Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Μια πρόγνωση

Από κοινού ο Δήμος Κρανιδίου  και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο το 2002 έβγαλαν το βιβλίο "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΑΠΑΝΗ, Η περίπτωση της Νότιας Αργολίδας". Το βιβλίο εξετάζει, σύμφωνα με την αρχαιολογική και γεωλογική έρευνα που έγινε στην Ερμιονίδα την εποχή των ανασκαφών στο Φράχθι και τους Αλιείς, την διακύμανση του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ερμιονίδα λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ποιοτικές και ποσοτικές μεταβολές του εδάφους και των νερών, όπως και τις εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες των αγορών που επηρέαζαν άμεσα την οικονομική δραστηριότητα της Ερμιονίδας.
Το βιβλίο καταλήγει σε μία πρόγνωση που την διαβάζετε στις δύο φωτογραφίες. Νομίζω προφητεία που δυστυχώς επαληθεύεται. Ήδη έχουμε χάσει την παραγωγική θάλασσα, την καλλιεργήσιμη γη, τα υπόγεια νερά, τα εσπεριδοειδή μας, τράπεζες, εφορίες, ΟΤΕ κ.λ.π. (δηλαδή τους μισθούς), ο τουρισμός μας προβληματικός, ο οικοδομικός κλάδος σε πρωτοφανή κρίση.
Δεν είναι δυνατόν να λείπουν αυτά τα ζωτικής σημασίας θέματα από τα προγράμματα και τις αναζητήσεις των υποψηφίων. Δεν είναι δυνατόν να τους απορροφήσουν τα απορρίμματα και η Σκάλα - Μετόχι.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος