Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ανάβαλος από το…αναβάλω

Μια σημαντική έρευνα του κου Λακούτση για τον Ανάβαλο.

 
Ανάβαλος από το…αναβάλω
Του Γιάννη Λακούτση


Μεγάλη  εντύπωση προξενεί το γεγονός, με πόση επιπολαιότητα χειρίστηκαν οι εκάστοτε κυβερνώντες ένα τόσο σημαντικό έργο ανάπτυξης, όπως είναι η διαχείρηση των νερών του Αναβάλου. Ένα έργο που καρκινοβατεί  όχι 27 η 40 όπως ακούγεται, αλλά 63 χρόνια και που κανείς δεν ξέρει πόσα άλλα ακόμη. Ερευνώντας κάποιος τον τοπικό τύπο της εποχής, ανακαλύπτει ένα δημοσίευμα τον Αύγουστο του 1951, που κάνει λόγο για την πρώτη μελέτη του έργου, «σύλληψις και αξιοποίησις της τεράστιας ποσότητος ύδατος του Αναβόλου». Από τότε, υποσχέσεις, ξανά υποσχέσεις, μελέτες, επιστολές τοπικών βουλευτών σε Υπουργεία, επιστολές Νομαρχών σε Υπουργεία, εντάξεις σε πενταετή προγράμματα, προσλήψεις τεχνικών συμβούλων, συσκέψεις Υπουργών με Πρωθυπουργούς, Πρωθυπουργών με αγρότες, συσκέψεις επί συσκέψεων. Έπειτα, ξανά πίσω, στο μηδέν.


                                   Εικόνες από ένα σήριαλ

Το 1937, ο Μηχανικός Κρίσπης, σε μελέτη του, («Τεχνικά Χρονικά» Νοε. 1938), είχε προτείνει δύο τρόπους άρδευσης της Αργολικής πεδιάδας. Ο πρώτος ήταν από τα νερά της Λέρνης. Ο δεύτερος από τα νερά του «Αναβόλου». 
9 Μαρτ.1952.

Τον  Αύγουστο του 1951, το Υπουργείο Γεωργίας,  στέλνει ειδικούς για να μελετήσουν το θέμα εκμετάλλευσης των νερών του Αναβόλου. Τον χώρο αυτόν είχαν υποδείξει οι ίδιοι οι κάτοικοι του Κιβερίου την προηγούμενη χρονιά, 1950.

12 Ιουλ. 1953.


Ο Γεν. Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού ζητά με έγγραφο του από το Υπουργείο Γεωργίας, να εξετάσει το θέμα . Το Υπουργείο Γεωργίας το εντάσσει στο πενταετές πρόγραμμα. 
29 Νοε. 1959.

Συνεργείο από Γεωλόγους, υδρολόγους, μηχανικούς, φτάνει στο Κιβέρι και ξεκινά μελέτες. 
23Οκτ. 1960.

Η επιτροπή για το αρδευτικό, που εκλέγεται από το Παναργολικό συνέδριο, συναντιέται με τον Πρωθυπουργό, Κων. Καραμανλή, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και βουλευτών του Νομού. 
18 Φεβρ. 1962.

«Λύεται το Αρδευτικόν», πανηγυρίζει η εφημερίδα ΑΣΠΙΣ. Ανακοινώνεται από τον τύπο και το ραδιόφωνο, ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από συνεννόηση με τους Υπουργούς Συντονισμού και Γεωργίας

υπόγραψε απόφαση για ανάθεση σε Γερμανική εταιρεία, τη σύνταξη μελέτης πλήρους αρδεύσεως της Αργολικής πεδιάδας. 
23 Αυγ. 1964.

Επιτροπή αγροτών συναντιέται με τον Υφυπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Συντονισμού. Το θέμα εξετάζεται σε σύσκεψη Υπουργών. 
25 Δεκ. 1965.

Με επιστολή ο Υφυπουργός Άμυνας, ενημερώνει την εφημερίδα για την κατασκευή από τη ΜΟΜΑ δρόμου, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα. 
Ιουν. 1966.

Ο Υφυπουργός Παπαδημητρίου, ενημερώνει τους πολίτες, ότι θα δημοπρατηθεί το έργο της άρδευσης του Αναβόλου. Η δημοπρασία όμως δεν αφορά την ανάδειξη αναδόχου, αλλά πρόσληψης Τεχνικού συμβούλου, από το Υπουργείο Γεωργίας.

25Σεπτ. 1966.

Ο Υπουργός Συντονισμού Μακαρέζος, αποφασίζει την αξιοποίηση των νερών του Αναβόλου. Οι αγρότες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. 
23 Ιουλ. 1967.

Έγινε γνωστό από το Υπουργείο Συντονισμού, ότι τα έργα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.
 24 Μαΐου 1968.

Η Δ/ση Τεχνικών Υπηρεσιών Αργολίδας, καθησυχάζει τους αγρότες ανακοινώνοντας του ότι το έργο συνεχίζεται «λίαν ικανοποιητικώς». 3 Φεβρ. 1974. 

Τα έργα υδροληψίας από τις πηγές του Κιβερίου έχει ολοκληρωθεί (φράγμα Αναβάλου μέσα στη θάλασσα).
15 Φεβρ. 1975.

Τηλεγράφημα του βουλευτή κ. Μηναίου σχετικά με την πορεία του έργου.

3 Δεκ. 1978.

Σύσκεψη Υπουργών, βουλευτών του Νομού, εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων,

για τη λήψη απόφασης οριστικής λύσης του προβλήματος.
4 Νοε. 1979.

Παραχώρηση 100 εκατομμυρίων δραχμών για την συνέχεια του έργου.

Απριλ.1980.

Δηλώσεις του Νομάρχη Αργολίδας. 
14 Οκτ.1980.

Σύσκεψη για τον Ανάβαλο, από τον Νομάρχη, δημάρχους και πολίτες.

19 Φεβρ. 1984.

Ερώτημα στον Νομάρχη αν η ταμπέλα που δείχνει τα όρια των νομών

Αργολίδας-Αρκαδίας, είναι στην σωστή θέση, η έχει τοποθετηθεί εκεί εκ των υστέρων. 
7 Σεπτ, 1984.

Ο Ανάβολος που θα πρωτόπαει; 
22 Μρτ. 1985.

Ο Ανάβαλος προχωρεί στα Ίρια. 
5 Δεκ. 1986.

Τα έργα σύλληψης και μεταφοράς νερού, από τις πηγές Αναβάλου, έχουν προβλεφθεί και εκπονούνται μελέτες, λέει ο Δ/ντης Ε.Β Αργολίδας.
6 Φεβρ. 1987.



Το μόνο που μπορεί να αναρωτηθεί πια κανείς, ρητορικά ασφαλώς, είναι «μα ποιόν κοροϊδεύουν;» Την απάντηση την ξέρουμε και είναι τόσο θλιβερή.





Πηγές:εφημ. ΑΣΠΙΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ,  ΑΡΓΕΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ, 

ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΦΩΝΗ,  ΠΑΝΑΡΓΟΛΙΚΗ.