Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ορεινή Ερμιονίδα

Δυτική και Ανατολική
Του Βασίλη Γκάτσου
Δυτική είναι χοντρικά το δυτικό Δίδυμο όρος μέχρι τα Ίρια μαζί με το Μεγαλοβούνι με όρια τον Σελλάντα ποταμό. Στον χώρο αυτόν δεσπόζει ο οικισμός Διδύμων.
Ανατολική είναι από το Λουκαΐτι μέχρι τα Τσελεβίνια ακολουθώντας την κορυφογραμμή των Αδερών. Εδώ δεσπόζει ο οικισμός του Ηλιοκάστρου και πηγαίνοντας προς την Ακρογιαλιά του Θερμησιού.
Τα κτηνοτροφικά προϊόντα (δέρματα, μαλλί, γάλα - τυρί, κρέας) πάντα ήταν ακριβά. 
Είναι μια περιοχή την οποία η αρχαιολογία οποιασδήποτε περιόδου δεν την έχει αγγίξει, και ως εκ τούτου οι πληροφορίες είναι λίγες. Την έχει αγγίξει όμως ο πολιτισμός, δηλαδή η μηχανοκίνητη κτηνοτροφία, οι μηχανές παραγωγής ενέργειας, τα νταμάρια, οι κεραίες, οι ιχθυοκαλλιέργειες.
Στα Δίδυμα έχει ξεκινήσει μέσω και του μπλογκ του Γιώργου και τον ενθουσιασμό του Πάνου Αποστόλου μια προσπάθεια εντοπισμού αρχαίων και νεότερων μνημείων με εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχουν συγκινήσει όλους τους εξ Ερμιονίδας απανταχού της γης. Μακάρι να τους μιμηθεί το Ηλιόκαστρο και το Θερμήσι και μακάρι να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια οι νέοι. Έτσι αρχίζουν όλα και στο τέλος έχουμε αποτελέσματα που δεν τα περιμέναμε. Στο τέλος θα αναδυθεί μια άλλη Ερμιονίδα, η Ορεινή Ερμιονίδα με τη δική της ιστορία.
Παρακάτω θα παραθέσω στοιχεία για αυτές τις περιοχές για να καταδείξω πόσο σημαντικές είναι.

Δυτική Ορεινή Ερμιονίδα:

1). Ο οικισμός των Διδύμων. Επειδή τα πευκοδάση που κάλυπταν
τα γύρω βουνά κάηκαν για γίνουν βοσκοτόπια προφανώς από την Ελλαδική Εποχή, το χώμα τους ξεπλύθηκε γρήγορα και κατηφορίζοντας κάλυψε γρήγορα την κοιλάδα των Διδύμων. Δηλαδή τα αρχαία ίχνη βρίσκονται μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια με αποτέλεσμα να είναι λίγα τα ορατά ίχνη. Μόνον ανασκαφές μπορούν να φέρουν στο φως τον αρχαίο οικισμό. Να προσθέσουμε και τον βουλιαγμένο σήμερα οικισμό της Ελλαδικής Εποχής στο Σαλάντι.
2). Η Μονή Αυγού. Είναι ένα μοναστικό συγκρότημα που κάποια περίοδο ήταν κυρίαρχο στην περιοχή και με αυτό σχετίζονται όχι μόνον τα εκκλησάκια των Διδύμων που όλο και ανευρίσκονται, αλλά και βιοτεχνικές, ποιμενικές εγκαταστάσεις.
3). Οι βολεοί λίθοι. Συνοριακά σημάδια προς την Επιδαυρία. Σχετικά στα τοπικά βιβλία.
4). Μονοπάτια αρχαία και δρόμοι για φορτωμένα ζα. Νεότερα μονοπάτια που εξυπηρετούσαν την κτηνοτροφία και τις μεταφορές.
5). Εγκαταστάσεις κάθε είδους που εξυπηρετούσαν την κτηνοτροφία. Κοπρισιές, στάνες, στρέχες, πηγάδια, στέρνες κ.λ.π.
6). Θέσεις που έφτιαχναν κάρβουνα, θέσεις για φούρκες από βένια, ασβεστοκάμινα.
7). Τα σπάρτα μεταξύ Σελλάντα και Τραχειάς. Σχετικά στο βιβλίο μου "Η ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ ΠΟΛΙΣ" όπου και πρωτοκαταγράφονται.
8). Οι δολίνες ως φυσικά φαινόμενα και θέσεις με αρχαιολογικό και νεότερο ενδιαφέρον.
9.) Οι άγριες τουλίπες. Τα βένια που αντικατέστησαν τα πεύκα και έγιναν δάσος, γιατί απλά δεν τα τρώνε τα γίδια.
10). Οι τεράστιες και εντυπωσιακές κάπαρες στα χείλη της δολίνας με τα εκκλησάκια.
Θα περάσουν κάποια χρόνια ακόμα, θα μας έλθουν τα μυαλά στη θέση τους, και όλη η Δυτική Ορεινή Ερμιονίδα θα είναι ένας δαίδαλος σημασμένων μονοπατιών που θα οδηγούν τον επισκέπτη σε όλες αυτές τις μνήμες.

Ανατολική Ορεινή Ερμιονίδα:

1). Ο αρχαίος οικισμός του Ηλιοκάστρου και οι αρχαιότητες στο οροπέδιό του. Σχετικά στο βιβλίο μου "Η ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ ΠΟΛΙΣ".
2). Τα Μεταλλεία Ηλιοκάστρου.
3). Τα μονοπάτια στις Αδέρες και οι ποιμενικές εγκαταστάσεις. Νερόμυλοι κ.λ.π.
4). Αρχαία ίχνη στις Αδέρες. Παλιοί αρχαιολόγοι μιλάνε και για αμαξιτό αρχαίο δρόμο προς Ράντο και Καρατζά. Ο δρόμος που πήρε ο Παυσανίας.
5). Η εντυπωσιακή χλωρίδα των Αδερών.
6). Το σπήλαιο στην Τσουκαλιά.
7). Σημεία με εντυπωσιακή θέα προς Τροιζηνία και Ύδρα.
Θα περάσουν κάποια χρόνια ακόμα, θα μας έλθουν τα μυαλά στη θέση τους, και όλη η Ανατολική Ορεινή Ερμιονίδα θα είναι ένας δαίδαλος σημασμένων μονοπατιών που θα οδηγούν τον επισκέπτη σε όλες αυτές τις μνήμες.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος