Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Από villadidimo

Πάμε παρακάτω!

Στο άρθρο αυτό και πάλι διατυπώνεται η απορία γιατί ο Δήμος απέφυγε και αποφεύγει να πάρει επισήμως δείγματα από τα ζουμιά και τα νερά του ΧΑΔΑ Σταυρού και να τα στείλει για ανάλυση.
Απάντηση δεν θα υπάρξει από τον Δήμο, πόσο μάλλον τώρα που μας αποχαιρετά η "παράταξή" μας, οι αιρετοί της οποίας σκόρπισαν προς όλους τους συνδυασμούς εκτός προς αυτούς που δεν τους δέχτηκαν. Και είναι σωστό: όταν τους καλωσορίζεις σημαίνει ότι αποδέχεσαι και το έργο της παράταξής τους και παράταξής μας, αποδέχεσαι και τον τρόπο δημιουργίας του ΧΑΔΑ Σταυρού.
Γιατί δεν πήραν ποτέ δείγματα; Κατά τη γνώμη μου, για να αποφύγουν νομικές ευθύνες. Για πολιτικές δεν το συζητάμε. Όταν έχεις κάνει έναν νέο ΧΑΔΑ, .... σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου με αναλύσεις στα ζουμιά.

Τι λέει όμως ο νόμος για τα δικαιώματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος;
1). Ο επιθεωρητής περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ ή της Περιφέρειας μπορεί να εμφανιστεί στον προς επιθεώρηση χώρο (εδώ στο χώρο δεματοποίησης) χωρίς καμία προειδοποίηση, είτε γιατί αποφάσισε να κάνει επιθεώρηση, είτε κατόπιν καταγγελίας πολιτών. Απλά δείχνει την ταυτότητά του στην πύλη (τώρα σε ποια πύλη και σε ποιον φύλακα στον χώρο δεματοποίησης τρέχα γύρευε!) και μπαίνει μέσα στο χώρο χωρίς να έχει δικαίωμα να τον εμποδίσει ο φύλακας. Μεταξύ των άλλων έχει το δικαίωμα από το νόμο να περιηγηθεί όλο το χώρο δεματοποίησης ασυνόδευτος (δηλαδή χωρίς τη συνοδεία φυλάκων, διευθυντών, δημάρχων κ.λ.π.) και να πάρει δείγματα εδάφους, απορριμμάτων χύμα ή δεματοποιημένων, υγρών, ζουμιών, άλλων αποβλήτων, δηλαδή, ό,τι του φανεί ύποπτο για μόλυνση περιβάλλοντος ή σε ασυμφωνία με την ΜΠΕ και ΑΕΠΟ. Τα δείγματα αυτά είναι έγκυρα, επίσημα, στέλνονται από τον Επιθεωρητή σε ειδική υπηρεσία και τα αποτελέσματα καθορίζουν την έκθεση των επιθεωρητών. Γι' αυτό και πάντα πάνε δύο - τρεις επιθεωρητές μαζί και όχι ένας, για να διασφαλίζεται η εγκυρότητα των ενεργειών τους, γιατί ο νόμος τους περιβάλλει με σημαντικές εξουσίες.

2). Ακριβώς ίδια διακαιώματα ελέγχου έχει και η υπηρεσία περιβάλλοντος του Δήμου. Χώρια ότι ο Δήμος έχει, όχι δικαίωμα απλώς, αλλά υποχρέωση να καταγγείλει στους Επιθεωρητές την όλη κατάσταση και να προκαλέσει την επιθεώρησή τους.

