Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η διαπλοκή των σκουπιδιών. Ολα ξεκίνησαν έπειτα από προσφυγή φορέων και κατοίκων

enet 
 Η διαπλοκή έστησε ένα μεγάλο πάρτι στο όνομα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Κεντρική κυβέρνηση, υπουργεία (Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών), περιφερειάρχες και μεγαλοεργολάβοι δούλεψαν μεθοδικά κόντρα στα συμφέροντα των πολιτών.
Εφεραν τους διαγωνισμούς στα μέτρα των εργολάβων και έφτασαν μέχρι του σημείου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους με συμβατικούς όρους, που βγάζουν μάτι. Οπως αυτός περί «εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων» σε κάθε περιφέρεια.
Ετσι οι ανάδοχοι διασφαλίζουν κέρδη για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια. Σε περίπτωση που ο όγκος των απορριμμάτων είναι μικρότερος, οι περιφέρειες, μέσω των τελών που εισπράττουν από τους πολίτες, θα καταβάλουν τις ρήτρες στους αναδόχους. Διαφορετικά, θα εισάγονται σκουπίδια -πάλι με δημόσια δαπάνη- από γειτονικές χώρες προκειμένου να καλύπτονται οι συμβατικές απαιτήσεις.
Το πάρτι της διαπλοκής έρχεται να χαλάσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανατρέποντας τη χρηματοδότηση των έργων μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Οι διαδικασίες που ήδη κινούνται οδηγούν, το αμέσως προσεχές διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, στον αποκλεισμό της χρηματοδότησης των έργων από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) λόγω βαρύτατων παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.
Στην πράξη τινάζονται οι «επενδύσεις» στον αέρα, ενώ η κυβέρνηση έχει το θράσος να κομπορρημονεί περί success story και ανάκαμψης. Τίθενται εκ των πραγμάτων ερωτήματα για τις «εκλεκτικές» επιλογές
της. Επέλεξε να δώσει δώρο στους εργολάβους τη ρήτρα εγγυημένης ποσότητας αποβλήτων, παρ' ότι η οδηγία της Ε.Ε. έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων.
Τα ντοκουμέντα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Ε» και τα οποία αποτελούν συνέχεια προηγούμενων ρεπορτάζ στα οποία έχει κατ' επανάληψιν θίξει το θέμα, φέρνουν στο φως το «κολασμένο μυστικό» με ονοματεπώνυμα. Αυτό, που οι πρωταγωνιστές και οι κομπάρσοι στο μοίρασμα των αναθέσεων στους μεγάλους ομίλους ήθελαν να μείνει κρυφό, τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες. Προφανείς ο λόγος και η αγωνία τους...
Η Ε.Ε. διαπιστώνει ότι παραβιάζονται κατάφωρα οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, η οδηγία για τα απόβλητα, αλλά και οι βασικές επιλογές της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων με έμφαση στη μείωσή τους και την ανακύκλωση.
Ολα ξεκίνησαν έπειτα από προσφυγή φορέων και κατοίκων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Συνοδευόμενη από πλήρη τεκμηρίωση, η πρωτοβουλία τους αποτελεί παράδειγμα για τη στάση των ενεργών πολιτών.