στην  «Ενημέρωση Πελοποννήσου», με τις οποίες ξεκαθαρίζει, πως δεν θα εφαρμοστεί η επίμαχη μελέτη, διότι είναι παλαιότερη, και ότι οι Υδραίοι επιθυμούν, μόνο την κατασκευή ενός μικρού «Τ», στο μετόχι… Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, μας είπε τα εξής:

«Θα ήταν πολύ κακό ένας Δήμαρχος, να λέει ψέματα διότι έχει δεσμευτεί, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου…. Αν πράγματι αυτή η μελέτη ήταν λάθος και ο κ. Κοτρώνης το έχει αναγνωρίσει, εμείς την εξυπηρέτηση για την οποία μίλησα, την δεχόμαστε… Με τους Υδραίους και τους Σπετσιώτες, έχουμε κοινή ταυτότητα και ιστορία…. Ενδεχομένως ο κ. Κοτρώνης,  με αυτή την μελέτη, δεν γνώριζε τι έκανε, το λιμενικό του Ταμείο… Τον καλώ έστω και τώρα, να συνεργαστούμε για το κοινό καλό των Δήμων μας και του τόπου… Όσο για τον κ. Σφυρή,  αυτός  ότι κάνουμε, το βρίσκει αρνητικό... Τώρα μας κατηγορεί και για το Μετόχι… Αυτός που έχασε ολόκληρο έργο, επί Δημαρχίας του και αναφέρομαι στην αποχέτευση, απορώ πως έχει το θράσος, να κατέβει και πάλι υποψήφιος…»


Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου», επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμονίδας κ. Δημήτρη Σφυρή, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική διάσταση, στο ανωτέρω ζήτημα: «Επειδή κάποιοι πήραν μια απόφαση και εξέδωσαν ΦΕΚ, πρέπει αυτό και να εφαρμοστεί; Τέτοιου είδους ενέργειες, δεν βοηθάνε ούτε συγκλίνουν προς την εκατέρωθεν συνεργασία και μάλιστα, με παρασκηνιακές πολιτικές… Δεν είπε κανείς ότι θέλει να αποκλείσει την Ύδρα, ούτε υπήρχε τέτοια πρόθεση, από οποιονδήποτε… Αλλά, δεν γίνεται με υπόγειες διαδρομές, να προσπαθούν να περάσουν, ένα τεράστιο λιμάνι, στην περιοχή του «Μετοχίου»… Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ύδρα, όμως δεν μπορεί να κάνουν κατάληψη χώρου, που ανήκει στην δική μας δικαιοδοσία.. Αυτά είναι απαράδεκτα…. Όταν Καμιζής και Κοτρώνης, κινούνται παρασκηνιακά, αυτό χαλάει το όποιο κλίμα συνεργασίας, μεταξύ Ερμιονίδας και Ύδρας… Ο κ. Καμιζής  με την στάση του και τις ενέργειες του κατά το παρελθόν, ουσιαστικά σιγοντάριζε την περιβόητη μελέτη. Αν όλοι ήταν ξεκάθαροι, το έργο ως μικρή κατασκευή, θα είχε ήδη υλοποιηθεί…  Σήμερα η στάση τόσο του κ. Κοτρώνη όσο και του κ. Καμιζή, έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον, μεταξύ των δύο Δήμων, ενώ από την πλευρά τους οι κάτοικοι, δεν έχουν να «χωρίσουν» τίποτα… Στην πράξη, άλλα θα γίνουν και ας υπάρχει το σχετικό ΦΕΚ… Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει, να γίνει ένα λιμάνι  διακόσια ενενήντα μέτρα επί εκατόν είκοσι πέντε… Ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετείται η Ύδρα, με μια μικρή  κατασκευή… Εμείς ως Δήμος, είχαμε αποφασίσει να γίνει η επισκευή του μόλου, μέσα από νόμιμες διαδικασίες και να είναι ασφαλής για αυτούς, που θέλουν πρόσβαση…. Έχουν γίνει πολλές αυθαιρεσίες …Έχουν αδειοδοτήσει το δρομολογιακό… Υπάρχουν ευθύνες… Κάποιοι μέσα από την εξέλιξη αυτή, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το Μετόχι, παράνομα!»