3). Ο ιδιώτης ή ο σύλλογος, ή όποια επιτροπή, φυσικά και δεν έχει δικαίωμα να μπει σε έναν χώρο εργοστασίου σε όποιον και αν ανήκει και να πάρει δείγματα. Και αν πάρει είναι αυτονόητα άκυρα, αφού δεν έχει δικαίωμα να μπει στο χώρο. Κανονικά και συλλαμβάνεται. Γι' αυτό και το ΣτΕ δεν δέχεται αποτελέσματα τέτοιων δειγματοληψιών (και αν τα δεχθεί, δηλαδή δεχθεί ότι οι ιδιώτες πήραν μόνοι τους δείγματα για την υγεία τους κ.λ.π., θα ζητήσει επέμβαση των επιθεωρητών στη συνέχεια). Έχει όμως ο καθένας δικαίωμα να πάρει δείγματα υγρών και ζουμιών ΕΞΩ από αυτόν τον χώρο και μάλιστα με έγκυρες δειγματοληψίες, με σκοπό με καταγγελία στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να προκαλέσει τον έλεγχο της Εγκατάστασης, δηλαδή αυτό που μπορούν να κάνουν οι Επιθεωρητές και χωρίς καταγγελία. Αν δεν επέμβουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, και πάλι τα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων ΕΞΩ από τον χώρο είναι ένδειξη μόλυνσης εξωτερικού χώρου, που μπορεί να έχει οποιαδήποτε αιτία. τρέχα γύρευε δηλαδή, αν δεν επέμβουν οι επιθεωρητές.

Τα ερωτήματα που αφορούν τους αιρετούς αντιπροσώπους μας και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες περιβάλλοντος:
Γιατί οι επιθεωρητές ΠΟΤΕ δεν πήραν δείγματα ζουμιών, εδάφους και κάθε είδους αποβλήτων; Γιατί δεν άσκησαν τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος;
Γιατί δεν τα άσκησε η Περιβαλλοντική Υπηρεσία του Δήμου;
Γιατί δεν τα απαίτησε από την υπηρεσία του ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ή άλλος αιρετός της παράταξής μας; Γιατί δεν τα απαίτησαν από την Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ;
Η μείζων και ελάσσων Αντιπολίτευση έχει να επιδείξει έγγραφα που να τεκμηριώνουν ότι απαίτησε αυτόν τον έλεγχο, δηλαδή λήψη δειγμάτων εδάφους και ζουμιών από τον χώρο δεματοποίησης;

Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Το βέβαιο είναι ότι, ενώ ή επίσημη δειγματοληψία εδάφους και ζουμιών δεματοποιητή ήταν το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, πέρασαν 4 χρόνια και δεν πραγματοποιήθηκε ΠΟΤΕ. Και οι καταγγελίες ιδιωτών και συλλόγων πολλές.
Από ιδιώτες ή συλλογικότητες η δειγματοληψία στο χώρο δεματοποίησης δεν επιτρέπεται, και αν γινόταν δεν θα είχε καμιά εγκυρότητα αλλά θα είχε πιθανόν και νομικές ευθύνες παράνομης εισόδου.... στον αφύλακτο χώρο. Οι έντονες διαμαρτυρίες τους με οποιονδήποτε τρόπο, σε οποιοδήποτε κράτος της Ευρώπης θα είχαν προκαλέσει άμεσα την επέμβαση των επιθεωρητών και τη λήψη δειγμάτων. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ΟΧΙ. Γιατί; Γιατί απλά, δεν ήταν χώρος ιδιώτη, δηλαδή χώρος εταιρίας ιδιωτικού τομέα, αλλά χώρος εταιρικού σχήματος Δήμων - Περιφέρειας, δηλαδή δημόσιος φορέας. Και συνάδελφος από συνάδελφο ..... δείγμα δεν παίρνει. Το ελληνικό δημόσιο σε οποιαδήποτε μορφή του δεν είχε και δεν έχει τη διάθεση να αυτοελεγχθεί. Γι' αυτό φτάσαμε και σε αυτή την μεγάλη κρίση λες και η χώρα πέρασε δεύτερη Κατοχή. Ο Αυτοέλεγχος και ο αυτοπεριορισμός της Δημοκρατίας και του κράτους της (δηλαδή της νόμιμης βίας της) είναι η ουσία της δημοκρατίας (ήταν πρωτίστως και της Αθηναϊκής).

Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν η νέα δημοτική αρχή, αμέσως με την ανάληψη καθηκόντων, ενεργήσει τα δέοντα, ώστε να ληφθούν επίσημα δείγματα. Θα είναι έκπληξη αν υπάρξει κάτι τέτοιο και στα προεκλογικά προγράμματα των 5-6 συνδυασμών.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος